Chronologia Zeld

Moderator: Moderatorzy

Czy uważasz że ta chronologia jest poprawna?

Tak
11
26%
Nie
14
33%
Nie wiem,możliwe
18
42%

Liczba głosów: 43

Awatar użytkownika
Mirveka
Goron
Goron

Postautor: Mirveka » 22 listopada 06, 18:20

Bzdura, Link wtedy nie musiałby szukać Navi. Proszę zauważyć, że Navi odleciała dopiero PO pokonaniu Ganadorfa.
I wish power to be strong and the wisdom to be wise.

Awatar użytkownika
Link2
Kokiri
Kokiri

Postautor: Link2 » 22 listopada 06, 18:33

Moim zdaniem TP to jakby początek Hyrule C. Ale sam się za eksperta nie uważam pod tym względem.
3VI7 L33T

Awatar użytkownika
Mirveka
Goron
Goron

Postautor: Mirveka » 22 listopada 06, 19:01

Jak dla mnie, TP mogłoby się dziać podczaś OoT, między zaśnięciem Linka w Świątyni Czasu a jego przebudzeniem.

Awatar użytkownika
kat_robert
Goron
Goron

Postautor: kat_robert » 22 listopada 06, 19:06

Mirveka pisze:Jak dla mnie, TP mogłoby się dziać podczaś OoT, między zaśnięciem Linka w Świątyni Czasu a jego przebudzeniem.

z tym się już muszę nie zgodzić, gdyż TP wygląda na zupełnie innrgo Linka i zupełnie inną historie
ogni homo me guarda come fosse una testa de cazi

...i niekoniecznie sie myl?...

Awatar użytkownika
Mirveka
Goron
Goron

Postautor: Mirveka » 22 listopada 06, 19:10

Link może być inny, a nawet musi, bo ten z OoT, smacznie śpi w świątyni ;)
Ja wyznaje zasadę, że Link to imię Bohatera Czasu, każdy zaś może byc bohaterem. Mamy przeciez ich kilku a każdy nazywa się Link. Całkiem możliwe, że było kilku Linków jednocześnie, w różnych krainach.
Zakładam, że opowieść zapamiętuje idee, idee Bohatera, a nie jego prawdziwe imię.

Pozatym to musi dziać się gdzieś w okolicach OoT, bo tamtejsza Zelda nosi znak Sheikanów.

Awatar użytkownika
Lucyffer
Goron
Goron

Postautor: Lucyffer » 22 listopada 06, 20:50

@Miverka - tak, navi odleciała PO pokonaniu Ganondorfa, ale gdy Link powrócił do przeszłości ganon był uwięziony w wymiarze czasoprzestrzennym, czyli tak jakby nigdy nie istniał. A skoro nie istniał, to drzewo deku nie wysłało navi do linka, bo nie było takiej potrzeby. A Link również nie do końca pamiętał co się działo, i nawet nie wiedział kogo tak dokładnie szukał w MM. Co do tego Bohatera Czasu, to rodzi się on raz na jakiś czas - no i w końcu to my nadajemy mu imię podczas rozpoczęcia gry, więc kto powiedział że nazywa się on Link?? :roll: Link to może być jego imię umowne, żeby nie mówić na niego "ten w zielonej czapce" jak w MC.

Co do TP, to wydaje mi się że to będzie kolejny Bohater Czasu, i nowa historia rozgrywająca się w Hyrule. Ale tego to akurat nie wiem.

Awatar użytkownika
Link2
Kokiri
Kokiri

Postautor: Link2 » 22 listopada 06, 21:07

Albo jest to ten sam świat tylko w różnych wiekach a każdy kolejny Link to jakby potomek poprzedniego (Jeden ród).

Edit:
to do poprzedniego postu Mirveki
3VI7 L33T

Awatar użytkownika
Mirveka
Goron
Goron

Postautor: Mirveka » 22 listopada 06, 21:19

Lucyffer pisze:navi odleciała PO pokonaniu Ganondorfa, ale gdy Link powrócił do przeszłości ganon był uwięziony w wymiarze czasoprzestrzennym, czyli tak jakby nigdy nie istniał.

Czy jest to w grze wyraźnie powiedziane, że Ganondorf przestał istnieć w ogóle? Szczerze, to nie pamiętam.

Lucyffer pisze:A skoro nie istniał, to drzewo deku nie wysłało navi do linka, bo nie było takiej potrzeby. A Link również nie do końca pamiętał co się działo, i nawet nie wiedział kogo tak dokładnie szukał w MM.

Jeśli rzeczywiście :9 został nie tylko uwięziony, ale i wymazany, to miało by to sens. Ale co, jeśli został jedynie uwięziony? A nawet jeśli - to pamiętamy, że w WW Link zrywa tę pieczęć, by uzyskać Miecz Mistrza, a wtedy Ganondorf wydostaje sie znowu. I jeśli został wymazany, to znowu wrysowuje się w historię i kontinuum wraca do poprzedniego stanu.

Awatar użytkownika
Link2
Kokiri
Kokiri

Postautor: Link2 » 22 listopada 06, 21:48

Ale wcześniej w WW Link spotyga już Ganondorfa, zaraz po przejściu fortecy ptak go zanosi na jakąś wieże i widać plecy jego (ganondorfa) plecy. Innymi słowy Sam sie wydostał.
3VI7 L33T

Awatar użytkownika
Mirveka
Goron
Goron

Postautor: Mirveka » 22 listopada 06, 22:03

Nope, Ganandorf sam się nie wydostał. Link cofnął się do przeszłości i wyciągnął miecz mistrza, łamiąc pieczęć, poczym wrócił do swojego czasu, by tam pokonać Ganadofra.

Lecz: Po zniknięciu Linka Król Zła wydostał się na wolność. Zaczął siać spustoszenie i boginie musiały zatopić cały ten bajzel. Przez pewien czas był spokój, ale jak to mówią: problemy potrafią świetnie pływać i dlatego w WW Ganandorf sobie hasa.
Gdyby Link nie wyciągnął miecza, (którego chciał użyć na Ganandorfie w swoim czasie) Ganandorf nigdy by się nie pojawił, bo Link by go nie uwolnił.

Mam nadzieje, że to było jasne ^^?

Awatar użytkownika
chrno
Hylianin
Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: chrno » 23 listopada 06, 07:27

Ale powiedz dziewczyno o którą część ci niby chodzi ? bo jezeli mówisz o WW(a z tego tekstu tak wynika) to jesteś w błędzie ze względu na to że gdy Link wyruszył po Aryl to miał zwykły Miecz i jak Helmaroc King złapał go w Forsaken Fortress i pokazał Ganonowi to nie miał wtedy Master Sword, po drugie sam King of Red Lions mówił że Ganon się sam wydostał(trzeba troche najpierw pograć w Zeldy a potem się wypowiadać).W linii B prawdopobnie będą 4 części Zeldy z czego 3 są pewne:Zelda WW która trafiła jako pierwsza gdyż mówi o tym jak został Hyrule zatopiony, dalej mamy Phantom Hourglass gdzie Link wyruza w pewną przygodę(dalej ten sam Link z WW)no i jest na końcu o ile pamiętam Oracle of Season który kończy Linię B(zresztą jest też OOA).Również dlatego wyszły dwa Oracle gdyż one kończą oby dwie linie. A co z TP? GTTV uważa że dzieje się to przed WW jakieś 100 lat(ja się z zgadzam) wcześniej i ono właśnie opowiada dlaczego Link nie przybył w czasie gdy Daphnes Nohansen Hyrule prosił o przybycie Hero of Time który sie nie zjawił.Aha a co do TP jednym z głównych boss'ów jest Zent czyli ten koleś z Twilight'a a co do tego że Ganon jest to też prawda gdyż widziałem go na jednym z filmik'ów(widziałem tylko jego ręce ale widać że to on)jak jest zakłuty w kajdany przy jakieś ścianie (i zapewne zotaje później uwolniony)
Wii FC: 7964-7540-9921-2263

MH3 ID: 12K3UQ name: Chrno

Awatar użytkownika
Lucyffer
Goron
Goron

Postautor: Lucyffer » 23 listopada 06, 10:31

Może akurat ja nie powinienem włączać się do dyskusji bo nie grałem w WW, ale.... Miałem taką teorię jak Miverka napisała wyżej - Ganondorf został uwięziony w wymiarze czasoprzestrzennym, a w WW się z niego wydostał. Możliwe że przesiedział tam tylko parę lat, a gdy się wydostał upłynęły już setki. Wymiar ten bowiem istniał w każdym czasie i w każdej przestrzeni. A skoro ganondorf wydostał się w WW, pojawił się na nowo również w OoT. I w ten sposób czas w OoT zataza pętlę i toczy się w kółko. Co do LA to nie jestem pewien czy to ten sam Link co w OoT, chyba raczej inny bohater czasu.

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 23 listopada 06, 15:15

Mirveka pisze:Link cofnął się do przeszłości i wyciągnął miecz mistrza, łamiąc pieczęć, poczym wrócił do swojego czasu, by tam pokonać Ganadofra.

Ja grałem WW, ale żadnych podróży w czasie nie pamiętam :? Albo mi pamięć szwankuje, albo ktoś tu coś pokręcił. :o

Awatar użytkownika
Link2
Kokiri
Kokiri

Postautor: Link2 » 23 listopada 06, 16:14

Raczej to drugie bo ja też nic o podróżach w czasie nie pamiętam a tak poza tym było jak mówił chrono
3VI7 L33T

Awatar użytkownika
Mirveka
Goron
Goron

Postautor: Mirveka » 23 listopada 06, 18:02

Ja też grałam w WW. Jest podróż w czasie. Gdy uruchamiasz dzwon na szczycie Tower of God, otwiera sie portal, który przywodzi cie do dawnego Hyrule, dokładniej na zamek, gdzie w podziemiach zdobywasz Miecz Mistrza. Potem, w fortecy Ganandorf sam mówi, że to ty go uwolniłeś, wyciągając Miecz Mistrza z piedestału.

Wróć do „Legend of Zelda: Twilight Princess”