Czy emulacja to kradzież?

Forum poświęcone emulacji i wszystkiemu co jest z nią związane.
Emulacja jest zgodna z prawem dopóki posiada się oryginalny egzemplarz gry!

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 3 lipca 07, 10:58

Rezultat czyjejś długiej i trudnej pracy. A czemu nie ukradniesz tej samej gry z półki sklepowej? Wyjdzie na jedno.
Wiadomo, nikt nie jest święty, każdy kiedyś COŚ ściągnął-ale nie znaczy, że można do tego jakąś ideologię dorabiać;/ Kradzież to kradzież.
She's got everything I need, pharmacy keys

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: frioniel » 3 lipca 07, 11:46

Deedlith_Anthy pisze:A czemu nie ukradniesz tej samej gry z półki sklepowej? Wyjdzie na jedno.

Nie mam już siły... Czy tak trudno zrozumieć, że na ROM wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy i dać opcję "Kopiuj", a następnie "Wklej"? Kto cokolwiek na tym traci? Jak wparujesz komuś do sklepu i ukradniesz grę to raczej trudno powiedzieć by właściciel sklepu nie został pokrzywdzony...

Deedlith_Anthy pisze:Wiadomo, nikt nie jest święty, każdy kiedyś COŚ ściągnął-ale nie znaczy, że można do tego jakąś ideologię dorabiać;/

To się chyba tyczy Szmajdzika, nie mnie...

Ok, widzę, że temat od jakiegoś czasu stoi w miejscu. Nic wartościowego się w nim nie pojawia, a ja muszę w kółko starać się możliwie najbardziej łopatologicznie tłumaczyć najprostsze rzeczy (że wolno posiadać kopię własnego egzemplarza gry, że ściągnięcie ROMu z sieci nie jest równoznaczne z ukradzeniem gry ze sklepu). W takim razie po prostu nie zamierzam się więcej produkować. Zawsze wiecie najlepiej, nie widzicie prostej różnicy między ściągnięciem z internetu, a kradzieżą, wasza sprawa.

Nie zamierzam się już więcej wypowiadać w tym temacie (bo i tak w kółko tylko się powtarzam), chyba, że wreszcie ktoś napisze coś wnoszącego coś nowego do tematu...

ogór

Postautor: ogór » 3 lipca 07, 15:29

że wolno posiadać kopię własnego egzemplarza gry, że ściągnięcie ROMu z sieci nie jest równoznaczne z ukradzeniem gry ze sklepu)

no tak, widzę na polskim nie uważałeś - pisze się ukradnięciem ;)

Według polskiego prawa można posiadać jedną kopię zapasową danej płyty/gry/programu, nigdzie nie pisałem że tak nie jest, podobnie zresztą jak reszta. Chyba nie twierdzisz, że każdemu romowi na Twoim dysku odpowiada oryginał na półce.

frioniel pisze:Nie mam już siły... Czy tak trudno zrozumieć, że na ROM wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy i dać opcję "Kopiuj", a następnie "Wklej"? Kto cokolwiek na tym traci?

Ja pierdole, chyba mamy na forumie niedorozwoja -_- Miałem się trzymać kultury języka, ale ten typ mnie rozbraja :/
Ściągając rom kradniesz dobra intelektualne (mam nadzieję, że wiesz ocb). Nie ważne czy robisz to przez kliknięcie myszką na odnośnik do zipa czy potrzebujesz dziesieciu talibów i armaty - KRADNIESZ.
Żeby Ci było łatwiej podaję link do Wikipedii

Jak dalej nie rozumiesz to polecam udać się do wypożyczalni DVD. Jeden z polskich dystrybutorów przed filmem wstawia fajny filmik przypominający intro z drugiego GTA, więc może Cię zainteresuje, a i z pewnością czegoś nauczy.

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: frioniel » 3 lipca 07, 15:55

ogór pisze:no tak, widzę na polskim nie uważałeś - pisze się ukradnięciem ;)

ogór pisze:Różnica jest taka, że w posiadanie takiego pirata można wejść niekoniecznie świadomie - często można znaleść zapewnienia

Akurat ty mi nie powinieneś robić wyrzutów... Poza tym każdy ma prawo do błędu, a nagminne czepianie się cudzych to dość infantylny sposób na pokazanie swojej wyższości. Nota bene, jak na mój gust to "ukradzeniem" też jest poprawne.

ogór pisze:Ja pierdole, chyba mamy na forumie niedorozwoja -_- Miałem się trzymać kultury języka, ale ten typ mnie rozbraja :/

Również cię kocham :* I jak, czujesz się teraz dowartościowany?

ogór pisze:Ściągając rom kradniesz dobra intelektualne (mam nadzieję, że wiesz ocb).

Tak, wiem co to kradzież dóbr intelektualnych, ale nie wmówisz mi, że nie ma różnicy między nimi, a wspomnianym samochodem, co wielu użytkowników tutaj stara mi wyperswadować.

ogór pisze:Jak dalej nie rozumiesz to polecam udać się do wypożyczalni DVD. Jeden z polskich dystrybutorów przed filmem wstawia fajny filmik przypominający intro z drugiego GTA, więc może Cię zainteresuje, a i z pewnością czegoś nauczy.

Chodzi o wspaniały komunikat w stylu: "nie kradniesz samochodów, ściągając film z internetu- kradniesz". Co bardziej uświadomione w prawie osoby mają z tego niezły ubaw, gdyż prawo pozwala na posiadanie filmów/muzyki do użytku prywatnego. Kradzieżą to nie jest z uwagi na otrzymywanie przez twórców tzw. remuneracji, czyli "opłaty na rzecz twórców, które mają na celu zrekompensowanie im "strat" ze względu na ustawowyw użytek prywatny."

Awatar użytkownika
wodorost2
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: wodorost2 » 3 lipca 07, 17:51

frioniel, gratuluje 100 posta ;p.
ogór, i kto tu na polskim nie uważał? UKRADZENIEM jest w 100% poprawne :)
A teraz wracając do tematu, nie wiem czy o tym było ale jak macie się w stosunku do osób kupujących używane gry :)
www.onsen.prv.pl <-mangi Zelda po POLSKU

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 3 lipca 07, 18:10

Nie uważam, że kupowanie używanych gier było złe,to dobre wyjście, zwłaszcza jak ktoś nie może na zupełnie nową grę sobie pozwolić...Tutaj chyba wychodzimy na zero, bo masz oryginał-więc firma nie traci, ale też nie zyskuję...Choć nie jestem pewna.
She's got everything I need, pharmacy keys

Awatar użytkownika
wodorost2
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: wodorost2 » 3 lipca 07, 19:41

Dokładnie Deedlith_Anthy, dlatego też handel używanymi grami jest niezgodny z japońskim prawem :P.
www.onsen.prv.pl <-mangi Zelda po POLSKU

hitex
Goron
Goron

Postautor: hitex » 25 stycznia 08, 17:40

ehhh.... mowicie o piractwie... rozmowa o romach i dawanie ich w downloadach to według regulaminu piractwo, a rozmowa o emu to niby nie :wink: ?
bez emu nie bylo by romow, bo na co komu romy bez emu, czyli ze jest to dziwne że w ogole jest takie forum "Emulacja", skoro zabronione są romy.
Podsumujmy
- gra na emulatorze i rozmowa o nim nie jest zabroniona,
- rozmowa o romach i podawanie linkow do downloadu jest.

Nie wydaje wam się to dziwne??? :shock:

johnyu
Goron
Goron

Postautor: johnyu » 25 stycznia 08, 17:56

Ten temat jest już przestarzały. :P

Ale jedna rzecz zwróciła moją uwagę;

wodorost2 pisze:UKRADZENIEM jest w 100% poprawne

Hmmm... gdzie TO znalazłeś???
Kuchar's mentor :)

Awatar użytkownika
Snerg
Kokiri
Kokiri

Postautor: Snerg » 25 stycznia 08, 18:05

hitex pisze: - gra na emulatorze i rozmowa o nim nie jest zabroniona,
- rozmowa o romach i podawanie linkow do downloadu jest.
Nie wydaje wam się to dziwne??? :shock:

Nie wydaje mi się.
Weźmy muzę. Odtwarzanie mp3 (z przekonwertowanej oryginalnej płyty audio na mp3) i rozmowa o nim....ok.
Podawanie linków do mp3...bardzo daleko od ok, teraz jasne?

Awatar użytkownika
Boryn
Zastępca redaktora naczelnego
Zastępca redaktora naczelnego
Kontaktowanie:

Postautor: Boryn » 25 stycznia 08, 21:31

Na forum przydał by się mały porządek admina, czyli PiotraW i Mr.M, a ja zamykam...
Obrazek[center]Zapunktuj.pl. Zdobywaj różne nagrody: Przelewy PayPal w wysoko?ci 5 -200 zł, konsole PS3, PSP, doładowania telefonów w wysoko?ci 5 - 100 zł i wiele innych. Kliknij w logo, zarejestruj się i bierz udział w loteriach i zdobywaj masę punktów, które możesz wymienić na wiele nagród.[/center]

Awatar użytkownika
Mr.M
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: Mr.M » 27 stycznia 08, 22:01

Tzn. jaki porządek?
Jak Piotrek napisał, emulacja nie jest nielegalna, jest legalna dla tych, którzy mają oryginalne egzemplarze gry, tak więc m.in. z tego powodu dział "Emulacja" istnieć będzie :)
I na podsumowanie:

Emulacja to kradzież, jeśli korzystamy z niej nie mając oryginalnej gry :)

Jasne? :P

Pozdrawiam.
[center]Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek[/center]

Wróć do „Emulacja”