Nintendo DS Classic, czy Lite?

Nintendo, Sony, Microsoft, Sega...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Boryn
Zastępca redaktora naczelnego
Kontaktowanie:

Postautor: Boryn » 6 marca 09, 18:23

A jeżeli chodzi o Guitar Gero, to wiecie coś na ten temat?
Obrazek[center]Zapunktuj.pl. Zdobywaj różne nagrody: Przelewy PayPal w wysoko?ci 5 -200 zł, konsole PS3, PSP, doładowania telefonów w wysoko?ci 5 - 100 zł i wiele innych. Kliknij w logo, zarejestruj się i bierz udział w loteriach i zdobywaj masę punktów, które możesz wymienić na wiele nagród.[/center]

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 6 marca 09, 18:28

Zalezy od twoich upodobań ale ja polecam jak Masterlink Tetrisa, New supermariobros, z logicznych jakieś Sudoku Picrossa, Avatar inferno jak coś mi wpadnie do głowy to podrzuce.
www.karolinaszczesna.pl
Obrazek
voice tree boat gate flash house [you] child bell sky blood rock snow fish

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 6 marca 09, 18:41

Boryn pisze:A jeżeli chodzi o Guitar Hero, to wiecie coś na ten temat?

Nie jestem pewiem ale raczej nie da się grać przyciskami x,y,a,b. Pewnie jest to możliwe przy pomocy Action Replay'a.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 6 marca 09, 19:18

Raczej się da, bo na PS3 można grać X, kółkiem, trójkątem i kwadratem. :)

Awatar użytkownika
anmarolka
Zora
Zora

Postautor: anmarolka » 6 marca 09, 19:50

Mam tego guitar hero. Przykro mi boryn ale tylko tym specjalnym kontrolerem da się grać. Ale mi tam pasuje , polecam go :D

A action replay się nie da, próbowałem.
Obrazek

I SEE YOU

Awatar użytkownika
Boryn
Kontaktowanie:

Postautor: Boryn » 6 marca 09, 21:13

Aha, czyli jak gierkę kupię, to tylko za pomocą Guitar Grip?
Obrazek[center]Zapunktuj.pl. Zdobywaj różne nagrody: Przelewy PayPal w wysoko?ci 5 -200 zł, konsole PS3, PSP, doładowania telefonów w wysoko?ci 5 - 100 zł i wiele innych. Kliknij w logo, zarejestruj się i bierz udział w loteriach i zdobywaj masę punktów, które możesz wymienić na wiele nagród.[/center]

Awatar użytkownika
anmarolka
Zora
Zora

Postautor: anmarolka » 9 marca 09, 18:56

Tak. Bez Guitar Grip nic nie zrobisz.
Obrazek

I SEE YOU

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 29 marca 09, 22:10

Czy każdy już zapomniał o starym poczciwym classicu ;p :?:
Wg mnie Lite to jest to samo. Różnica tylko w obudowie? Aż tak to mi na wygodzie nie zależy. Aby grać sie dało. A jak dla mnie na lajcie gra się gorzej ze względu na te podświetlenie. Po oczach nieźle wali. I tak prawie już ślepy jestem a jakbym miał grać na lajcie... Na dodatek gorszej jakości głośniki. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia, ale na krzyżaku do lita o wiele gorzej mi się grało. Możliwe właśnie, że to z przyzwyczajenia, bo to samo miałem jak skiknąłem z GBA na NDS, więc nie mówię że to jakaś wada.
Ogólnie bede bronił starej poczciwej wersji do ostatniej dyskietki :P.
Obrazek

Awatar użytkownika
anmarolka
Zora
Zora

Postautor: anmarolka » 29 marca 09, 23:03

Masz rację. W lite można regulować jasność obrazu ale nie można zmienić natężenia kolorów. Można porównać mario karta na classicu i na Lite. O wiele lepiej wygląda na starym DS, w sterowaniu też jest lepszy. W wygodzie trzymania tez jest różnica. Lite ma takie ostro zakończone końce, a classic takie gładziutkie :D I jeszcze czujki. Zauważyłem, że grając w mario karta w bitwe na balony, to na classicu trochę dmuchania i już masz nowy balonik, a na Lite trzeba się tak napocić, że już szybciej jest użyć przycisku select. Pod wieloma względami stary NDS jest lepszy od nowego. Szkoda, że DSi jest jak Lite z kamerkami i lepszymi ekranami :-x
Obrazek

I SEE YOU

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 30 marca 09, 15:05

sEbeQ13 pisze:Czy każdy już zapomniał o starym poczciwym classicu ;p

Wszyscy, nawet samo nintendo ;J

sEbeQ13 pisze:A jak dla mnie na lajcie gra się gorzej ze względu na te podświetlenie. Po oczach nieźle wali.

DSLite ma regulację podświetlenia, nie musisz grać na najsilniejszym.

anmarolka pisze:Można porównać mario karta na classicu i na Lite. O wiele lepiej wygląda na starym DS, w sterowaniu też jest lepszy.

Gry wyglądają nieporównywalnie lepiej na DSLite, ze względu na lepsze podświetlenie. Poprawia się przez to kolor i jakość obrazu. Po przesiadce ze zwykłego DS'a na Lite na obraz z DSPhat nie można już patrzeć...

D-pad wg mnie jest tak samo wygodny jak ten w zwykłym DSie.

anmarolka pisze:Zauważyłem, że grając w mario karta w bitwe na balony, to na classicu trochę dmuchania i już masz nowy balonik, a na Lite trzeba się tak napocić,

Na obu konsolkach efekt jest ten sam.

sEbeQ13 pisze:Na dodatek gorszej jakości głośniki.

Gorszej jakości? Te chrupiące dźwięki po ściszenu w NDS Phat ahhhh, w Lite ich nie ma. Głośniki w DSLite są po prostu nieco słabsze.

anmarolka pisze:Szkoda, że DSi jest jak Lite z kamerkami i lepszymi ekranami

No a jaki ma być?
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 30 marca 09, 17:31

MasterLink pisze:DSLite ma regulację podświetlenia, nie musisz grać na najsilniejszym.

Grałem przez pare minut (nawet i 5 ich nie było) na najsłabszym. Czułem że moje oczy płoną.
MasterLink pisze:Wszyscy, nawet samo nintendo ;J

:(
Obrazek

Awatar użytkownika
anmarolka
Zora
Zora

Postautor: anmarolka » 30 marca 09, 20:20

MasterLink ty classica normalnie krytykujesz. Właśnie te ostrzejsze kolory na lite sprawiają ,że gra wygląda sztucznie. Wszystko jest takie ostre i "oczojebne". Na najsłabsze podświetlenie nie zmienia tego kontrastu kolorów. Kilka razy mi się zdarzyło, że postawiłem swoje dwa ds-y przed sobą i porównywałem je. Wole te niepełne kolory na classicu powodują, że gry są z bardziej naturalnymi kolorami. Co do baloników to spróbuj nadmuchać jeden na classicu, a od razu potem na Lite. Ja próbowałem, żeby wyszło szybko na Lite trzeba być odpowiednio daleko ustawionym i nie dmuchać za mocno ani za słabo, na classicu obojętnie jak dmucham i z jakiej odległości idzie na luzie. Można zacząć porównywać zelde TP i kolor ubrania Linka (taki naturalny z materiału jak prawdziwe kolory) a kolory OoT, Link ma tam intensywne zielone ciuszki.

I nie mówcie mi,że to nie fair bo porównuje gry z różnych czasów, chodzi o to, że na Lite są kolory jak ciuszki Linka w OoT, a na NDS classic bardziej naturalne kolory (słabsze) jak ciuszki Linka z TP
Obrazek

I SEE YOU

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 30 marca 09, 21:19

anmarolka pisze:MasterLink ty classica normalnie krytykujesz

Nie krytykuję. NDS classic to bardzo dobra konsola, ale pod wieloma względami ustępuje DSLite. Równie dobrze można stwierdzić że ty krytykujesz Lite'a.

anmarolka pisze:Można zacząć porównywać zelde TP i kolor ubrania Linka (taki naturalny z materiału jak prawdziwe kolory) a kolory OoT, Link ma tam intensywne zielone ciuszki.

Przecież to kwestia grafiki, a nie podświetlenia. Link w SC2 (na GCN) - też ma intensywne kolory.
Może zaraz będziemy porównywać kredki do flamastrów..

anmarolka pisze:Co do baloników to spróbuj nadmuchać jeden na classicu, a od razu potem na Lite. Ja próbowałem, żeby wyszło szybko na Lite trzeba być odpowiednio daleko ustawionym i nie dmuchać za mocno ani za słabo, na classicu obojętnie jak dmucham i z jakiej odległości idzie na luzie.

No właśnie tak próbowałem i na obu jest tak samo. Oprócz Mario Kart DS możesz sprawdzić z WarioWare Touch tam jest kilka gier wykorzystujących mic i efekt jest ten sam na obu DS'ach.
Obrazek

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 31 marca 09, 19:03

MasterLink pisze:ale pod wieloma względami ustępuje DSLite

Obudowa. No to jest naprawdę WIELE względów.
anmarolka pisze:Wszystko jest takie ostre i "oczojebne".

Ja myślę tak samo. To, że wszystko tak wygląda, wcale nie znaczy że konsolka jest lepsza. Jak już mówiłem jak dla mnie to poważny minus.
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 31 marca 09, 21:34

sEbeQ13 pisze:Obudowa. No to jest naprawdę WIELE względów.

Nie tylko obudowa, ale również rzeczy które zostały wymienione wcześniej.

Jak komuś lepiej się gra np. na podświetleniu lampki do GB niż na np. GBA SP Bright to już jego sprawa.

PS: Poza tym ten temat dotyczył zupełnie czegoś innego. Jak widać Boryn zaopatrzył się już w DieSa więc temat zakończony.
Obrazek

Wróć do „Konsole”