no to mam jeszcze jedną niejasność dlaczego niewszystkie no jakby to powiedziec.............hhhmmmmmmmm moze jakiś przykład.
np. w OoT jak sie zasadzi roślinke jako mału link to ak sie jest duzym linkiem to już jest wyrośnięta a np jak jest ten koleś co kręci wiatrakiem czy cos w kopkiri village to on wyzywa młodego linka w przyszłości chociaż w pperzeszłości nic mu (jeszcze) niezrobiłem
to samo w oracle of ages gdy sie przeniesie nasionko rośliny pod sciane(daje same przykłady z roślinami bo innych cos niepamiętam) to w przyszłości będzie można wejść po niej a jak jej niedam pod sciane w przeszłości to niebęde mógł się wspiąć tam gdzie chciałem zato jest jednaświątyniaktóra w przyzłości jest otworzona a w przeszłości zamnknięta więc ja sie zastanawiam dlaczego jest otworzona (w przyszłości) skoro ja jej w przeszłości nawet niedotykałem a wszyscy (na wyspie na której jest świątynia) mówią że kiedyś przybył tu jakiś chłopiec i otworzył swiątynie a ja jej wogóle nieotwirałem
tak więc dlaczego niektóre wydażenia z przeszłości mają znaczenie w przyszłości a czasami nietrzeba nic robić a itak jest dobrze
mam nadzieje że powiedziałem wszystko jasno bo dość łatwo się w tym pogubić więc jeśli ktoś wie oco mi chodzi to może pogłówkuje ze mną dlaczego tak jest