Dawno mnie tu nie było… dawno tu nic nie pisałem. Forum puste jak po kataklizmie. Ale poczułem znowu głód Zeldy po Breath of the Wild i przywlókł mnie tu znowu timeline serii i chęć ponownego napisania o nim. Aonuma czy tam Nintendo znowu nad nim majstrowali zmieniając kilka ustanowionych wcześniej przez ich samych rzeczy. Na początku zerknijmy na oficjalny timeline z 2011 tak wygląda:
https://d1u5p3l4wpay3k.cloudfront.net/z ... 3a294bf83b
W nowej Hyrule Encyclopedia (wydanej w Japonii gdzieś w 2017 na 30-stolecie serii, a po angielsku w 2018) są jednak zmiany w timelinie. Link’s Awakening dzieje się teraz bezpośrednio po A Link to the Past i występuje w tych częściach ten sam Link.
Oracle of Seasons i Oracle of Ages są natomiast później i występuje w nich już nie ten sam Link co w ALTTP i LA (w sumie od początku tak myślałem bo Link w Oraclach jest młodszy niż ten z ALTTP i LA). Poza tym mały szczegół który wszyscy pominęli – Link w Oraclach spotyka Zeldę dopiero pierwszy raz nie znając jej wcześniej, co automatycznie eliminuje to jakby Oracle miały być bezpośrednią kontynuacją ALTTP jak to było w starym timelinie z 2011 bo w ALTTP Link spotyka Zeldę na początku gry w lochach i ją ratuje. Poprawienie tego co było oczywiste od początku zajęło im 7 lat. No cóż wyszło na moje. To tyle z takich kluczowych zmian w ich nowym timeline. Dodano jeszcze najnowsze przenośne Zeldy jak A Link Between Worlds i Trifore Heroes do poprawionej chronologii. Następują po Oracle of Seasons i Oracle of Ages, ale nie są ich bezpośrednimi kontynuacjami. Pisze też coś o Terminie z Majora’s Mask, że gdy Link ją opuścił to przestała istnieć jprd.
Co do nowej gry Breath of the Wild - gdzie ona znajduje się w chronologii? W Breath of the Wild zagrałem dopiero rok po premierze, na switcha i na początku miałem taką teorię, że albo dzieje się na długo po Twilight Princess, gdyż w jednej ze scen którą przywołujemy w Breath of the Wild, Zelda wspomina te słowa: „Whether skyward bound, adrift in time, or stepped in the glowing ember of twilight… the sacred blade is forever bound to the soul of the Hero”.
Wspomniany jest tutaj bohater ze Skyward Sword, potem bohater czasu z OoT i na koniec bohater z Twilight Princess. Idąc chronologicznie era bohatera Twilight jest najpóźniej z tych trzech wymienionych dlatego BoTW następuje po niej. Dialog nie wspomina nic jednak o Hero of Winds z Wind Wakera, co eliminuje jeden odłam timelinu w którym mógłby dziać się Breath of the Wild.
Tą drogą eliminuje się również kolejną linię czasową z klasycznymi częściami bo tam bohater Twilight nigdy się nie pojawił i Breath of the Wild nie mógł się rozgrywać w tej linii mimo, że może to sugerować na początku obecność pewnych klasycznych przeciwników – Lyneli.
Oczywiście w grze BoTW są również Koroki, które pojawiły się w Wind Wakerze czy sól w skałach, która może sugerować, że Great Sea w końcu wyschło i Hyrule wróciło na swoje dawne miejsce.
W Breath of the Wild są również różne odniesienia do OoT jak np. ruiny Lon Lon Ranch czy do Skyward Sword jak lokacje Ancient Spring z posągami. Nie obyło się również o umieszczenie wszystkich klasycznych tuników z poprzednich odsłon OoT, TP i nawet WW oraz pierwszej LoZ. Ale są to głównie dodatki do gry jako DLC, nie jej główna zawartość, jest nawet hełm Midny który przecież został zniszczony przez Ganondorfa w TP.
Teraz jednak Aonuma w nowej Hyrule Encyclopiedia mówi, że założenie Breath of the Wild było takie żeby dać nie tylko wolność graczom w przemierzaniu i odkrywaniu świata, ale również dać możliwość spekulacji co do położenia gry w linii czasowej. Dlatego autorzy nie sprecyzowali dokładnie gdzie i w której linii czasowej mógłby się dziać Breath of the Wild.
I jeszcze na koniec słowa Aonumy na ten temat z Hyrule Encyclopeda:
The books that have been released so far such as Hyrule Encyclopedia, have revealed the Zelda series timeline. However we have decided not to make it so clear for Breath of the Wild, and there’s a reason why. This time, we saw a lot of users playing the game in their own way, which is something we were anticipating. They’re also having fun coming up with their own ideas about the story based on the fragments we put in place. If Breath of the Wild was confined to a timeline that placemnet would be correct and there wouldn’t be room for coming up with your own impressions which would be boring. That kind of speculation is something that we wanted to continue after playing the game so we purposely decided not to make a statement about it.
Tylko czekać jak za parę lat Nintendo wyda kolejną księgę i znowu coś sobie w niej pozmienia…
Podsumowując wraz z Breath of the Wild widać Nintendo próbuje się w pewien sposób odciąć od dotychczasowego timelinu. Jednak co by nie było Breath of the Wild otwiera nowe możliwości.
Przy okazji jest tu jeszcze ktoś?
Oficjalna Chronologia - raz jeszcze
Moderator: Moderatorzy
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Oficjalna Chronologia - raz jeszcze
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟