BŁĄD uniemożliwiający przejście gry

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

BŁĄD uniemożliwiający przejście gry

Postautor: sEbeQ13 » 7 grudnia 11, 20:30

Chodzą takie słuchy.
The bug makes it impossible for players to complete the game's "Song of the Hero" quest. The save file becomes corrupted meaning that players either have to use an earlier save file or start again.

... Jak również i takie, że owe zjawisko wcale nie istnieje.
Opis jak ominąć buga:
http://kotaku.com/5865426/game+breaking ... o-avoid-it

Czy ktoś z was na niego trafił?

Zdobyłem niebieski płomień, teraz jestem na pustynii na statku. Mogę się nadziać na to?
Obrazek

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 8 grudnia 11, 17:42

Ja się na nic takiego nie nadziałem.
www.karolinaszczesna.pl
Obrazek
voice tree boat gate flash house [you] child bell sky blood rock snow fish

Awatar użytkownika
Mary1517
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Mary1517 » 9 grudnia 11, 22:51

Też się na niego (całe szczęście) nie nadziałam, ale ten game-killing bug jak najbardziej istnieje i funkcjonuje, samo Nintendo już się na jego temat wypowiadało i niestety, nie mogą nic z tym zrobić bo Wii nie ma możliwości instalowania patchy...

Pozwolę sobie wytłumaczyć sytuację jeśli ktoś np. nie za dobrze rozumie treści z zagranicznych portali albo nie zna angielskiego w ogóle, przy okazji, zrobie to spiler-free: bug jest poważny, ponieważ jeśli zostanie uruchomiony nie można w żaden sposób kontynuować gry, samo Nintendo powiedziało nam tyle: można tylko grać od poprzedniego save'a albo całą gre zacząć od nowa, co ejst kłopotliwe bo Bug znajduje się już praktycznie że na końcu gry...

Jak go uruchomić: w grze jest taki quest który nazywa się "hero's song", w jego trakcie musimy odszukać trzy ekhm... postaci i poprosić ich by nauczyli nas kawałków piosenki dla harfy. Jeśli wykonuje się quest w kolejności Faron - Eldin - Lanayru, jest ok, Eldin - Faron - Lanayru - jest ok, problem może wystąpić jeśli zaczniemy od Lanayru i w trakcie robienia tam tej części questa i po zakończeniu tej części (czyli w sumie dwa razy) zagadamy do Gorona Golo w Lanayru Mine - to nieświadomie uruchamia tego game-killing buga który anuluje nam dwie pozostałe części questu bez możliwości zrobienia go i co za tym idzie, bez możliwości ukończenia gry. Teoretycznie zupełnie przypadkiem można go uruchomić i jak widać trudne to nie jest, dlatego o tym pisze, żeby się trzymać na baczności, nikt przecież nie chciał by stracić powiedzmy 5-godzinnej gry bez save'owania albo co gorsza, już jakoś 35-cio godzinnego save'a w ogóle jeśli nie da się już wrócić!

Trzymajcie się z dala od Goronów to nic wam nie grozi. :47
Obrazek

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 10 grudnia 11, 20:48

Mary1517 pisze:zagadamy do Gorona Golo w Lanayru Mine - to nieświadomie uruchamia tego game-killing buga który anuluje nam dwie pozostałe części questu bez możliwości zrobienia go i co za tym idzie, bez możliwości ukończenia gry

Więc to dlatego również i ja nie nadziałem się na niego. Dobrze wiedzieć, że chodzi tylko i wyłącznie o tego jedynego Gorona.
Mary1517 pisze:Jeśli wykonuje się quest w kolejności Faron - Eldin - Lanayru, jest ok, Eldin - Faron - Lanayru - jest ok, problem może wystąpić jeśli zaczniemy od Lanayru i w trakcie robienia tam tej części questa i po zakończeniu tej części

A tak w ogóle to gra (no dobra Fi) nie każe tego robić w kolejności Faron - Lanayru - Eldin?
Mary1517 pisze:, nie mogą nic z tym zrobić bo Wii nie ma możliwości instalowania patchy...

Po prostu chyba będą musieli wydać poprawioną wersję 1.1, tak jak to było swego czasu z OoT. W ogóle dziwna sprawa, ze cos tak poważnego umknęło przy testach.
Obrazek

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 11 grudnia 11, 14:42

sEbeQ13 pisze:A tak w ogóle to gra (no dobra Fi) nie każe tego robić w kolejności Faron - Lanayru - Eldin?

No właśnie też się nad tym zastanawiam. Jak możliwe jest żeby zrobić to w innej kolejności skoro gra sama każe iść w kolejności którą napisałeś. Idzie się sprzeciwić grze i iść w innej kolejności?
www.karolinaszczesna.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 11 grudnia 11, 14:48

Można, zaczynałem najpierw od Eldin.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 15 grudnia 11, 16:31

Nintendo pracuje nad programem naprawiającym zabugowane sejwy... Wydaje mi się, że dość późno się za to wzięli.
http://www.ppe.pl/news-12432-Nintendo_n ... Sword.html
Nintendo podało już wcześniej, co należy zrobić, by ten bug nie wystąpił. Jeśli jednak jesteście w gronie nieszczęśników, którzy zacięli się na queście Song of the Hero, to mamy dobrą informację: Nintedo pracuje nad prostym programem, który będzie można pobrać na Wii przez Internet, który będzie naprawiał "zespute" save'y. Szczegółowe informacje na ten temat zostaną udostępnione w najbliższych dniach.

Podejrzewałem, że coś takiego może powstać. Szczęście w nieszczęściu?
Obrazek

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 15 grudnia 11, 22:08

No pięknie. Wiem czemu przedtem mnie to nie spotkało, bo miałem na myśli co innego. Teraz doszedłem do hero's song i zapomniałem o tym bugu. Mam pecha bo zacząłem od lanayru i pierwsze co, to pogadałem z goronem. Jak rozumiem wrócę jeszcze raz do niego więc nie mogę z nim gadać jak go spotkam. Tak?
www.karolinaszczesna.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 18 grudnia 11, 12:20

Tak samo jak nokash, sam wcześniej pomyliłem momenty gry. Na szczeście ominąłem buga.
Do mnie goron sam zagadał na początku. Po wyleczeniu smoka, leć od razu do następnej lokacji.
Obrazek

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 18 grudnia 11, 20:54

Minąłem. Nie wracałem do lanayru. Gorona nie widziałem. Jestem dalej. :)
www.karolinaszczesna.pl

Obrazek

Wróć do „Legend of Zelda: Skyward Sword”