Chronologia Zeld
Moderator: Moderatorzy
A wiesz że Ganon i Ganondorf to ta sama osoba, człowieku to jest ten sam Boss a nie dwóch to jest tylko jego odmiana w imieniu, po drugie zacznijmy od tego że TP będzie przed WW bo się o 100 lat wcześniej rozgrywa niż WW ale rozgrywa się później niż w OoT jest to proste jak budowa cepa.Z samego intra w MC można już wywnioskować ze jest pierwszą Zeldą chronologicznie fabularną i po tym następuje Zelda OoT bo mówi o tym pierwszym Hero of Time.O linii A nie ma już co mówić bo jest wypełniona od początku do końca i chyba by musieli naprawde się napocić aby coś wrzucić tak aby nie było tylko naciagaczem.Co do Linii B to rozpoczyna się od Twilight'a bo to on mówi zapewne o zapotieniu Hyrule albo....mówi właśnie o tym dlaczego później się nie pojawił Hero of Time na czas, dlatego powstał Hero of Wind gdzie idzie najpierw przez WW a potem przez PH na DS'a.Uważam że Nintendo jeszcze może zrobi Zelde gdzie fabuła będzie mówiła o tym dlaczego się Hero of Time wtedy nie pojawił(możliwe że tamtejszy Hero of Time poprostu zginął)albo pokazane by zostało jak jest zatopione Hyrule,kolejną Zeldę będzie trzeba wrzucić po PH.
Wii FC: 7964-7540-9921-2263
MH3 ID: 12K3UQ name: Chrno
Moim zdaniem to mało które z części są ze sobą powiązanie fabularnie(OOA i OOS; WW i PH; OoT i MM)
Niemal każda część TLoZ opiera sie na motywie'Zły ludek porwał panienkę, a ty musisz ją uratować i skopać mu dupę". Nie ma sensu dopatrywać się jakiś zawirowań fabuły. Ludzie! To nie jest Metal Gear Solid.
Niemal każda część TLoZ opiera sie na motywie'Zły ludek porwał panienkę, a ty musisz ją uratować i skopać mu dupę". Nie ma sensu dopatrywać się jakiś zawirowań fabuły. Ludzie! To nie jest Metal Gear Solid.
8=============D
- kat_robert
- Goron
Zero pisze:Moim zdaniem to mało które z części są ze sobą powiązanie fabularnie(OOA i OOS; WW i PH; OoT i MM)
hehe tylko czekać jak tłum fanatyków, rzuci się na Ciebie i Cię zlinczuje wyzywając od heretyków
pozdrawiam
ogni homo me guarda come fosse una testa de cazi
...i niekoniecznie sie myl?...
...i niekoniecznie sie myl?...
Zero pisze:Moim zdaniem to mało które z części są ze sobą powiązanie fabularnie(OOA i OOS; WW i PH; OoT i MM)
(...)
Ależ święta racja. A jednak japońcy są zbyt zmyślni, żeby taką grę wypuszczać bez większego zamysłu. Coś im tam w głowie siedzi; owszem, zapewne nigdy nie dowiemy się co, ale domyślać się można.
chrno pisze:A wiesz że Ganon i Ganondorf to ta sama osoba, człowieku to jest ten sam Boss a nie dwóch to jest tylko jego odmiana w imieniu
(...)
Ganon to demon siedzący w Ganondorfie - więc to nie jest to samo, jakby nie patrzeć. Ganondorf nie od zawsze potrafił zmienić się w rogatego demona, którego nazywamy Ganonem. I to żaden skrót.
TP jest przed WW, owszem (choć to tylko takie gdybanie). OoT ma już swoje lata i jego historia wcale nie musi siedzieć na początku wszystiego oprócz MC, również dwie osie czasowe są taką teorią (jak dla mnie jedną z wielu prawdopodobnych).
Należałoby się raczej zastanowić, czemu czasem mamy samego Ganodorfa (jak na przykład w WW - owszem nazywają go tam Ganonem, ale on osobiście przedstawia się jako Ganondorf). A czasami tylko Ganona (wszędzie wyglądającym podobnie - wielki świniak). Czemu czasami dzierży dwa miecze, czemu czasami Tridenta.
Bym jeszcze napisał troche, bo nowa Zelda dużo mi dała do myślenia (trochę już miałem okazje pograć), ale najpierw kolokwium, a potem harówa, więc dziś pewno nie zdaże. Może wieczorem. Pardon za chaotyczność.
Ach, i prosze czytać ze zrozumieniem. Może trochę z pośpiechu gmatwam, ale da się to zrozumieć, skoro ja mogę zrozumieć was.
Hoho gratulacje
pierwsza osoba która myśli i pisze z sensem(powaga).Oficjalnie uważam że bardziej będzie można pomyślć nad chronologią czekając na Phantom Hourglass bo bardziej niż na 100% jestem pewny że ukradkiem pare smaczków coś wyjaśni w fabule i chronologii(jednak ręki uciąć nie dam).No rasowo mi pozostaje wkońcu dorwać TP aby przemyśleć to i tamto(jak w WW na wakacje
no i zwisa mi po częsci czy zagram na Gc czy na Wii)i poczekać na PH jak i na kolejną Zelde tym razem only for Wii :twisted:

- kat_robert
- Goron
- Mada12
- Demon King Malladus
- Kontaktowanie:
Tak sobie wszystko przeczytalem, jak sie klociliscie i dam swoje 5 groszy do tego tematu... a wiec..
Dla mnie wersje wczesniejsze wersje Zeld maja znikomom wartosc w ustalaniu chronologii. Dopiero po wydaniu OoT zaczeli myslec o wspolnej historii a ewentualnie cala wczesniejsza mase moze gdzies upchna... a co do ganendorfa-Ganon to :evil: , zly duch, wiec w ciele w ktorym sie przemieszcza (czyli ganendorfa) daje dodatkowa moc a + ma jedna moc od bogin a chce zebrac wszystkie by swiat opanowala ciemnosc ...blablabla....
Niewiem jakiemu idiocie chcialo sie pomeczyc i zrobic Hyrule A i B. Dla mnie to bezsens. TP o wiele wiecej nam wyjasnia, troche po spoileruje ;D co do OoT,MM,TP i moze MC)...
Po pierwsze chialem zauwazyc ze MM jest przed TP (oczywiste no nie?)-w TP spotykamy SkullKida i trabi tak samo jak link z MM jak jest deku. mozna potwierdzic rzeczowo, ze WW jest po TP. pamietacie, jak na poczatku byla mowa, ze bohater wyruszyl w podruz i sie modlono by wrocil bo gandzio wrocil a boginie zalaly ten zaly bajzel(gdzies to juz slyszalem ;D ). W Tp w napisach koncowych widzimy przekreslona tabliczke i ta dziewczyne, ktora stoi na drozce a Link gdzies odjezdza. A tak w ogole to Faraon Woods przypomina mi las kokirii a w forest temple widzimy znak z drewnianej tarczy (OoT).Tam gdzie skpotykamy skulla to chyba tan caly lesiasty labiryn z OoT. A to rumowisko w swietym lesie przypomina mi kosciol z miasta hyrule(OoT). Wybierajac sie do temple of time link cofa sie w przeszlosc!!! a jak z niego wychodzi to occo gadaja, ze przez tak dlugi czas to rod of dominion stracil cala swoja moc... A w tym ToT to wiele dzwonow bylo, co mi przypomina tower of god's z WW (jedyny dzwon na szczycie) no i to rozwiazywanie zagadek zwiazane z posagami...
Ciagnac dalej to te piosenki, ktore mamy do wycia pochodza z MM i OoT (i tu dla mnie nie ma hyrule A B czy moze C,X,Y,Z itd). Pamietacie rowniez zciete dzewo na drugim brzegu duzego mostu, nad jeziorem? a co jest pod nim? Jeziorkoz tym bozkiem wezem a w OoT tam byl water temple. Dziwne nie
? W ogole to rzeki tak sie co niektore pozapadaly, ze mamy kaniony,a hyrule Lake sie calkowicie zapadlo...
Medrkowie tez sie pozmieniali i wybrali sobie ciekawa lokalizacje po zaginieciu ganona. Chcieli sie z nim jeszcze jakos pozegnac (a z kad on tam sie wziol?) i gandzio przy okazji zabil medrca wody (papa Ruto)!! Tak wynika ze zlamanego amuletu...
Narazie moze i to raczej upewnienia co do i tak uznanych pewniakow i podawaniu wiazacych faktow, ale jak pisalem Zeldy wczesniejsze niz OoT raczej chronologii nie maja bo nie mieli raczej takiej koncepcji, tylko chodzilo o giery typu skop tylek bo porwano princesse :twisted: .
Wyszedl mi wielki spoiler heh, sorasy za bledasy.... (alez siem zem rozpisal
)
Dla mnie wersje wczesniejsze wersje Zeld maja znikomom wartosc w ustalaniu chronologii. Dopiero po wydaniu OoT zaczeli myslec o wspolnej historii a ewentualnie cala wczesniejsza mase moze gdzies upchna... a co do ganendorfa-Ganon to :evil: , zly duch, wiec w ciele w ktorym sie przemieszcza (czyli ganendorfa) daje dodatkowa moc a + ma jedna moc od bogin a chce zebrac wszystkie by swiat opanowala ciemnosc ...blablabla....
Niewiem jakiemu idiocie chcialo sie pomeczyc i zrobic Hyrule A i B. Dla mnie to bezsens. TP o wiele wiecej nam wyjasnia, troche po spoileruje ;D co do OoT,MM,TP i moze MC)...
Po pierwsze chialem zauwazyc ze MM jest przed TP (oczywiste no nie?)-w TP spotykamy SkullKida i trabi tak samo jak link z MM jak jest deku. mozna potwierdzic rzeczowo, ze WW jest po TP. pamietacie, jak na poczatku byla mowa, ze bohater wyruszyl w podruz i sie modlono by wrocil bo gandzio wrocil a boginie zalaly ten zaly bajzel(gdzies to juz slyszalem ;D ). W Tp w napisach koncowych widzimy przekreslona tabliczke i ta dziewczyne, ktora stoi na drozce a Link gdzies odjezdza. A tak w ogole to Faraon Woods przypomina mi las kokirii a w forest temple widzimy znak z drewnianej tarczy (OoT).Tam gdzie skpotykamy skulla to chyba tan caly lesiasty labiryn z OoT. A to rumowisko w swietym lesie przypomina mi kosciol z miasta hyrule(OoT). Wybierajac sie do temple of time link cofa sie w przeszlosc!!! a jak z niego wychodzi to occo gadaja, ze przez tak dlugi czas to rod of dominion stracil cala swoja moc... A w tym ToT to wiele dzwonow bylo, co mi przypomina tower of god's z WW (jedyny dzwon na szczycie) no i to rozwiazywanie zagadek zwiazane z posagami...
Ciagnac dalej to te piosenki, ktore mamy do wycia pochodza z MM i OoT (i tu dla mnie nie ma hyrule A B czy moze C,X,Y,Z itd). Pamietacie rowniez zciete dzewo na drugim brzegu duzego mostu, nad jeziorem? a co jest pod nim? Jeziorkoz tym bozkiem wezem a w OoT tam byl water temple. Dziwne nie

Medrkowie tez sie pozmieniali i wybrali sobie ciekawa lokalizacje po zaginieciu ganona. Chcieli sie z nim jeszcze jakos pozegnac (a z kad on tam sie wziol?) i gandzio przy okazji zabil medrca wody (papa Ruto)!! Tak wynika ze zlamanego amuletu...
Narazie moze i to raczej upewnienia co do i tak uznanych pewniakow i podawaniu wiazacych faktow, ale jak pisalem Zeldy wczesniejsze niz OoT raczej chronologii nie maja bo nie mieli raczej takiej koncepcji, tylko chodzilo o giery typu skop tylek bo porwano princesse :twisted: .
Wyszedl mi wielki spoiler heh, sorasy za bledasy.... (alez siem zem rozpisal

Moja galeryja --> http://mada12.deviantart.com
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Squall pisze:faktycznie sie trzyma kupy ale w WW link raczej dorosły nie jest.
Link z WW to ''nowy link'' więc nie musi być dorosły.

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
Tak się wydaje, trzeba sensownie myśleć, dla przykładu zauważcie że to się nie rozgrywa co kilka, kilkanaście lat tylko co kilkadziesiąt, w których już zniknął dany Hero of Time/ Hero of Wind i widze że niektórzy myślą że pojawił się jakiś chłopak o imieniu Link i z czterech liter znalazł strój dawnego Bohatera, każdy Link wywodzi się z danego rodu z którego pochodził właśnie Hero of Time/ Wind to pokazuje np. Zelda: Wind Waker. Co do ogólnej chronologii to praktycznie linia A już jest dawno zamknięta gdzie wcześniejsze Zeldy(razem z Four Swords) zapełniły całą linię A o młodym Linku lub inaczej, w czasach gdzie Ganon jest na wolności. Co do Linii B nadal sądze że Zelda PH zamknię cała historie ale jeszcze mogą pododawać kilka Zeld między np. OoT a TP między TP a WW, jednak wydaje mi się że to powoli koniec, bo tworzy się podobna linia jak w Linii A, bardziej chodzi mi o to że WW z PH jest podobne do OoT i MM, w pierwszej Link staje się Hero of Time/ Wind a w drugiej poszukuje czegoś.
uhhh....nie mam weny na pisanie..........=_=
uhhh....nie mam weny na pisanie..........=_=
Reinkarnacja? Ja tam mam teorię Wielkiej Legendy.
Że to jest tak, że nie ma jednego Linka, jednej Zeldy i jednego Ganona.
Powiedzmy, że gdzieś w jakiejś krainie, rozegrała się walka dobra ze złem i powstała na ten temat opowieść. Był jakiś dzielny bohater (który wcale nie nazywał się Link), jakaś tam księżniczka (lub nie) i jakiś zły. Lecz po pewnym czasie imiona postaci zostają zapomniane, i powoli staje się to legendą o Linku, Zeldzie i Ganonie (Ganadorfie). Jako, że te imiona są poprostu symbolami pewnej roli w legendzie.
A kiedy my gramy, to już dostajemy przefiltrowaną wersję.
Że to jest tak, że nie ma jednego Linka, jednej Zeldy i jednego Ganona.
Powiedzmy, że gdzieś w jakiejś krainie, rozegrała się walka dobra ze złem i powstała na ten temat opowieść. Był jakiś dzielny bohater (który wcale nie nazywał się Link), jakaś tam księżniczka (lub nie) i jakiś zły. Lecz po pewnym czasie imiona postaci zostają zapomniane, i powoli staje się to legendą o Linku, Zeldzie i Ganonie (Ganadorfie). Jako, że te imiona są poprostu symbolami pewnej roli w legendzie.
A kiedy my gramy, to już dostajemy przefiltrowaną wersję.

I wish power to be strong and the wisdom to be wise.
Po części się zgodze z Masterlinkiem, gdyż przeważnie gdy Ganon znowu nadchodzi, rodzina królewska znowu prosi bóstwo aby powrócił Hero of Time/ Hero of Wind, i przeważnie właśnie w wieku swoich urodzin, nowy Link który zawsze pochodzi z rodu Hylianów staje się Hero of Time/Wind. Jednak mam co do tego małe "Ale" gdy się praktycznie każdą Zeldę przechodzi na końcu ten Link który był teraz Hero of Time/Wind odchodzi od swojej rodzinnej krainy i idzie w nieznane, więc bardziej uważam że akurat każdy Link pochodzi z pewnego rodu w którym zawsze co jakiś czas rodzi się następca poprzedniego Hero of Time/Wind który ma za zadanie obronić kolejną Zeldę( bo o to nie jest ta sama Zelda) gdyż zawsze Zelda czeka na Hylianina z master swordem i w zielonym kubraczku, aby zrozumieć o co mi chodzi odpalcie sobie Zelde OoT i WW, jest tam dokładnie pokazane o co mi tak naprawde biega. Teraz co do tej niby zapomnianej histori Bohatera, księżniczki i jakiegoś złego to troche źle to pojełaś, zauważasz że gdy po raz kolejny duch Ganona zostaje zapieczętowane, po czym po pewnym czasie udaje mu się wydostać, chce za wszelką cenę znaleźć Zeldę i odebrać moc Triforce, jednak zawsze w tym czasie Królestwo prosi bóstwo aby przybył kolejny Hero of Time a dokładnie kolejny Link bo przeważnie o tym jedynie wie rodzina Linka jak i ród królewski po drugie nawet w kazdej Zeldzie jest mówione że rodzina królewsk i ród Hylinaów z którego zawsze pochodzi Link przekazuję tą historię z pokolenia na pokolenie, a dlaczego też nie uważam że to jest reinkarnacja? bo inaczej nie pojawił by się Hero of Wind i by ciagle tylko był Hero of Time. Mam nadzieje że zrozumiecie o co mi chodzi 

- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Reinkarnacja linka i zeldy to tylko jedna z wielu teorii (mówił o niej Miyamoto w jednym z wywiadów). Dla mnie prawdziwą jest to że każda seria ma nowego linka i zelde z wyjątkiem MM - ten sam link co z OoT i PH - ten sam link co z WW.
W LoZ i The Adventure of Link - (chyba też jest ten sam link).
PS: Reincarnacja /dowód/:
Link is a character that is "reincarnated" through out Hyrule's history -- there is no single Link. Each Zelda game stars a new link, unless it is a direct sequel, such as the Link in Ocarina of Time and Majora's Mask. As well The Wind Waker and Phantom Hourglass. Despite his appearance changing over the course of the games, there are a few key features that remain constant through almost every redesign: the trademark long green cap, the blonde hair, elvish ears and the famous Master Sword. In addition, Link is always left handed (except when facing to the west in sprite based games). He is never given any dialogue or voice other than the standard yelps and grunts when attacking. This is to make it more of a role playing experience for the player. Link is usually in possession of the Triforce of Courage. Unlike most heroes, Link doesn't have any special super powers, instead, he goes all Batman-like with an array of useful gadgets. His trademark items are the Hookshot, Bow, Bombs and Boomerang.
[glow=orange]Fin![/glow]
W LoZ i The Adventure of Link - (chyba też jest ten sam link).
PS: Reincarnacja /dowód/:
Link is a character that is "reincarnated" through out Hyrule's history -- there is no single Link. Each Zelda game stars a new link, unless it is a direct sequel, such as the Link in Ocarina of Time and Majora's Mask. As well The Wind Waker and Phantom Hourglass. Despite his appearance changing over the course of the games, there are a few key features that remain constant through almost every redesign: the trademark long green cap, the blonde hair, elvish ears and the famous Master Sword. In addition, Link is always left handed (except when facing to the west in sprite based games). He is never given any dialogue or voice other than the standard yelps and grunts when attacking. This is to make it more of a role playing experience for the player. Link is usually in possession of the Triforce of Courage. Unlike most heroes, Link doesn't have any special super powers, instead, he goes all Batman-like with an array of useful gadgets. His trademark items are the Hookshot, Bow, Bombs and Boomerang.
[glow=orange]Fin![/glow]

Ostatnio zmieniony 3 kwietnia 07, 17:13 przez MasterLink, łącznie zmieniany 1 raz.

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
Wróć do „Legend of Zelda: Twilight Princess”