Touch screen

Nintendo, Sony, Microsoft, Sega...

Moderator: Moderatorzy

Wondercrow
Zora
Zora

Touch screen

Postautor: Wondercrow » 22 lipca 08, 10:42

Ahem... No mam, um... problem. Z touch screenem w moim DSie.

Gdy dotykam stylusem w środkowej części ekranu, touch screen reaguje jakbym dotykała miejsce obok. Czasami całkiem daleko. W sumie, na większej częsci ekranu sie tak robi, tylko po bokach nie.
W każdym bądź razie jest to uciążliwe, gdy gra się np. w Wario Ware czy Proffesora Laytona... (a o Colors! to juz nie wspomnę....)

Pomyślałam sobię, żeby skalibrować ekran. I tu jest problem. Ekran kalibruje się doskonale (co prawda kilka razy się układ kwadracików zresetował, ale to dlatego, że mi sie ręka trzęsie i trafić nie umiem XD) i na teście każdy 'tap' stylusem w kwadracik działa jak powinien. Więc wyłączam konsolę i zaczynam grać... a tu dalej to samo!
Na początku myślałam, że to tylko na R4 *tutaj oberwie mi się warnem, lol XD*, ale przetestowałam Phantom Hourglass i jest to samo (na Pictochacie też, tak btw... to tam to po raz pierwszy zauważyłam).

Ja sie na sprzętach nie znam i mam tendencję do psucia właśnie takich sprzętów po prostu ich używając. Mam nadzieję, że nie bedę musiała (czytać: mój tata nie będzie musiał) rozkręcać DSa i się z nim babrać, bo znając życie będzie jeszcze gorzej D:

Ktoś ma jakiś pomysł, co mu może być?

Awatar użytkownika
Lakitu
Zora
Zora

Postautor: Lakitu » 22 lipca 08, 11:30

Może poprostu środek ekranu (który zdecydowanie jest najczęściej używany) się nieźle wytarł (podrapał) i konsola nie reaguje poprawnie na dotyk. Widziałem taki przypadek, że w takich zużytych miejscach DS wogóle nie reagował.

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 22 lipca 08, 11:36

Hmmh, możliwe. Ale bardzo uważałam na ekran, chyba, że to mój brat który za bardzo przyciska stylus grając w Mario&Sonic at the Olympic Games.... Ale ten problem pojawił się zanim zaczął grać (dobra, może z jakiś dzień przed, lol... co nie zmienia faktu, że i tak dobrze wygląda, prawie tak samo jak po zakupie [DS był używany, ale bardzo zadbany]) x/

Awatar użytkownika
Lakitu
Zora
Zora

Postautor: Lakitu » 22 lipca 08, 14:30

Akurat Mario & Sonic at the Olympic Games to gra destrukcyjna dla konsolki z tego co wiem :wink: . Ja swojego DSa używam (też mi się wydaję, że uważam na ekran) od prawie 4 lat bez foli ochronnych. Touch screen jest już trochę zjechany, ale pomimo to działa poprawnie. Masz Lite'a? Może one mają jakieś mniej wytrzymałe ekrany. Nie znam innej możliwości. Wątpie żeby rozkręcenie coś pomogło bo raczej nic nie mogło się w środku przestawić. Zawsze można kupić sam wyświetlacz i go wymienić.

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 22 lipca 08, 15:10

Lakitu pisze:Akurat Mario & Sonic at the Olympic Games to gra destrukcyjna dla konsolki z tego co wiem

To akurat zależy od umiejętności obsługiwania się stylusem i wyczucia. Ja gram w gry mash'ujące ekran DS'a takie jak np. NG, M&S at the Olimpic Games czy WarioWare Touched i mój ekran jest cały. Folie na ekran sux! Trzeba po prostu delikatnie szurać stylusem po ekranie i go delikatnie przyciskać. ;)
Noi nie można zapomnieć o przecieraniu touch screena.

Lakitu pisze:Masz Lite'a? Może one mają jakieś mniej wytrzymałe ekrany.

Ekrany DS Lite jak i Fat są identyczne.

Co do problemu to spróbuj z kalibrować ekran ok 50 razy pod rząd, jak to nie pomoże to będzie chyba trzeba wymienić ekran. Niestety. :neutral:
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Boryn
Zastępca redaktora naczelnego
Zastępca redaktora naczelnego
Kontaktowanie:

Postautor: Boryn » 22 lipca 08, 15:23

Obrazek[center]Zapunktuj.pl. Zdobywaj różne nagrody: Przelewy PayPal w wysoko?ci 5 -200 zł, konsole PS3, PSP, doładowania telefonów w wysoko?ci 5 - 100 zł i wiele innych. Kliknij w logo, zarejestruj się i bierz udział w loteriach i zdobywaj masę punktów, które możesz wymienić na wiele nagród.[/center]

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 22 lipca 08, 15:34

Wondercrow pisze:Na początku myślałam, że to tylko na R4 *tutaj oberwie mi się warnem, lol XD*, ale przetestowałam Phantom Hourglass i jest to samo (na Pictochacie też, tak btw... to tam to po raz pierwszy zauważyłam).

A może po prostu masz Bricka w DS'ie
http://play.tm/wire/click/1985811
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 22 lipca 08, 17:22

Boryn pisze:Tak, można kupić, a o to link:
http://allegro.pl/item401794275__touch_ ... dolny.html

Jeżeli mogę się wtrącić to jezeli nie zależy ci na czasie to możesz wyczaić taniej... raz widziałem nawet za ok 40 zł. Ustaw sobie sybskrypcje.
www.karolinaszczesna.pl
Obrazek
voice tree boat gate flash house [you] child bell sky blood rock snow fish

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 23 lipca 08, 07:45

To najnormalniej w świecie od uzywania, ze starości. U mnie reaguje jeszcze dobrze na miejsce (chociaż w DBZ Harukanaru Densetsu trzeba kliknąć jak najbardziej pod kątem prostym, bo inaczej bierze karty z prawego rogu :shock: ), a też kupywałem używanego i bez żadnych folii. Po prostu wymień ekranik i wszystko powinno normalnie śmigać.
Obrazek

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 23 lipca 08, 10:21

Dobra, dzięki. Zobaczę, co da się zrobić (ahem... mnie osobiście na nowy ekran stać, ale trzeba uzyskać zgodę rodzinki [tak, na kupienie czegokolwiek muszę mieć zgodę bo 'to może być strata pieniędzy'....] -__-' A brat jakoś dziwnym trafem ekranu wymienić nie chce, tylko przekręca głową. znajac go, to pewnie jeszcze mnie wyzwie, że nie próbowałam ekraniku jakoś naprawić, lol XD)

A może po prostu masz Bricka w DS'ie

Nie zdziwiłabym się, bo było już z DSem kupione i ekran zaczął sie psuć po tym, jak zrobiłam update XD (co prawda nie od razu, ale jednak)

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 23 lipca 08, 10:42

Wondercrow pisze:tak, na kupienie czegokolwiek muszę mieć zgodę bo 'to może być strata pieniędzy'....]

U mnie też ;).
Obrazek

Awatar użytkownika
Zero
VIP
VIP

Postautor: Zero » 23 lipca 08, 20:07

Jak masz folę na ekranie, zdejmij ją, może pomoże ;/
Możesz też popytać/poszukać na skizo.org
A poza tym co ma R4, do warna za piractwo? ;x
8=============D

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 23 lipca 08, 20:11

No właśnie folii nie mam :C

A poza tym co ma R4, do warna za piractwo? ;x

Co prawda posiadanie R4 nielegalne nie jest.... ....ale używanie go w końcu jest... XD

Awatar użytkownika
Zero
VIP
VIP

Postautor: Zero » 23 lipca 08, 20:48

Zależy do jakich celów i w jakich okolicznościach ;>
8=============D

Wróć do „Konsole”