Kim jest TINGLE

W końcu Legend of Zelda to nie tylko gry ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Kim jest TINGLE

Postautor: Deedlith_Anthy » 12 września 07, 19:22

Czy i wy zastanawialiście się, czym jest to denerwujące stworzenie i PO CO ono powstało?
A może nie wiecie, skąd ten pomysł?
Cóż, być może rozwiązałam tą zagadke.
Zwróćmy uwage na jego wiek-35 lat, o ile się nie mylę.
Teraz na jego ZAINTERESOWANIA- chce być on wiecznym dzieckiem, bawi się w dziecięce udawanie, jest infantylnym dorosłym.
Jego ojciec chce,aby nasz pseudo-elf wydoroślał, ale temu jest tak wygodnie.
Jeszcze coś: zauważyliście, że nadal utrzymuje sie z pieniędzy ojca(sprzedaje mapy dla niego)?
Dobra, połączmy to wszystko.
Otóż postać Tingle wyśmiewa tak zwanych kidultów. Kim lub czym oni są? To dorośli, ktorzy mimo 30-40 na karku nadal mają dziecinne zainteresowania i upodobania-wyobraźcie sobie 40 letnią, grubą panią w rózowej koszulce Hello Kitty, z torebką Pucca do której przywieszona jest mysz Diddl oraz ze spódniczką z logiem Barbie i już wiecie o co mi chodzi.
Najprawdopodobniej to wszystko przylazło właśnie z Japonii. Niesamodzielność finansowa Tingle jest nawiazaniem również do Hikikomori(obsesyjnych fanów mangi i anime, którzy nie chcą nigdy dorosnąć, jest to problem głównie kraju kwitnącej wiśni).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie dałam tego do tematu o MM, ponieważ Tingluś nie jest tylko postacią z tej Zeldy. Poza tym jestem ciekawa-może wy coś takiego zauważyliście? Przeniesienie jakiegoś naszego zjawiska do świata Zeldy? Nawet jak nie, to zawsze możecie mnie objechać za fanboystwo i dopatrywanie się filozofii wszędzie...Byleby było ciekawie. Może nie mam racji? Udowodnijcie mi to więc :D
She's got everything I need, pharmacy keys

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 12 września 07, 19:37

Bardzo interesujące spostrzeżenia. Ale teraz może trochę odbiegnę od tematu więc niedługo pojawi się gra na NDS Tingle RPG Rosy Ruppie Land tam będzie opowiedziana historia Tingle'a jak się nim stał itp. Więc na pewno będzie o nim więcej wiadomo. Na razie tyle. :} :wink:
Ostatnio zmieniony 12 września 07, 23:05 przez MasterLink, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 12 września 07, 19:46

Nie zapominajmy, ze na screenach z Tingle RPG sa pokazani takze jego przyjaciele. Np., Pinkle (gdzies widzialam, ze sie tak nazywa, chyba nawet na oficjalnej stronie...), ktora.. no... hmh... Tez jest juz dorosla i chodzi w rozu ^^;
No, wlasnie tak spojrzalam na oficjalna strone, i tam JEST historia Tingla o__O
...Uncle Rupee... lol XDDDDD

Niedawno zainteresowalam sie Tinglem, chyba dzieki mandze Four Swords Plus, bo tam w koncu popsol kilka planow xD
Tak naprawde, to do niczego nie doszlam... najwyrazniej za malo sie znam na innych kulturach, bo o tym o czym napisalas Deedlith, nigdy wczesniej nie slyszalam... (ow, trza bedzie sie zaprzyjaznic z Wikipedia ^^' )

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 13 września 07, 14:30

Mi się to wyrażenie kilka razy obiło o uszy, ale ostatnio czytałam jeden z numerów Machiny, w której był właśnie artykuł na temat "dzieciorosłych". Jakoś nagle zabłysła mi w głowie postać Tingle'a-a że Nintendo lubi czasem stworzyć jakieś nawiązania do naszej kultury...
Zdumiewające, ale takie rzeczy przychodzą bardzo nagle xD W każdym razie Tingle na 99% jest odbiciem kidultów.
Hm, w TINGLE RPG może być tylko więcej dowodów na potwierdzenie mojej teorii...Chociaż czy poznam je, to nie wiem, bo jakoś Tingle mnie nie kręci :P
Ciekawa jestem, czy jest więcej takich nawiązań typu Troforce'a czy Tingle'a właśnie.
BTW-bójcie sie, bo niedługo taką Pinkle będziecie mogli na ulicy spotkać...

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 11 listopada 08, 16:00

Ok, miałem napisać to już dawno, więc ostrzegam przed spoilerami.

UWAGA SPOILERY!!!

Deedlith_Anthy pisze:Hm, w TINGLE RPG może być tylko więcej dowodów na potwierdzenie mojej teorii...Chociaż czy poznam je, to nie wiem, bo jakoś Tingle mnie nie kręci

Niestety w Tingle RPG nic takiego nie ma. ;) W historii przedstawionej w Tingle RPG dowiadujemy się że Tingle, a raczej "kolo" któremu możemy nadać imię, pewnego dnia zostaje wezwany przez jakiś głos do zachodniego "jeziorka" obok jego domu. Tam poznaje Uncle Rupee, który składa mu pasjonującą ofertę - życie w raju jakim jest Rupeeland! Jedyną możliwością dostania się tam jest wrzucanie rupeech to jeziorka, dzięki którym powstanie wieża prowadząca do raju!. Huhuuuuuu!! Po akceptacji oferty Uncle Rupee przemienia głównego bohatera i nadaje mu imię Tingle. W przygodzie Tinglowi towarzyszy Pinkle, przekazując mu informacje przez radio. W miarę postępów i wrzucania coraz to większych ilości rupee do jeziorka, wieża staje się coraz wyższa, a Uncle Rupee „bogatszy” i silniejszy. Pod koniec gry okazuje się, że Uncle Rupee po prostu wykorzystał Tingla do niecnych celów (Raj o nazwie Rupeeland był tylko pretekstem) i zmusił Pinkle aby mu pomagała. Potem Uncle Rupee mówi, że dzięki mocy Rupee (które Tingle wrzucał do jeziorka) odzyskał moc i teraz zawładnie całym światem i rzuci na wszystkich klątwę - zamieniając wszystkich w Tingle, które staną się jego niewolnikami. Potem odbywa się finałowa walka pomiędzy UR, a Tinglem. Tingle pokonuje UR, wyzwala się z pod jego panowania i uwalnia świat od złych mocy. To tak w skrócie.

Można by powiedzieć, że Tingle jest wyzwolonym więźniem Uncle Rupee'go, ale niestety nie do końca, bo nadal ciąży nad nim klątwa Tingla (miłość do gromadzenia rupee), której nigdy się nie pozbędzie. Potem Tingle prawdopodobnie wyrusza w świat. Fin.

EDIT:
amadis pisze:No i wszystko jasne ;]. Razi tylko jedna rzecz .
To tak w skrucie.

damn, nie zauważyłem :wink:
Ostatnio zmieniony 11 listopada 08, 20:50 przez MasterLink, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 11 listopada 08, 18:33

No i wszystko jasne ;]. Razi tylko jedna rzecz :P.

MasterLink pisze:To tak w skrucie.

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 20 listopada 08, 16:27

Kurcze, ten Tingle RPG to jakies jaja, niemniej wcale nie zaprzecza mojej teorii, biorac pod uwage korzenie Tingle'a, czyli klasyczne Majora's Mask ;P

Wróć do „O Zeldzie inaczej”