Seria Metal Gear Solid

W końcu nie samą Zeldą człowiek żyje ;)
PC, GC, PS2, Xbox, PSX, N64, GBA... i co tam jeszcze macie na sumieniu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 19 czerwca 09, 14:21

Boli mnie też, że ta najbardziej znacząca dla serii ukaże się na PSP

Możecie mi trochę zaspoilować o tej części?
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 09, 20:40 przez sEbeQ13, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 19 czerwca 09, 15:17

sEbeQ13 pisze:Możecie mi trochę zaspoilować o tej części?

Na razie pokazano trailer. MGS: Peace Walker będzie dziać się 4 lata po Portable Ops.
http://www.youtube.com/watch?v=ydNt1XzCOaA

@sEbeQ13:
MasterLink pisze:Boli mnie też, że ta najbardziej znacząca dla serii ukaże się na PSP

To nie był mój cytat...
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 19 czerwca 09, 20:43

Poprawione ;).

Dzięki za info, ale ja o serii MGS wiem tylko tyle, że główny bohater to jakiś Snake z karabinem :P. Powiedzcie mi o co sie ogólnie rozchodzi w tej serii, czy gry są ze sobą połączone wątkami, czy fabuła jest w nich oddzielna, oraz dlaczego ta nadchodząca jest najbardziej znacząca?
Obrazek

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 19 czerwca 09, 21:00

sEbeQ13 pisze:Dzięki za info, ale ja o serii MGS wiem tylko tyle, że główny bohater to jakiś Snake z karabinem :P .

Uh.. Na Twoim miejscu, bym się nigdzie do tego NIE przyznawał ;P.

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 19 czerwca 09, 21:27

Niby czemu? Muszę grać we wszystkie produkty od big n?
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 20 czerwca 09, 14:37

sEbeQ13 pisze:Niby czemu? Muszę grać we wszystkie produkty od big n?

Moje oczy płoną!!!! MGS od Big N?

sEbeQ13 pisze:Powiedzcie mi o co sie ogólnie rozchodzi w tej serii

Ogólnie się raczej nie da bo każda część opowiada inną historię. Naturalnie wszystkie części gry są powiązane ze sobą.

Tak np. zaczyna się mniej więcej MGS1:

"Jest rok 2005. Siły Specjalne Następnej Generacji (Next-Generation Special Forces) dowodzone przez elitarny oddział żołnierzy FOXHOUND przejmują bazę nuklearną na wyspie Shadow Moses w archipelagu wysp Foxa na Alasce. Na wyspie znajduje się tajna broń nuklearna, chodzący czołg, Metal Gear REX. Terroryści biorą zakładników
znajdujących się w tym czasie na wyspie - Donalda Andersona (szef DARPA) oraz Kennetha Bakera (prezes firmy uzbrojeniowej ArmsTech). Żądają oni miliarda dolarów oraz ciała najpotężniejszego żołnierza wszech czasów, Big Bossa. Planują wykorzystać je do wzmocnienia genów przyszłych żołnierzy sił specjalnych, eliminując te najsłabsze. Na prośbę ministra obrony Roy Campbell, emerytowany pułkownik, wraca do służby, aby dowodzić operacją. Postanawia on zwerbować do akcji Solid Snake'a, który ma się udać na samotną infiltrację wyspy. Jego zadaniem jest uratowanie zakładników, poznanie możliwości terrorystów na atak nuklearny oraz ewentualne zatrzymanie ich."

źródło wiki
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Kruppol
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: Kruppol » 20 czerwca 09, 15:05

Moje oczy płoną!!!
No to żeś palnoł Sebek!
Obrazek
FALCON PAWNCH!

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 20 czerwca 09, 15:27

sEbeQ13 pisze:Niby czemu? Muszę grać we wszystkie produkty od big n?

MGS jest od Konami.

Awatar użytkownika
Zero
VIP
VIP

Postautor: Zero » 20 czerwca 09, 17:59

MasterLink pisze:Nie ma tam nic o tym. MGS Mobile to spin-off. Fabuła jest dość ciekawa ale nie należy do kanonu serii.
To mnie okłamali w PE chyba
8=============D

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 20 czerwca 09, 18:24

1. Snake występuje w brawlu, to właśnie mnie zmyliło.
2. Przeżywacie to jakby was kroili.
3. Mówiłem, że o mgsach nie wiem nic, okazało się, że jeszcze mniej.
4. Po co było to takim małym druczkiem pisać? Widać tylko ja nie jestem zorientowany, wszyscy i tak wiedzą o co sie rozchodzi, więc było to zbędne.
5.
dlaczego ta nadchodząca jest najbardziej znacząca?
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 20 czerwca 09, 20:29

sEbeQ13 pisze:Po co było to takim małym druczkiem pisać? Widać tylko ja nie jestem zorientowany, wszyscy i tak wiedzą o co sie rozchodzi, więc było to zbędne.

Może i tak, a później będą teksty typu "czego nie uprzedziłeś przed spoilerami" ...

sEbeQ13 pisze:dlaczego ta nadchodząca jest najbardziej znacząca?

MGS: Peace Walker na PSP będzie bardziej znaczący ponieważ jest brakującym ogniwem w serii (jak mówił autor). MGS: Rising na X360/PS3/PC będzie natomiast czymś nowym np. niektórzy podejrzewają że to będzie slasher itp.

Zero pisze:To mnie okłamali w PE chyba

Który numer? W skrypcie nic takiego nie ma. A MGS: Mobile na prawdę jest zaliczany jako spin-off.

EDIT: *Miało być Rising - poprawione :P
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 09, 23:31 przez MasterLink, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 20 czerwca 09, 20:53

W sumie gry gdzie lata się z karabinem nie są moim typem. Czemu powinienem zrobić wyjątek? O ile w ogóle powinienem? Co takiego ma w sobie ta seria?
Obrazek

Awatar użytkownika
Wertyp
Zora
Zora

Postautor: Wertyp » 20 czerwca 09, 21:28

Akurat MGSy to skradanki. Tam bardziej celem jest, żeby przeciwnik cię nie zauważył, a jeśli zauważy, to trzeba się ukryć, by alarm minął. Oczywiście można zrobić niezłą rozróbę a'la Rambo, ale nie o to raczej chodzi w tej serii.

MGSy cechuje przede wszystkim to, że naszpikowane są japońskimi dziwactwami. Czego tam nie ma... Cybernetyczny Ninja, rewolwerowiec strzelający przez rykoszet z morderczą precyzją, ludzie z mocami psychokinetycznymi, ponad stuletni staruszek wciąż żwawy dzięki zdolności do fotosyntezy, władca szerszeni (xD) i cała masa innych świrów. No i oczywiście wielkie mechy :D
No i fabuła. Jest dużo patetycznych dialogów o wierności wobec ojczyzny i własnych ideałów itp itd, ale bynajmniej nie jest to takie mdłe jak w hollywoodzkich gniotach typu Dzień Niepodległości (wiem, efekty są awesome, ale nie lubię tego filmu :P), jest cała masa świetnych bohaterów i mnóstwo wzruszających momentów. Czasem po pokonaniu jakiegoś bossa możesz się nad nim ulitować.

Naprawdę warto sięgnąć po gry z tej serii. Bardzo różnią się one od wszystkich innych. Są naprawdę jedyne w swoim rodzaju.
~Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me~

Awatar użytkownika
pablo_jar
Goron
Goron

Postautor: pablo_jar » 20 czerwca 09, 21:28

Gdybym miał PS3, pierwszą grą, jaką bym kupił na tą platformę byłby MGS4. Gra jest wysoko oceniana:

http://ps3.ign.com/objects/714/714044.html

http://www.gamespot.com/ps3/adventure/m ... index.html

Nie grałem w ŻADNEGO MGS'a, ale wiem, że to kultowa seria (grałem tylko odrobinkę w demko pierwszej części na PC). Mam Wii - może powinienem kupić The Twin Snakes, tak sobie myślę...
A tak na marginesie: Grał ktoś z Was w Metal Gear'y na NES'a?

Metal Gear Solid: Twin Snakes - 399,00 zł :!:

http://www.allegro.pl/item664305154_met ... owana.html

Nowa i zafoliowana

Na to sobie nie mogę pozwolić - nie śpię na pieniądzach :cry:
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 20 czerwca 09, 22:22

pablo_jar pisze:A tak na marginesie: Grał ktoś z Was w Metal Gear'y na NES'a?

Najpierw był Metal Gear na MSX'a. Następnie zrobiono port tej gry na NES'a. Potem powstał Snake's Revenge na NES'a który okazał się crapem, Kojima nie brał udziału w jego produkcji (Snake's Revenge to coś jak Zeldy CD I,II,III ). Na szczęście później nadszedł sequel w postaci MG2: Solid Snake na MSX'a - i ta część już trzymała poziom znany z MG.

:arrow: Ja grałem w wersje z MSX'a ale na PS2 (Na jednej z płyt w MGS3: Subsistance jest dodatek w postaci portów Metal Gear i Metal Gear 2: Solid Snake).

pablo_jar pisze:Metal Gear Solid: Twin Snakes - 399,00 zł

lol Ja widziałem niedawno MGS3: Subsistance za ok 1100 zł. na allegro (wersja NTSC) widzę koleś obniżył nieco cenę:
http://allegro.pl/item627579873_metal_g ... owana.html
Obrazek

Wróć do „Gry”