Jakie anime są godne obejrzenia

Lubisz mangę? Zapraszamy ;)

Moderator: Moderatorzy

Waser
Kokiri
Kokiri

Postautor: Waser » 15 lipca 08, 12:14

mate pisze:
Wondercrow pisze:
Link mówił Excuse Me.

To gdzie link mówił excuuUUUuuse me to było zelda kreskówka a nie anime :wink:

Awatar użytkownika
batatshi
Kokiri
Kokiri

Postautor: batatshi » 31 sierpnia 08, 19:05

Tak tak przede wszystkim Code geass, które trwa nadal :) . Czy mi się wydaję czy nikt tu nie wspomniał o Cowboy Bebop? Polecam też Afro Samurai (niestety wyłącznie Ang Dubing)

[ Dodano: Nie 31 Sie, 2008 ]
A nie przepraszam był Cowboy Bebop. Mi się w nim bardzo spodobało, że każdy ep był zupełnie inny od poprzedniego, bardzo często w ogóle z nim nie powiązany. A więc nie było czasu na nudę ;).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
sky_link
Goron
Goron

Postautor: sky_link » 31 sierpnia 08, 19:50

Ja tam najbardziej lubię kilka, a dokładnie te :
- Dragon Ball (To wiadomo :} )
- Naruto
- Chobits
- Fullmetal Alchemist (to też było wyjątkowe Anime według mnie :lol: )
- Lunar (nie wyszło w Polsce)
- Pokemon
- One Piece
- Beyblade
- Shaman King
- Erementar Gerad

Awatar użytkownika
Hipo
Goron
Goron

Postautor: Hipo » 28 czerwca 09, 14:44

Ostatnio obejrzałem kilka dobrych anime które można śmiało polecić innym
- School Rumble
- Maria + Holic
- Akikan!
- Ga Rei Zero (+16 ze względu na brutalność)
- Shikabane Hime: Aka, Shikabane Hime: Kuro (j.w)
- Full Metal Alchemist 2: Brotherhood
- Fate/Stay Night
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 28 czerwca 09, 18:38

a ja dodam od siebie:
- Kurokami
- Code Geass

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 29 czerwca 09, 09:55

- Fullmetal Alchemist: Brotherhood
- Yatterman (Yattaman) - lolleciało kiedyś na Polonia 1
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 29 czerwca 09, 17:35

Bokurano.
Jestem w srodku tej serii i juz moge ja polecic. Jest to historia w stylu Evangeliona - nastolatkowie z problemami psychicznymi plus mechy(tu zepchniete jeszcze bardziej na bok).
Cena, jaka placa za przymusowe prowadzenie mecha sprawia,ze ta seria rozni sie podejsciem od Evangeliona (SPOILER do 4-tego odcinka Bokurano):
Evangelion pokazywal nam dochodzenie do wniosku "zycie jest wiele warte" przez emo nastolatka, tutaj bohaterowie musza poradzic sobie ze swoim zyciem w obliczu bliskiej smierci, gdyz prowadzenie mecha zabija ich.Tak, kazdy z bohaterow poprowadzi mecha...a potem umrze.

W obliczu takiej sytuacji wazne jest, co ludzie zrobia ze swoim zyciem, jak wykorzystaja czas.
Nie powiedzialabym, zeby ta seria byla na rowni z Eva(watek "medialno-cywilny", czyli co sie dzieje z krajem, gdy szaleja po nim mechy jest dosc nudny), ale niewiele jej brakuje do tego legendarnego serialu. Gdyby tylko akcja nie zwalniala miejscami, aby bylo to "przepisowe" 26 epow...
Jak wspomnialam, pilotow jest pietnascie, wiec predzej czy pozniej kazdy znajdzie kogos, czyja historia go poruszy. Na mnie najwieksze wrazenie zrobil odcinek 15-nasty, a zwlaszcza tekst:
Mom?What are you doing cutting your wrists, and not the sweet bean jelly?

Chociaz caly ten epizod zabija jakims poczuciem beznadziei(na szczescie dla bohatera i jego rodziny-pozniej jest lepiej).
Polecam kazdemu serie, kogo ciagnie do dramatow i obyczajowek, bo otoczka mechowo-fantastyczna tak naprawde sluzy przedstawieniu realnych problemow. Perelka, ktora niestety zostala stlamszona przez nadmiar prawdziwie smutnych, mrocznych i zOMG!!!REALNYCH!! dhramatow-gniotow pokroju Elfen Lied.
Bokurano od tego typu pozycji jest trudniejsze(choc nie powiedzialabym, zeby bylo to BARDZO trudne dzielo), bo w koncu wielu osobom bedzie trudniej sie ulitowac i zastanowic nad losem zwyklej(zwyklego), niekoniecznie kosmicznie pieknej (pieknego) nastolatki/a niz kawaii moe bloba.
Choc z drugiej strony.. innych ta seria moze naprawde poruszyc, wlasnie dlatego, ze problemy sa realne i nietrudno wczuc sie w postacie(naprawde poruszyly mnie losy Chizu i Yosuke, paradoksalnie polubilam Juna Ushiro od pierwszego odcinka, wzruszyla mnie slodko-gorzka wiez Anko i Kanjiego )
Warto dac tej serii szanse i nie oceniac po zwyklej kresce, zwlaszcza jesli ktos ceni w NGE postacie, a nie mechy.

Ach, i zapomnialabym- opening "Uninstall" jest boski i ma klase, ending "Little Bird" ma sliczny tekst, dziwnie wzruszajacy w kontekscie serii... Nawet pod tym wzgledem ta seria jest ponadprzecietna ^^

Awatar użytkownika
Toon
VIP
VIP

Postautor: Toon » 7 lipca 09, 09:21

To ja polecam:
-Naruto
-Blech
-FuulMetal Alchemist
-FullMetall Alchemist BrotherHood
-Pokemon
-Naruto Shippuuden

Oglądałem jeszcze kilka innych Anime ale te według mnie są najlepsze! :D

Awatar użytkownika
Hipo
Goron
Goron

Postautor: Hipo » 13 sierpnia 09, 01:13

Właśnie oglądam "Higurashi no Naku Koro ni", jest to najbardziej chore anime jakie do tej pory oglądałem, potrafi nieźle zryć psychike. Myślałem, że "School Days" jest chore... Polecam oglądać w nocy :) Raczej dla starszych odbiorców...
Oba anime warte obejrzena.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 13 sierpnia 09, 01:42

Właśnie ostatnio ktoś mi polecił to anime, ale nie jestem w stanie go znaleźć :P.

Awatar użytkownika
Hipo
Goron
Goron

Postautor: Hipo » 31 stycznia 10, 22:19

"11Eyes" i "Vandread". Super anime. Tym bardziej, że swojego głosu użycza moja ulubiona Seiyuu czyli Asakawa Yuu :)
Obejrzałem jeszcze "Kampfer" ale co do tego mam mieszane uczucia. Fajna komedia ale postać głównego bohatera... a z resztą kto oglądał ten wie :) W tym anime zaś podkłada głos moja druga ulubiona Seiyuu czyli Yui Horie.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Toon
VIP
VIP

Postautor: Toon » 1 lutego 10, 07:53

Polecam K-ON! i Lucky Star. Obydwa humorystyczne. A konaty I jej przyjaciółek z lucky star nie da się nie lubić.

Awatar użytkownika
chrno
Hylianin
Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: chrno » 6 lutego 10, 18:49

Dla starszych chłopców polecam:

Berserk - Anime oraz Mange, przede wszystkim mange bo opowiada dalej historie a samo anime pokazuje tylko Golden Age w fabule.

I dla zwolenników podgatunku Seinen:

Clannad
Clannad After Story

nie będę opisywał o czym jest tylko polecam obejrzeć, oczywiście to również już dla dojrzałych otaku którzy lubią oglądać coś z życia wzięte.

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 11 lutego 10, 21:13

chrno pisze:
Clannad
Clannad After Story

nie będę opisywał o czym jest tylko polecam obejrzeć, oczywiście to również już dla dojrzałych otaku którzy lubią oglądać coś z życia wzięte.

Clannad jest super, ale nie nazwalabym go "z zycia wzietym".
Bo rownie wazne sa watki magiczne i przez to ciezko ta serie postawic na rowni z naprawde realistycznymi seriami, jak NHK ni Youkoso! czy Koi Kaze.
Albo nawet Bokurano, ktore wykorzystuje mechy, ale pokazuje ostatnie fragmenty prawdziwego zycia.
Clannad za mocno opiera sie na cudach i basni, zeby powaznie go potraktowac ;/
Ktos, kto bedzie oczekiwal samego zycia, rozczaruje sie.
Polecam fanom Clannada Air i Kanon - wczesniejsze, imho lepsze serie.
Bo byly pierwsze (to Clannad sporo sobie od nich pozyczyl - Key sa mistrzami autozrzynki) i przynajmniej rownie ciekawe, co "klanowa" seria ;) (AIR to mistrzostwo - ale jesli ktos nie lubi dramatycznych historii i japonskiego klimatu, niech nie podchodzi nawet ;) )

Awatar użytkownika
Hipo
Goron
Goron

Postautor: Hipo » 1 kwietnia 10, 20:55

Kto mi poleci jakąś dobrą komedie lub o tematyce wojennej? Ewentualnie po prostu coś dobrego niekoniecznie z tych dwóch gatunków. Właśnie skończyłem oglądać "Valkyria Chronicles" (które szczerze polecam) i nie mam co oglądać :(
Obrazek

Obrazek

Wróć do „Manga & Anime”