Chronologia Zeld

Moderator: Moderatorzy

Czy uważasz że ta chronologia jest poprawna?

Tak
11
26%
Nie
14
33%
Nie wiem,możliwe
18
42%

Liczba głosów: 43

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 29 marca 07, 20:51

Link WW to nie jest ten z MM, ani ten w TP nie miał nigdy WindWakera w ręku. Przyjmując za podstawę do snucia jakichkolwiek chronologii to co przedstawili panowie z GT to i tak WW i MM leżą w różnych liniach czasowych. Nie wiem czy uważałeś na wykładzie, ale wg. niego Link po przygodzie w Terminie chciał powrócić w rodzinne strony przez morze i rozbił się na wyspie gdzie rozpoczyna się LA.

Awatar użytkownika
Squall
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Squall » 29 marca 07, 21:11

no bo to co pzrestawilem to chyba jeden z mozliwych sposobow uporzatkowania zelda ale jak mowilem zeldy tak jak FF nie maja chronologi jako takiej ( pozatym ze wszystkie zeldy 3D chociaz troche bazuja i nawiazuja do Oot).

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 29 marca 07, 21:29

Ale w WW nie może być ten sam Link co w MM dlatego, że w WW jest całkiem nowy Link nieświadomy swojego przeznaczenia, a MM jest w 100% kontynuacją OoT.

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 29 marca 07, 23:27

Co z tego, że zaznaczyłeś ;)? Squall tylko spekuluje nie koniecznie trzymając się przedstawionego schematu, ale te spekulacje są niedorzeczne :P.

Awatar użytkownika
Squall
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Squall » 30 marca 07, 17:05

Zeldy nie maja jako takiej chronologi,kazda zelda jest nowa tylko widzimy nawiazania do starszych zeld(tringle z MM w WW,Ganondorf w WW).
prawie w kazdej zeldzie jest nowy link.

Awatar użytkownika
pablo1517
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: pablo1517 » 1 kwietnia 07, 12:32

[center]=UWAGA! Spoiler!=[/center]

A ja wam zniszcze wszystkie wasze chronologię ustawiając Zeldę TP na samym szarym końcu :P otóż w Zeldzie TP Ganon ginie i umiera raz na ZAWSZE. Tym razem nikt nie zamyka go w innym wymiarze z którego kiedys znow moglby wrocic... tylko umiera przebity mieczem, tuż przed śmiercią widać jak jedna z mocy TriForce'a go opuszcza... wtedy staje się zwykłym czlowiekiem i umiera. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia... w śmieci Ganondorfa jest pewien motyw który zawiera głębszy sens ale nie umiem go wyciągnąć. Dlaczego to Zant tak jakby wydaje wyrok śmierci na ganondorfa? Chodzi mi o gest "strzykniecia karku" który wykonuje zant i w tym momencie ganondrof przestaje... żyć.
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 1 kwietnia 07, 18:55

Czyli niby TP ma się dziać na końcu? Jeśli po przejściu PH Hyrule nie będzie tak jak dawniej (jeśli Great Sea nie zniknie) to raczej nie. :P

Co do "strzyknięcia karku" znalazłem artykuł który nieco to wyjaśnia 8)

We’ve just stuck the Master Sword straight through the Dark Lord, and with a pained cry Ganondorf unwittingly admits his defeat. That’s the quick recap. Here’s the new stuff.

Ganondorf rises back to his feet, stumbling forward with the Master Sword still stuck through his chest. The Twilight Barrier has vanished, and Link and Zelda stand not too far away, undoubtedly wondering if he’s still able to keep going. “Do not think this ends here…” Ganondorf cries out. “The history of light and shadow will be written in blood!”

And then it happens. The Triforce of Power on his hand fades away. Goodbye strength of the gods.

And goodbye glowing white scar. The light fades away, leaving the Master Sword embedded in plain old skin. If you ask me, the Triforce of Power was the only thing that has kept Ganondorf alive for so long – otherwise he’d have died from his injuries long ago. But the Triforce of Power appears to have allowed him to survive his fatal wound . . . and now that the magic that kept him alive has vanished from his grasp, there’s only one possible outcome. The Dark Lord stands there, eyelids starting to fall downward as death comes upon him . . .

An image of Zant appears on the screen, standing there and just looking forward. Suddenly he jerks his head to the side and a cracking is heard – it’s supposed to be his neck. At that same instant, Ganondorf’s head jerks backwards and his eyes go white . . . and he form become inert, simply standing there with the Master Sword stuck through him.

There’s been speculation that this is showing a resurrected Zant killing himself, because through the bond he and Ganondorf have established what happens to one affects the other. Zant kills himself, and therefore Ganondorf dies. I don’t buy into that for a second . . . I’m sorry, but Zant, despite his antics during the eighth dungeon boss fight, is evil. It’s not like Ganon is the one who corrupted Zant, and he’s returning to his former ways as servant of Midna’s family. “You want to know why none would call you king? It was your eyes, Zant. All saw it, a lust for power burning in your pupils…” Those are Midna’s words, and they describe him as evil long before Ganondorf ever appeared to Zant.

And what makes you think that Ganondorf would actually resurrect Zant? Sure, Zant said it would happen, but he happens to be the servant of the Dark Lord, a pawn that outlived his usefulness. I cannot believe people would think of the main villain of the Zelda series as willing to do something so . . . benevolent . . . as bring back someone who has failed him before, and will likely fail him again.

My take on the moment? Well, I think that the scene has done exactly what it was meant to do. I agree, Zant and Ganondorf are connected, but I believe this to be a little vision that Ganondorf was given in his final moments. He sees his pawn floating above him, sees the guy’s neck crack, then feels death take him as well. And there’s the reason: to show that Ganondorf, without a doubt in the world, dies. What became of Ganondorf after his defeat is unknown.

PS: Ganondorf i tak będzie odżywać czy tego chcemy czy nie.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
pablo1517
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: pablo1517 » 3 kwietnia 07, 17:35

[center]=UWAGA! Spoiler!=[/center]
kurde to chyba logiczne że to spojler skoro sie pisze o chronologii to i o fabule

No właśnie uważam że TP jest na samym końcu dlatego że... Ganondorf w TP umiera... moc triforca go opuszcza i ganondorf umiera raz na zawsze. W każdej poprzedniej części ganondorf zostawał zamykany w jakimś innym wymiareze skad wkońcu znalazł wyjście, tym razem juz tego nie zrobi bo nie żyje.
Mam jeszcze teorię że TP jest początkiem wszystkiego, choćby dlatego że w TP nie ma jak we wszystkich innych zeldach tak opowiadanej legendy o tym stworzeniu swiata (ale namiastka jest) i nie ma legendy o małym chłopcu w zielonych szmatkach ktory ratuje swiat... to by moglo swiadczyc ze ta legenda o chlopcu co sie pojawia w puźniejszych częściach to legenda o linku z TP :P (w TP nie ma drzewa deku... też ciekawe).
Jednak bardziej wierzę że zelda z linkiem niedługo po WW odnajdują nowy ogromny świat i nazywają go hyrule - to ten świat pod TP. Z kolei siedząc z kaczorem nad mapami z TP i WW zobaczylismy że po dobrym obruceniu mapy wszystkie miejsca na obu mapach się pokrywają. Forest Heaven pokrywa się z lasami Ordon, Dragon Roost Island z miejscem zamieszkania goronów. Skały matki i dziecka które w TP są położone wysoko w górach (u zorasów) pokrywają się z wyspą matki i dziecka w WW (wróżka z tamtąd przypomina mi zore chłopca z TP xD) wiecie... wysokie gory po zalaniu mogłyby wystawac nie :P. Oczywiscie to że zamek też siępokrywa to tłumaczyć nie muszę.
Tak wiec mam powody by uważać że woda z WW opadła i tam mamy miejsce na TP. A co bylo przed WW? Jeszcze nie wiadomo, gdyż podobno pomiedzy OoT a WW minelo 1000 l(jakos kolo tylu mowil Miyamoto chyba). Cóż... wkażdym bądź razie nie uwierzę że TP jest miedzy OoT a WW :P

PS: Mapa z OoT tez sie gdzie niegdzie pokrywa z innymi
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 3 kwietnia 07, 19:01

TP raczej nie jest początkiem wszystkiego skoro Ganon umiera w niej raz na zawsze.
W TP nie ma Deku Tree ale jest coś podobnego: mianowicie koło mostu nad Lake Hylia.
Na "skałach" widać ścięte drzewo.
TP musi dziać się przed WW ponieważ TP jak pisze w Wiki dzieje się kilka dekad po OoT:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Legend ... t_Princess
WW natomiast setki lat po OoT:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Legend ... Wind_Waker
8)
Ostatnio zmieniony 10 kwietnia 07, 19:28 przez MasterLink, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Squall
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Squall » 3 kwietnia 07, 22:37

racja bo moze Link z TP to link po Oot(to by pasowalo).

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 4 kwietnia 07, 17:39

Co by pasowało? To, że Ganon umarł i nie było go w WW? (sarkazm :P) Sprecyzuj to trochę.

Awatar użytkownika
Squall
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Squall » 4 kwietnia 07, 18:22

no to nie tzryma sie, chyba tylko Oot i MM pasuja do siebie noi WW nawiazuje troche do Oot.

Awatar użytkownika
Armis
Goron
Goron

Postautor: Armis » 24 maja 07, 21:09

Moim zdaniem chronologia na koniec 6 filmiku jest mniej więcej poprawna, mniej więcej ponieważ nie możemy określić która z wyroczni jest po której stronie (w końcu jednak sie dowiemy :) ). Jednak jedno można dojrzeć wspólne Ganon w obu wersjach ginie i jest znowu uwięziony, Link jeden i drugi jest tego samego wieku może nawet te odrodzenia Linka są dokładnie w tym samym momencie względem Ocarina Of Time. Czyli jeśli moje rozumienia są poprawne to nic nie stoi na przeszkodzie żeby oba te dwa "wymiary" mogły się połączyć do tego nie została wykorzystana postać ostatniej z bogiń Farore. Więc moim wnioskiem jest że na linii B powstanie może jeszcze kilka gier (w końcu ile można bo jeśli tak dalej pójdzie to TLoZ stanie się takim zapychaczem :( ) i na koniec zobaczymy wspólne złączenie obu światów oraz ostateczne pokonanie Ganondorfa i Ganona. :}

Awatar użytkownika
mate
Goron
Goron

Postautor: mate » 9 lipca 07, 23:31

W WW jest pomnik Linka z Ocarina of Time(albo TP ale sądzę, zę raczej z Ocariny). Szczeże to już nic nie rozumiem i chyba od nowa wszystkie części będę przechodził albo Nintendo będzie tak łaskawe, że wyjawi wszystko i będziemy mieć święty spokój.

na początku to myślałem, że OCARINA OF TIME RZĄDZI serią.

Tzn. OoT jest 1(poprzednie części to tak do zrobienia gry)(i że OoT to rozbudowany remake LoZ), potem MM część 2, WW uważałem za inną historię, i 3 część to TP.

Więc myślełem, że tak :

1. FABUŁA 2. Poboczne gierki

1.LoZ - OoT 1. Reszta
2.LoZ - MM
3.LoZ - TP

---- Teraz to już nie wiem bo według mnie jest to najtrudniejsza seria gier ze wszystkich.
Bo np. skąd Link w np. TP miał Eponę??? Czy ona też miała swoją potomczynie???

Szczeże to zaczynam wierzyć, zę każda gra ma osobną historię oprócz pewnych wyjątków(ale jestem pewien tego tylko w 20%).

Awatar użytkownika
Bijman
Goron
Goron
Kontaktowanie:

Postautor: Bijman » 9 stycznia 08, 23:59

http://www.gametrailers.com/player/29488.html - Ciekawa spojrzenie na chronologie Zeldy okiem AVGN. ; )
Metroid Depths:
Obrazek

Moja Galeria:
http://bijman.deviantart.com

Wróć do „Legend of Zelda: Twilight Princess”