Zelda cameos, czyli Link i spółka w nie swojej bajce.

W końcu Legend of Zelda to nie tylko gry ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Zelda cameos, czyli Link i spółka w nie swojej bajce.

Postautor: Deedlith_Anthy » 19 maja 08, 17:40

Ano właśnie. Natchnął mnie owy nieszczęsny Mario z Rare. Czy gdzieś wypatrzyliście nawiązanie do Zeldy-w jakiejś książce, serii czy kreskówce?
Z tego co wiem, nasza ukochana Okaryna Czasu pojawiła sie w jednym odcinku Atomówek->>Dość oczywiste. Awww, czemu wszyscy nienawidzą Navi?<< .
Innym świadomym nawiązaniem, a może raczej parodią są dwie postacie z kreskówki dla dorosłych Drawn Together(nigdy nie oglądałam, tylko słyszałam ;)), emitowany zresztą u nas w MTV jako "Przerysowani". Występuje tam sparodiowany Link(Xandir), przedstawiony nomen omen, jako homoseksualista będący "w niekończącym poszukiwaniu swojej księżniczki"(później-swojego chłopaka). W dziesiątym odcinku pojawia sie owa dziewczyna Xandira, przypominająca(celowo) księżniczkę Zeldę(trzeba przyznać, że ciekawe jest, że twórcy uznali Zeldę za ukochaną Linka i przenieśli te relacje na serial).
W grze Hamtaro: Ham Ham's unite! główny bohater, chomiczek Hamtaro, wyciąga z piasku łyżkę, niczym Link Master Sworda. Komentarz gry: "To była tylko łyżka..." i zażenowanie chomiczka(charakterystyczna kropla spływająca z głowy) jest dośc jednoznaczne ;)
Oczywistym nawiązaniem jest również Kirby-rycerz, w zielonej czapce i z fioletowo-niebieskim mieczykiem.
Gdzieś jeszcze wychaczyliście Linka, lub ewentualnie inne postacie Nintendo?;) No to piszcie.
She's got everything I need, pharmacy keys

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 19 maja 08, 18:25

Trochę tego jest...

W Wario Land 2 niektóre skarby odpowiadają rzeczom z LoZ (np. Ocarina, łuk)
http://img171.imageshack.us/img171/6425/sdsdses6.jpg

Link, Mario, Yoshi w Donkey Kong Country 2 od Rare:
http://img171.imageshack.us/img171/2093/dkc2yn6.gif

Mowa o Linku w Donkey Kong Country 3 od Rare:
http://img377.imageshack.us/img377/825/ ... ldaif1.png

Link w Super Mario RPG:
http://img371.imageshack.us/img371/8918 ... pg1ej6.gif

:arrow: Dochodzi jeszcze pojawienie się Linka w serii WarioWare i w Soul Calibur 2 :P
:arrow: W M&L: Superstar Saga zdobywamy jedną cząstkę Triforce.
:arrow: W MGS: The Twin Snakes na NGC - w laboratorium możemy zobaczyć figurki Mario i Yoshi'ego.

Na razie tyle... :P
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 19 maja 08, 18:34

O, nie wiedziałam o Linku w SMRPG i DKC3 ^^
Soul Calibur-racja, to mi sie wydawało tak oczywiste, że zapomniałam XD
Z kolejnych rzeczy oczywistych-ta piosenka.

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 19 maja 08, 18:44

http://www.zelda.com.br/Cameos_jogos.php
Na tej stronie jest trochę, między innymi te o których wspomniałem.

:arrow: Jeszcze w OoT plakaty Mario, Yoshiego etc., oraz medalion bowsera na szyi Talona - to chyba wiadome.
:arrow: Na ubraniu Fyel (czy jak mu tam) ma naszyty pocisk Bullet Billa z serii Mario - źródło Zelda TP.
:arrow: Zdjęcie P.Peach w Zelda LA.
:arrow: W Tetris DS postacie Mario, Link, DK, Ice Climbers...
:arrow: Postać Wart'a z SMB2 w LA: http://www.youtube.com/watch?v=4C3qQz336aI
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 19 maja 08, 19:09

W Animal Crossing: Wild World, Ribbot dając mi jakiś ciuszek mówi "DA-DA-DA-DAAAAAAAH". Po raz pierwszy się to zdarzyło, gdy dał mi... Princess shirt.
W tej samej grze jest jeszcze Trójmoc i Metroid w tubie... jeszcze chyba parę innych, ale ja tam nie wiem xD
Poza tym, jest jeszcze mowa o chłopcu w zielonym, który posiada magiczny bumerang. W szafce można nawet znaleźć rupie, ale chyba nie zostają one dodane do itemków x/

A o ile dobrze myślę, to w jednej sprawie w którymś Phoenix Wright, sam Nick mówi (albo przynajmniej myśli) "Well escuuuuse me, princess" (hmmh, gdzie ja to już słyszałam?).

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 19 maja 08, 19:31

Ach, żabi książe z LA to również postać z innej gry(Kaeru no Tame ni Kane wa Naru). Obie gry działają na tym samym "silniku", z tym że Kaeru... była pierwsza.

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 19 maja 08, 19:41

No tak, ale SMB 2 (wcześniej Doki Doki Panic) było pierwsze niż Kaeru no Tame ni Kane wa Naru (chyba że się myle?) więc nawiązałem do SMB2. Pozatym Wart to nazwa amerykańska w japońskiej wersji SMB2 Wart nazywa się Mamu tak jak w LA. :wink:

EDIT:
:arrow: W Wario Land 3 zbiera się 5 pozytywek, a w Zelda LA zbieramy 5 instrumentów muzycznych - widać pewne nawiązanie? ;p
Ostatnio zmieniony 16 września 08, 17:07 przez MasterLink, łącznie zmieniany 3 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 19 maja 08, 19:47

Rozumiem. Niemniej moje dodanie nie zaszkodzi ;)

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 19 maja 08, 20:22

Zaraz zrobi się encyklopedia z tego tematu :P

A o tym nie wiedziałem:

Wondercrow pisze:A o ile dobrze myślę, to w jednej sprawie w którymś Phoenix Wright, sam Nick mówi (albo przynajmniej myśli) "Well escuuuuse me, princess" (hmmh, gdzie ja to już słyszałam?).

lol...może dlatego że nie grałem ;p
Obrazek

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 19 maja 08, 20:28

Ja również :lol: Bardzo fajne nawiązanie, jeżeli faktycznie dokładnie to powiedział ^^

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 20 maja 08, 13:27

MasterLink pisze:EDIT:
W Wario Land 3 zbiera się 5 pozytywek, a w Zelda LA zbieramy 5 instrumentów muzycznych - widać pewne nawiązanie? ;p

... :shock: a nie osiem?
www.karolinaszczesna.pl
Obrazek
voice tree boat gate flash house [you] child bell sky blood rock snow fish

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 20 maja 08, 13:33

:o OMG... oczywiście że 8 to w WL3 było 5. Sorry :P :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wertyp
Zora
Zora

Postautor: Wertyp » 20 maja 08, 13:37

Wondercrow pisze:A o ile dobrze myślę, to w jednej sprawie w którymś Phoenix Wright, sam Nick mówi (albo przynajmniej myśli) "Well escuuuuse me, princess" (hmmh, gdzie ja to już słyszałam?).

Hmmm... Taki szczegół zapadałby w pamięć. Ja uwielbiam serię Phoenix Wright, ukończyłem wszystkie części, ale nie mogę sobie tego przypomnieć :P Pewnie był to jakiś dialog poboczny, mogłem go pominąć. Jednak potrafię sobie to bardzo łatwo wyobrazić :)
~Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me~

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 21 maja 08, 16:41

Zapomniałam! W przepopularnym WoW również jest nawiązanie do Zeldy-krasnal LINKen, który posiada "Linken's sword of mastery" oraz bumerang-jaki to nie pamiętam ^^" Obok Linkena na zdjęciu czy czymś jest również odpowiednik Zeldy ;)
Wow, kolejny raz jako para są przedstawieni ;) Gdzie Link, tam i Zelda.
Obrazek :) Linkena z Zeldą.

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 21 maja 08, 17:21

Kolejne:
:arrow: Odgłos fletu w SMB3 jest taki sam jak np. w Zelda: The Minish Cap (i na odwrót).
:arrow: Portret Mario w jednej z chatek w Kakariko Village - Zelda: A Link to the Past
:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=YoV02vODM6A

:arrow: http://www.zeldawiki.org/Cameos_of_The_Legend_of_Zelda
Obrazek

Wróć do „O Zeldzie inaczej”