Okami

W końcu nie samą Zeldą człowiek żyje ;)
PC, GC, PS2, Xbox, PSX, N64, GBA... i co tam jeszcze macie na sumieniu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Okami

Postautor: frioniel » 29 lipca 07, 02:55

Aż dziw mnie bierze, że nikt nie stworzył tematu poświęconego tej wspaniałej grze.

Dla niedoinformowanych - Okami to gra, w której sterujemy poczynieniami białego wilka, który jest reinkarnacją bogini słońca - Amaterasu. Nasza wilczyca budzi się ze stuletniego snu, aby stawić czoła uwolnionemu złu - Orochiemu. Ogólnie cała gra zawiera mnóstwo nawiązań do japońskiej mitologii, dodatkowo zawarto w niej sporą dawkę niezłego humoru - ot, ciekawy miks ;)

Jeżeli chodzi o gameplay to śmiem twierdzić, że twórcy Okami mocno wzorowali się na serii The Legend of Zelda. Znajdzie się kilka podobnych elementów oraz rozwiązań. Osobiście mi to nie przeszkadza, gdyż pomimo tego daje spory powiew świeżości i co rusz, odkrywa przed graczem coraz to nowsze smaczki. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest malowanie magicznym pędzlem. Załóżmy, że znajdziemy zerwany most. To dla nas nie problem - domalujemy sobie brakującą część. Jest noc, a my chcielibyśmy już dzień? Nic prostszego - namalujmy na niebie słońce, a za chwilę będziemy mogli cieszyć się rankiem. Twórcy bardzo postarali się o wiele zastosowań dla owego patentu i spisuje się on wyśmienicie.

Oprawa graficzna jest dość specyficzna. Otóż całość wykonana jest w technologii cell-shading, ale znacznie odbiega od tego z Zeldy Wind Waker. Okami prezentuje się bardziej artystycznie, zachwyca swym niezwykłym i oryginalnym stylem. Moim zdaniem Wind Waker pod tym względem do pięt nie dorasta tworowi Clover Studio.

Muzyka. Świetne, niezwykle klimatyczne melodie, idealnie oddające nastrój starożytnej Japonii.

Podsumowując uważam, że Okami to gra jedyna w swoim rodzaju. Podchodziłem do niej dość sceptycznie, ale po kilku(nastu) godzinach gry, owa pozycja pokazała, jaki kryje w sobie potencjał. Moim skromnym zdaniem ta pozycja bije na głowę wszystkie Zeldy, które to ciągle zdają się stać w miejscu. Nintendo powinno brać przykład z Clover Studio i podchodzić bardziej kreatywnie do swoich gier, a na pewno źle by na tym nie wyszli.

Czekam na opinię innych osób, które grały w tą perełkę ;)

Awatar użytkownika
wodorost2
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: wodorost2 » 29 lipca 07, 08:53

Gra po prostu wypierdzielona w kosmos!
W szczególności urzekła mnie grafika cell shadingowa wzorowana na japońskich obrazach ^^. A to czego nie mogłem znieść to głosy postaci, po paru godzinach gry bolą uszy ;p.
Najlepsza postać zdecydowanie Mr. Orange i Susano ;p.
www.onsen.prv.pl <-mangi Zelda po POLSKU

Awatar użytkownika
master sword
Goron
Goron

Postautor: master sword » 29 lipca 07, 11:10

Ne lubję tej gry i mi sie nie podoba jeszcze czytałem że twórca okami krytykuje najnowszą zeldę tu jest linkhttp://www.valhalla.pl/news3063-Two ... Zelde.html poczytajcie sobie

Awatar użytkownika
wodorost2
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: wodorost2 » 29 lipca 07, 11:14

master sword, a grałeś w Okami? Mnie też nowa Zelda nie ruszyła grafiką, więc wiesz ;p.

wojownik
Goron
Goron

Postautor: wojownik » 29 lipca 07, 11:25

no niby racja... :D :D
Obrazek

Awatar użytkownika
master sword
Goron
Goron

Postautor: master sword » 29 lipca 07, 11:41

Mnie tylko w zeldzie wkorza to ze jego kaptór przenika i grafika jest spoko i zelda to w ogóle lepsza gra

Awatar użytkownika
wodorost2
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: wodorost2 » 29 lipca 07, 11:46

master sword, najlepszą graficznie Zeldą był WW, a gameplayowo OOT, a porównując Okami i TP to ja wybieram Okami.

Awatar użytkownika
master sword
Goron
Goron

Postautor: master sword » 29 lipca 07, 12:08

a według mnie gameleyowo to była zelda tp bo przebiła oot czytałem o tym

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 29 lipca 07, 12:20

Będziecie się kłócić? Co do Okami - wspaniała gra z cell-shadingową grafiką - nie którzy mówią że to taka Zelda na PS2 - ALE - nigdy Zeldzie nie dorówna...

PS: Sorry za :off: ale Zelda TP ma lepszą grafikę niż WW - nie widać tego? Cel-Shading - nawet najlepszy nigdy nie dorówna (nie wiem jak nazwać, hmm...) - poważnej grafice.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
master sword
Goron
Goron

Postautor: master sword » 29 lipca 07, 12:25

Masz rację MasterLink

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: frioniel » 29 lipca 07, 12:48

MasterLink pisze:Cel-Shading - nawet najlepszy nigdy nie dorówna (nie wiem jak nazwać, hmm...) - poważnej grafice.

Proste pytanie - dlaczego? To czy grafika idzie w realizm, czy w cell-shading to tylko inne wykorzystanie mocy konsoli. Moim zdaniem Wind Waker (że o Okami nie wspomnę) pod względem wykonania wyprzedza Twilight Princess o lata świetlne.

master sword pisze:czytałem że twórca okami krytykuje najnowszą zeldę

Zagraj w Okami, a zrozumiesz, że ma co krytykować, gdy sam stworzył takie cudo, a firma na której się wzorował poszła na łatwiznę i nie zaskoczyła niczym graczy.

master sword pisze:zelda to w ogóle lepsza gra

Żeby się wypowiadać co jest lepsze należałoby chyba najpierw zapoznać się z obiema grami, prawda?

master sword pisze:a według mnie gameleyowo to była zelda tp bo przebiła oot czytałem o tym

Nie ma to jak mieć własne zdanie =_=;

MasterLink pisze:ALE - nigdy Zeldzie nie dorówna...

Moim zdaniem Okami nie dorównało Zeldzie... Ta gra ją przewyższyła! :wink:

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 29 lipca 07, 13:43

A patent grania wilkiem jest i w nowej Zeldzie i w Okami ciekawe kto pierwszy wpadł na pomysł żeby go wprowadzić...? - a kto go zmałpował...??? :roll:

frioniel pisze:Moim zdaniem Okami nie dorównało Zeldzie... Ta gra ją przewyższyła!

Wyznawcy Zeldy będą mówić co innego wyznawcom Okami i na odwrót :wink:
Ostatnio zmieniony 3 sierpnia 07, 19:06 przez MasterLink, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 29 lipca 07, 14:20

A co? Jak ktos zrobi gre o ninja, to niby zmalpuje od Naruo/Ninja Gaiden/jakiegokolwiek innego tytulu o ninja? Wilk to bardzo popularne zwierze, a w Japonii wyginely. przynajmniej te japonskie wilki (a ladne takie byly... T^T). Dobra, z reszta, mniejsza z tym.
Jak sie przyjrzymy Amaterasu to z pyska przypomina troche Wolf Linka. No, ale wilki chyba sa podobne...?
Niestety, nie mialam okazji zagrac, nie mam PS2, moj brat chcial sobie kupic, ale zrezygnowal... Ale znam osobe, ktora w ta gre grala i jedyne, co jej sie w tym nie podoba, to kamera. I w ogole, podoba mi sie patent z 'malowaniem'. A w Review Territory nazwali Amaterasu "wilkiem z plonaca klapa od smietnika na plecach" XDDD

A jak mowiliscie o tym jaka gra ma lepsza grafike... Tak naprawde nie podoba mi sie grafa w TP (choc moja mama byla zachwycona ~~'). Zbyt powazne jak na klimaty LoZ. Gdyby nie podteksty (i kilka zachowan) Midny, to chyba nie byloby nic smiesznego w tej grze. Ale coz mozna powiedziec, chyba z GC juz wiecej sie wyciagnac nie da (i nie oceiajie Wii po Zeldzie, bo TP mialo byc poczatkowo TYLKO na GC, wiec TYLKO na GC bylo robione. Potem to zmienili. Ale grafika zostala). A jak widzimy, na PS2 dosc ladne gry wychodza, mimo, ze umiera. Ale mnie jakos nie kreci PS3, Wii (nu, chyba, ze dla nowego Super Smasha >xD) albo XBox360...

[EDIT]Aha, a jesli chodzi o wypowiedz tamtego pana, co wzial nagrode dla Okami, to ja sie z nim zgadzam... <__<' TP jest dla mnie bardziej 'na minus'. Ale KAZDY ma SWOJE zdanie, i NIE MOZEMY narzucac innym swojego zdania, jeslki ich jest INNE![/EDIT]
Ostatnio zmieniony 29 lipca 07, 14:30 przez Wondercrow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
master sword
Goron
Goron

Postautor: master sword » 29 lipca 07, 14:26

Frioniej ty to sie chyba na grach nie znasz jakąs bajeczkę wymyślil ja wiec co mówie i nie musze grac w okami żeby sie dowiedzieć która gra jest lepsza jak sie nie znasz to nie pisz o grach które są gorsze od zeldy a mówisz że są lepszę :-?

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 29 lipca 07, 14:40

Wondercrow pisze:A co? Jak ktos zrobi gre o ninja, to niby zmalpuje od Naruo/Ninja Gaiden/jakiegokolwiek innego tytulu o ninja?

Gry o Ninja jest w bród, pokaż mi jeszcze jakąś inną grę w której jest mechanika grania wilkiem. :wink:
Obrazek

Wróć do „Gry”