Chronologia Zeld

Moderator: Moderatorzy

Czy uważasz że ta chronologia jest poprawna?

Tak
11
26%
Nie
14
33%
Nie wiem,możliwe
18
42%

Liczba głosów: 43

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 10 stycznia 08, 13:39

Już to widziałem. Fajna "teoria" i proponuję się jej trzymać bo jest najlogiczniejsza. :)

EDIT: W zasadzie teoria Gametrailers też jest logiczna. A autorzy gry raczej "zamazali" całą chronologię pomiędzy wszystkimi częściami serii, i sprawili że nie jest ona tak ważna.
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 08, 18:37 przez MasterLink, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 10 stycznia 08, 15:07

Też mi się podoba lecz uważam że i tak chronologia jest ostro nagięta i zmyślona tak aby to wszystko trzymało sie kupy. Producenci mogli myśleć w trakcie tworzenia gier (chociaż wiem że tak może nie najłatwiej)
Może znalazł by się ktos chetny i przetłumaczył to na polski. Bo choć dużo zrozumiałem to jednak nie wszystko. Są pewnie tacy którzy nie zrozumieli w ogóle.
Kto się podoła
www.karolinaszczesna.pl
Obrazek
voice tree boat gate flash house [you] child bell sky blood rock snow fish

Awatar użytkownika
Wertyp
Zora
Zora

Postautor: Wertyp » 10 stycznia 08, 18:28

Pan Angry Video Game Nerd, oprócz ciągłego rzucania wulgaryzmami, nie powiedział nic zbyt ciekawego. Trzymam się teorii z Retrospective, czyli tej, o której jest ten temat. Ona wydaje mi się najbardziej prawdopodobna.
~Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me~

Awatar użytkownika
Mada12
Demon King Malladus
Demon King Malladus
Kontaktowanie:

Postautor: Mada12 » 26 listopada 08, 05:45

MasterLink pisze:W TP nie ma Deku Tree ale jest coś podobnego: mianowicie koło mostu nad Lake Hylia.
Na "skałach" widać ścięte drzewo.

Pamietasz, na wyspie na Lake Hylia (raz Shiek sie za nim skryla) bylo drzewo, to wlasnie to drzewo. Wydaje mi sie, ze Deku Tree to w TP pierwsza swiatynia.

MasterLink pisze:TP musi dziać się przed WW ponieważ TP jak pisze w Wiki dzieje się kilka dekad po OoT:
http://en.wikipedia.org/w...ilight_Princess
WW natomiast setki lat po OoT:
http://en.wikipedia.org/w..._The_Wind_Waker

Widac z nie przeczytales ODNOSNIKOW bibliograficznych

http://www.zelda.com/gcn/legend_popup.jsp?page=2
Where does The Wind Waker fit into the overall timeline of the Legend of Zelda?

Mr. Aonuma: In terms of the storyline, we've decided that this takes place 100 years after the events in The Ocarina of Time. We think that as you play through the game, you'll notice that in the beginning the storyline explains some of the events in The Ocarina of Time. You'll also find hints of things from The Ocarina of Time that exist in The Wind Waker.

There's also a more complicated explanation. If you think back to the end of The Ocarina of Time, there were two endings to that game in different time periods. First Link defeated Ganon as an adult, and then he actually went back to being a child. You could say that The Wind Waker takes place 100 years after the ending in which Link was an adult.

Czyli jakby po zniknieciu DOROSŁEGO LINKA. W historii poczatkowej WW pisze, ze bohater wyjechal, a on tak naprawde zniknol, przenoszac sie 7 lat wstecz do ostatniej sceny Zeldy i Linka w ogrodku palacowym.

http://www.thehylia.com/index.php?subaction=showfull&id=1173582355&archive=
THE WORLD A HUNDRED YEARS AFTER THE PEACE RETURNED TO HYRULE

–When does Twilight Princess take place?

Aonuma: In the world of Ocarina of Time, a hundred and something years later.

–And the Wind Waker?

Aonuma: The Wind Waker is parallel. In Ocarina of Time, Link flew seven years in time, he beat Ganon and went back to being a kid, remember? Twilight Princess takes place in the world of Ocarina of Time, a hundred and something years after the peace returned to kid Link’s time. In the last scene of Ocarina of Time, kids Link and Zelda have a little talk, and as a consequence of that talk, their relationship with Ganon takes a whole new direction. In the middle of this game [Twilight Princess], there's a scene showing Ganon's execution. It was decided that Ganon be executed because he'd do something outrageous if they left him be. That scene takes place several years after Ocarina of Time. Ganon was sent to another world and now he wants to obtain the power...

TP jest ROWNOLEGLE co do WW, to i to dzieje sie 107 (TP) xD i 100 (WW) lat po OoT. A wiec mniej wiecej chronologia tylko z ostatnich konsolowych.
[center]Okaryna Czasu
powrot do dziecka (scena w ogrodzie) / \ (swiat po zniknieciu doroslego Linka)
Majoras Mask (ten sam) |||| wiara w powrot Bohatera Czasu i potop
wspomniana egzekucja Ganona ||| Wind Waker (reborn)
Twilight Princess (reborn) ||| Phantom Hourglass[/center]

Mam inna teorie: spojrzcie sobie na grzywki Linka, raz sa w jedna a raz w druga. W OoS i OoA Link ma grzywki w rozne strony, znajdzcie sobie arty. :D
Grzywka z prawej na lewa to Timeline, w ktorej Link wrocil do dziecka.
Grzywka z lewej na prawa to Timeline, w ktorej Link znikl.
W OoT ma po srodku no bo jeszcze nie bylo roznych czasow. W MM to przecziez ten sam co w OoT.
Ostatnio zmieniony 26 listopada 08, 13:22 przez Mada12, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wertyp
Zora
Zora

Postautor: Wertyp » 26 listopada 08, 12:23

No proszę, ta chronologia jest naprawdę porządna, trzyma się kupy.
Gorzej będzie z dopasowaniem jej do wszystkich pozostałych cześci :)
~Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me~

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 26 listopada 08, 18:13

Mada ten post był z przed roku.. musiałem coś wtedy przeoczyć :P
Powyższa teoria (z grami w 3D) jest raczej logiczna i raczej prosta do ustalenia, gorzej wpasować pozostałe części. MC na pewno dzieje się na początku, a FSA dzieje się po MC. LoZ potem Adventure of Link > A Link to the Past > A Link's Awakening (Link podróżuje łodzią po morzu -----> ALE po pełnym przejściu Oracli Link z Oracli również wyrusza w podróż łodzią - raczej LA nie może dziać się po Oraclach bo Linki z LA i Oracli mają inny wygląc. Link z LA wygląda identycznie jak z A Link to the Past (arty). A co do Oracli to również umieściłbym je na końcu. Nintendo powinno w końcu powiedzieć coś na temat całej chronologii serii..
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Mada12
Demon King Malladus
Demon King Malladus
Kontaktowanie:

Postautor: Mada12 » 26 listopada 08, 19:00

taak, wiem ze z przed roku, ale jakbyinnym forumiczom musialem to wyjasc, taka natura.
Wydaje mi sie, ze WindFish i OceanKing to te same wieloryby....
Cos mi sie psuje, otoz na mieczu Phantom Ganona (WW) jest napis wykonawcy, a pochodzili oni z MM (podobno byli tam jacys kowale czy cóś tam). Diabel twi w szczegolach.
Prawda jest taka, ze nie gralem w LoZ, LoZAoL,LoZ4SA,LozLA (zabieralem sie ale poczatek mnie odpycha jakos...) OoA/S, MM max do pierwszego dungeonu, potem wizja przejdz szybko dungeon bo zara 3 dzien mnie zniechecila ale wiem o co kaman, ale tez nieco chodzi o symbole zawarte. Brak czasu, szczegolnie teraz na studiach... :/
Mam nadzieje ze przy nastepnej Zeldzie cos sie wyjsni.Musza w koncu wydac ten durny timeline xD Musze poszukac artow do wszystkich Zeld. Musze zobaczyc uklad grzywki, do mojej hipotezy.... musze isc sie uczyc eeech. :/

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 26 listopada 08, 20:05

Mada12 pisze:Wydaje mi sie, ze WindFish i OceanKing to te same wieloryby....
Cos mi sie psuje, otoz na mieczu Phantom Ganona (WW) jest napis wykonawcy, a pochodzili oni z MM (podobno byli tam jacys kowale czy cóś tam). Diabel twi w szczegolach.

To pewnie jakieś nawiązanie..

Jeszcze zostaje Tingle Rosy Rupeeland. Jakby ją zaliczyć to prawdopodobnie byłaby na samym początku chronologii. [lol]
Obrazek

Awatar użytkownika
Mada12
Demon King Malladus
Demon King Malladus
Kontaktowanie:

Postautor: Mada12 » 26 listopada 08, 20:29

Choc Kowale mogli zyc w obu czasach, czemu nie.
Tingle na pewno byl przed/ w czasie ocaryny, tez o tym myslalem :D
Jesli w PH Link przeszedl do rownoleglego! swiata swiatla to to musialo byc po LA, czyli LA musi byc za TP.

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 26 listopada 08, 20:45

W PH? Chyba chodziło ci o Oracle. Chociaż to WW i PH powinny być na końcu bo w Oraclach (lub inaczej w jednej części Oracli np. OoA) nie ma zalanego oceanem świata (wiadomo że Oracle dzieją się gdzie indziej niż w Hyrule, ale jak już zalany świat to CAŁY).

:arrow: Poprawka po odkryciu pełnego zakończenia Oracli Link wyrusza w podróż łodzią po morzu więc ostatecznie może być za WW i PH, ale to zakończenie jest w obu wersjach Oracli Pffff...

Można również powiedzieć, że LA rozgrywa się na Great Sea, bo na początku łódź Linka rozbija się na morzu..

Właśnie z takich niepewnych powodów nintendo powinno coś z tym zrobić... tyle.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mada12
Demon King Malladus
Demon King Malladus
Kontaktowanie:

Postautor: Mada12 » 26 listopada 08, 21:07

Nie zauwazyles w ciagu grania w PH? Na koncu po bossie wrozki mowia, ze czas wracac do waszego swiata. To dlatego minelo tylko 10 min od pobytu na statku duchow, jak mowila zaloga. Zagraj w koncowke szczegolnie, jeszcze raz!
Oracle moga powodowac ze czasy sie lacza wiec sa na koncu, jak mysle...

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 26 listopada 08, 21:17

Mada12 pisze:Nie zauwazyles w ciagu grania w PH? Na koncu po bossie wrozki mowia, ze czas wracac do waszego swiata. To dlatego minelo tylko 10 min od pobytu na statku duchow, jak mowila zaloga. Zagraj w koncowke szczegolnie, jeszcze raz!

Ta było tam takie coś.
Obrazek

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 26 listopada 08, 22:23

Oraclach (lub inaczej w jednej części Oracli np. OoA) nie ma zalanego oceanem świata (wiadomo że Oracle dzieją się gdzie indziej niż w Hyrule, ale jak już zalany świat to CAŁY).

Holodrum i Labryna mogą być dwiema wyspami. Ale dość dużymi. A w sumie, kto to wie...

Mam dziwne wrażenie, że LA jest na samym końcu. Jako bardzo odległa kontynuacja PH.

Ale tak naprawdę, wciąż dziwi mnie pomysł z dwiema osiami czasu po Okarynie. Ale skoro tak jest oficjalnie, to nie można nic z tym zrobić...

I czemu MC miałby być na samym początku? Równie dobrze mógłby być tuż przed zalaniem Hyrule (co by wyjaśniało dlaczego Tetra 'zmienia się' w Zeldę z MC, czyli przybiera wygląd swojej poprzedniczki). W MC nie ma nawiązań do OoT, bo nie były potrzebne, więc nie namieszałoby to chyba z informacjami jakie na temat Hyrule daje nam WW (w sumie, to wiem tylko tyle, ile było napisane na Wikipedii i Zelda Wiki, więc nie mogę być tego pewna).

Wydaje mi sie, ze Deku Tree to w TP pierwsza swiatynia.

Tymbardziej, że po lekkim odwróceniu mapki Kokiri Woods bedzie mieć podobny kształt do drogi prowadzącej do pierwszej światyni w TP (co prawda trochę skrócony).

Awatar użytkownika
Mada12
Demon King Malladus
Demon King Malladus
Kontaktowanie:

Postautor: Mada12 » 27 listopada 08, 05:17

A bylego Zaginionego Lasu strzeze Skull Kid. Dziwne, ze tynze las podchodzil az pod swiatynie z mieczem hmmm... :/

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 27 listopada 08, 06:34

Cóż, Master Sword mógł być przeniesiony do innej świątyni, by nikt go nie znalazł. Poza tym, Zaginiony Las prowadzi w różne dziwne miejsca... o.O

Wróć do „Legend of Zelda: Twilight Princess”