Nowy adres i serwer dla Zelda Central?

Tu możecie wypowiedzieć się o naszej stronie.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
PiotrW
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Nowy adres i serwer dla Zelda Central?

Postautor: PiotrW » 29 października 11, 10:45

Cześć wszystkim,

ostatnio siedzę i rozmyślam sobie co zrobić z serwisami których jestem założycielem, aby mogły rozwijać się dalej tak jak dawniej.

No i pojawiła się kwestia Zelda Central, strony do której mam największy sentyment :roll:

Jak wiecie, serwis stoi na serwerze gry-online.pl. Co było dla mnie fajne ładnych kilka lat temu, bo nie musiałem się martwić o miejsce na serwerze i wszelkie limity. W zamian za to całą powierzchnią reklamową zarządza gry-online.pl (co jest dość ważne także dla Was, zaraz to tego dojdę).

Od tamtej pory sporo się zmieniło, raz że mam do dyspozycji własny serwer, dwa że z chęcią wykupię jakąś fajną domenę dla Zelda Central (kiedyś myślałem o tym jak o sporym wydatku ;) ).

Co z tego będzie miała Zelda Central?
- nie zależność od gry-online.pl
- ja będę miał większą kontrolę nad serwisem, tu np. nie mam dostępu do żadnego systemu zarządzania bazą danych, co mi bardzo przeszkadza.
- łatwiejszy do zapamiętania adres
- sami będziemy decydować o powierzchni reklamowej. Np. ostatnio miałem propozycję zamieszczenia reklamy na ZC (na z góry określony, nie długi czas) w zamian za nagrody rzeczowe dla użytkowników w postaci np. Zeldy OoT w wersji na 3DS. Fajnie, prawda? My admini byśmy wymyślili tylko jakiś konkurs, a nagrody byłby od sponsora.

Jakie jest ryzyko zmian?
- adres zelda.com.pl jest już bardzo rozpowszechniony. Więc istnieje ryzyko, że będzie trzeba od nowa rozreklamować serwis. Wszystko jednak zależy od administracji serwisu gry-online.pl bo jeżeli udałoby mi się z nimi porozumieć, to stary adres mógłby (chociaż przez jakiś czas) przekierowywać na nowy adres, a google by dostało informację, że strona zelda.gry-online została na stałe przeniesiona pod nowy adres, i za ok miesiąc byśmy byli z powrotem na starym miejscu :)
- krótka przerwa w działaniu serwisu podczas przenoszenia. Teoretycznie całe przenosiny powinny przejść bezboleśnie, ale wiadomo jak to w życiu bywa, więc trzeba się nastawić że strona znowu mogłaby dwa czy trzy dni nie działać.

Podsumowując, chciałbym przenieść całą Zelda Central, na swój prywatny serwer, aby uzyskać niezależność naszego serwisu oraz wykupić jej jakąś nową fajną domenę.

Na zakończenie dodam tylko, że hosting na serwerach gry-online.pl to było naprawdę najlepsze co mogło nam się wtedy trafić, i jesteśmy im wdzięczni za przygarnięcie nas pod skrzydła, ale przyszła pora na to aby "iść dalej".

Co o tym wszystkim myślicie?
Jaki adres waszym zdaniem byłby najlepszy? Moje propozycje to:
- zelda.com.pl
- zeldacentral.pl
- zelda-central.pl
Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 14, 16:56 przez PiotrW, łącznie zmieniany 2 razy.
| REGULAMIN FORUM | REGULAMIN STRONY | Zelda Central UserBar |
"Every game has a story. Only one is a legend. The Legend of Zelda."

Awatar użytkownika
starfoch
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: starfoch » 29 października 11, 12:09

Cóż można powiedzieć. Ty tu jesteś szefem i z pewnością wiesz najlepiej co będzie dla strony dobre. Ja mogę tylko dodać od siebie, że będę tam gdzie strona nawet jeśli miałoby to być zeldacdicentral.pl :) Na reszcie się po prostu nie znam.
Śmierć zabija.

Awatar użytkownika
eviltwin1
Zora
Zora

Postautor: eviltwin1 » 29 października 11, 12:59

Nie mam nic przeciwko - wymagam jednak tego, by cały czas można było wchodzić przez zelda.prv.pl - bo to adres, którego używam od zawsze : ).

Awatar użytkownika
PiotrW
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrW » 29 października 11, 13:09

zelda.prv.pl będzie działał :)

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 29 października 11, 14:05

Pomysł ciekawy, ale narzuca mi się pytanie- czy warto? Utrzymanie takiego serwisu to pewnie spory ( nie orientuję się :) ) wydatek... A ta strona/forum nie kipi aktywnością.

Sam staram się tu zaglądać jak najczęściej, ale wałkowanie trzech czy czterech tematów od dłuższego czasu, przez znikomą ilość użytkowników zaczyna być nudne; przestaje mnie już nawet bawić pisanie postów, czy czegokolwiek na rzecz portalu.

Myślę, że najpierw warto by było zastanowić się nad jakimiś usprawnieniami do serwisu ( może rozszerzenie tematyki? ), a dopiero później nad zmianą adresu i serwera. No chyba, że nasz wspaniały Admin, myśli też nad tym jako kwestią finansową- ot, ewentualny przychód z reklam itp. :)

Tyle mam do powiedzenia, mam nadzieję, że nie urażę Cię, PiotrzeW moimi sugestiami z ostatniego akapitu... To tylko moje przemyślenia. :)

Awatar użytkownika
PiotrW
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrW » 29 października 11, 14:38

Jak już wspomniałem wcześniej, będę miał wtedy większą kontrolę nad ZC od strony technicznej, bo teraz czuję się ciut ograniczony.
Jeśli chodzi o wydatki to serwer tak czy siak opłacam, do kosztów dojdzie tylko domena, która będzie mnie kosztować mniej niż 100zł rocznie, czyli prawie nic.

Podczas przenosin zamierzam stronę trochę usprawnić, oraz bardziej rozreklamować.

Poszerzenie tematyki serwisu mija się z celem. Jest jeszcze wiele do napisania w temacie Zeldy, a niech inne strony zajmują się pozostałą tematyką :)

Póki co nie planuję wstawiać na ZC żadnych reklam, po za sytuacjami o jakich napisałem trochę wyżej, tzn. takimi aby użytkownicy mieli coś z tego.
Teraz wolałbym aby na ZC nie było żadnych reklam.

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 29 października 11, 14:46

No skoro to nie jest dla Ciebie aż tak duży wydatek- to czemu nie? Myślałem, że te koszta są znacznie większe.

Ps: myślę, że adres
PiotrW pisze:zelda.com.pl
jest... Najlepszy. Kojarzy się z oficjalną stroną serii ;).

MandragGanon
VIP
VIP

Postautor: MandragGanon » 29 października 11, 16:03

Zelda.com.pl chyba najlepszy.

Admin najlepiej wie co jest dobre dla strony a co nie...
Jeśli działania z przenoszeniem strony byłyby podjęte to ja możę zacząłbym pisać następną solkę i trochę artykułów na stronę (oczywiście jeśli zostaniemy przy swoim też może będę pisał :D). A co do rozreklamowania ja mogę na forach wystawić jakiś banner albo link do naszej kochanej strony! :D Znam parę takich forów na których mnie lubią i zawsze patrzą na to co piszę więc reklamę z mojej strony nasz serwis ma jak w banku. Co prawda to niewiele ale ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka :)

Lepiej gdyby strona o zeldzie została stroną o zeldzie tak jak mówił PiotrW
Co z tego ,że nasza strona "nie kipi" aktywnością? Mnie jest tutaj super i mam wiele dobrych wspomnień z tą stroną związanych.

Dostałem swojego GameCuba w wieku 4 lat i próbowałem przejść AOL xD. Potem Ocarinę, MM i Zeldę I. Jak odkryłem ZC i jak zobaczyłem te solki do Zeld. Pomyślałem "Jak oni to zrobili?" i jak można kierować tak dużą stroną? I do dziś nie wiem skąd nasz Admin wykrzesa energię do kierowania tą stroną. Z mojej strony Gratulację dla Admina. Bo kieruje tą stroną tak dobrze jak nikt inny

P.S. Pójdę za stroną nawet w paszcze cerbera i gdyby nasza strona nawet była na samym końcu zrobiona w notatniku to ja i tak będę brał czynny udział w jej życiu!

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 29 października 11, 18:42

Szkoda że nie www.zelda.pl ... po prostu.
www.karolinaszczesna.pl
Obrazek
voice tree boat gate flash house [you] child bell sky blood rock snow fish

Awatar użytkownika
Mada12
Demon King Malladus
Demon King Malladus
Kontaktowanie:

Postautor: Mada12 » 29 października 11, 19:14

zelda.pl to bylby naprawde lakomy kasek, ale moze zostawmy ta domene dla nintendo, a noz kiedys podlacza ja do .com. Natomiast zelda.com.pl to juz cos.
Co do reklam, jakby byly u dolu to moze nawet strona sama na siebie zarobila, ale chyba tak nie mozna, nie znam sie.
ps jestem za przenosinami

Awatar użytkownika
PiotrW
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrW » 29 października 11, 19:57

zelda.pl jest niestety wykupiona przez kogoś pod "farmę linków", i odkupienie jej na pewno jest po za moim zasięgiem.

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 29 października 11, 20:31

Amek pisze:No skoro to nie jest dla Ciebie aż tak duży wydatek- to czemu nie?

Dokładnie. Dodając do tego większą funkcjonalność, nie widzę żadnych przeszkód.
PiotrW pisze:Jakie jest ryzyko zmian?
- adres zelda.com.pl jest już bardzo rozpowszechniony. Więc istnieje ryzyko, że będzie trzeba od nowa rozreklamować serwis. Wszystko jednak zależy od administracji serwisu gry-online.pl bo jeżeli udałoby mi się z nimi porozumieć, to stary adres mógłby (chociaż przez jakiś czas) przekierowywać na nowy adres, a google by dostało informację, że strona zelda.gry-online została na stałe przeniesiona pod nowy adres, i za ok miesiąc byśmy byli z powrotem na starym miejscu
- krótka przerwa w działaniu serwisu podczas przenoszenia. Teoretycznie całe przenosiny powinny przejść bezboleśnie, ale wiadomo jak to w życiu bywa, więc trzeba się nastawić że strona znowu mogłaby dwa czy trzy dni nie działać.

Ale ludzie chyba bardziej "Zelda Central" niż dokładny adres, dlatego myślę, że zelda-central.pl byłoby w porządku. Wklepując w goglach ten zwrot, ciągle bylibyśmy odsyłani do ZC.
A zresztą nawet jeżeli potrzebna będzie nowa reklama - czy to źle? Przecież to jest dobra szansa na poprawę naszej sytuacji.
Ostateczne zdanie należy do SzeFa, ale ja sugeruję zaryzykować :).
Obrazek

Awatar użytkownika
Kruppol
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: Kruppol » 29 października 11, 21:53

Ja jestem za ZeldaCentral.pl Czy Zelda-central.pl (Wielka różnica). Z myślnikiem czy bez, whuteva.
Obrazek
FALCON PAWNCH!

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 30 października 11, 10:33

PiotrW pisze:zelda.pl jest niestety wykupiona przez kogoś pod "farmę linków", i odkupienie jej na pewno jest po za moim zasięgiem.

Wiem. Dlatego napisałem że szkoda...
www.karolinaszczesna.pl

Obrazek

voice tree boat gate flash house [you] child bell sky blood rock snow fish

Awatar użytkownika
Rob3rt
Kokiri
Kokiri
Kontaktowanie:

Postautor: Rob3rt » 30 października 11, 12:52

Również jestem za przeniesieniem strony na inny serwer, oraz za zakup domeny www.zeldacentral.pl. Dwuczłonowa końcówka com.pl jak dla mnie nie jest nic warta, wystarczy, że jest już odsyłacz z zelda.prv.pl.

Wróć do „O stronie”