Chronologia Zeld
Moderator: Moderatorzy
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Kilka spraw:
W w intrze MC widzimy Hero of Men nie przypomina on Linka ma inne uczesanie, ani nie ma czapki- jest to Król Gustaw, który niegdyś uratował świat (jego duch objawia się później w grze). Następnie Link w MC nosi na początku tunic, ale nie ma czapki! Potem zostaje wyjaśnione, że Minishe chowają rupee w trawach itp. To wszystko może wskazywać, że MC jest na początku.
W w intrze MC widzimy Hero of Men nie przypomina on Linka ma inne uczesanie, ani nie ma czapki- jest to Król Gustaw, który niegdyś uratował świat (jego duch objawia się później w grze). Następnie Link w MC nosi na początku tunic, ale nie ma czapki! Potem zostaje wyjaśnione, że Minishe chowają rupee w trawach itp. To wszystko może wskazywać, że MC jest na początku.
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
- Deedlith_Anthy
- Szlachetny Hylianin
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Autorzy mogliby zrobić nową Zelde wyjaśniającą całą chronologię serii (nie wiem jak by to zrobili, ale czemu nie).
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
- Deedlith_Anthy
- Szlachetny Hylianin
- Deedlith_Anthy
- Szlachetny Hylianin
Niby tak, ale chodzi mi o "nadpisywanie zdarzen" i zbedne czasem ulepszanie ich, cos na tej zasadzie (przykladowo):
1. W Zeldzie X Link nie mial matki, bo porzucila go ona, bo nie mogla zniesc widoku swojego dziecka, ktore przypominalo jej o jego ojcu
2. W Zeldzie "kompilacyjnej" dowiadujemy sie, ze matka kochala Linka nad zycie i nie wyrzucila go, tylko oddala i to w momencie, gdy wiedziala, ze zostanie zabita przez Armie Zla. Nie oddalaby go, gdyby nie musiala, bo mimo wszystko kochala ojca Linka, mimo, ze byl to straszny szubrawiec.
Jezu, jaka glebokia psychologia jak na standardy Zeldy xD
Ale chyba rozumiecie, o co chodzi
1. W Zeldzie X Link nie mial matki, bo porzucila go ona, bo nie mogla zniesc widoku swojego dziecka, ktore przypominalo jej o jego ojcu
2. W Zeldzie "kompilacyjnej" dowiadujemy sie, ze matka kochala Linka nad zycie i nie wyrzucila go, tylko oddala i to w momencie, gdy wiedziala, ze zostanie zabita przez Armie Zla. Nie oddalaby go, gdyby nie musiala, bo mimo wszystko kochala ojca Linka, mimo, ze byl to straszny szubrawiec.
Jezu, jaka glebokia psychologia jak na standardy Zeldy xD
Ale chyba rozumiecie, o co chodzi
She's got everything I need, pharmacy keys
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
ROTFL! xD
http://img155.imageshack.us/img155/1965 ... 546my4.jpg
"Czy uważasz że ta chronologia jest poprawna?"
http://img155.imageshack.us/img155/1965 ... 546my4.jpg
"Czy uważasz że ta chronologia jest poprawna?"
Według mnie, Zeldy nie są poukładane chronologicznie. Kilka części łączą się ze sobą (np. OoT a następnie MM). Reszta jest jedynie różnymi historiami chłopców o tym samym imieniu. Nie ma więc mowy o chronologii. A bynajmniej ja tak to widze
"Żegnany gwizdami i ?miechem szyderców powracam w glorii i chwale ..."
Wersus pisze:Reszta jest jedynie różnymi historiami chłopców o tym samym imieniu
Z tym się zgodzę ale myślę że Zelda ma jakąś chronologię,tylko że Nintendo na razie nie chce jej wyjawić
Myślę,że mogło być tak:
LoZ:OoT/Loz:MM
LoZ:PH/LoZ:WW
A czemu tak sądzę? Ocarina i Majora to chyba wiadomo a PH jest list gończy Tinglesa Po tym musi być WW,gdyż go tam przyskrzynili
PS Jeśli się nie myle to w PH jest rozbicie z Hyrule na Great See.
- Mada12
- Demon King Malladus
- Kontaktowanie:
grudnio2 pisze:LoZ:PH/LoZ:WW
A czemu tak sądzę? Ocarina i Majora to chyba wiadomo a PH jest list gończy Tinglesa Po tym musi być WW,gdyż go tam przyskrzynili
PS Jeśli się nie myle to w PH jest rozbicie z Hyrule na Great See.
Najpierw WW potem PH! Na poczatku PH jest opowiedziana historia z WW, grales i nie zauwazyles?
Moja galeryja --> http://mada12.deviantart.com
- Mada12
- Demon King Malladus
- Kontaktowanie:
Tworcy jeszcze dokladnie w jakiejs grze nam nie ujawnili jak doszlo do powstania Great See, tylko mniej wiecej omawiaja to na poczatku WW. Jak co to obejz sobie to na YouTubie.
Moja galeryja --> http://mada12.deviantart.com
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Timeline musi być. Nawet Aonuma mówił że jest oś czasu. Nie mógł tego powiedzieć sobie od tak. Jest jeszcze teoria która mówi, że poszczególne gry LoZ to ta sama legenda tylko inaczej opowiedziana.
W sumie może i tak, ale wtedy po co byłby timeline i oś czasu o której mówił Aonuma? I po co byłyby nawiązania w postaci intra na początku WW i do tego dochodzi jeszcze pomnik Linka z OoT w WW.
Te ostatnie na 100% wskazują że timeline istnieje.
Poniższemu schematowi chyba nikt nie zaprzeczy (chyba że ktoś nigdy nie miał styczności z serią lub ktoś uważa że timeline nie istnieje).
http://img27.imageshack.us/img27/6695/2233434354hs6.png
Ten schemat jest raczej logiczny - bo po prostu nie da się go zmienić. Można najwyżej wpakować jakąś część pomiędzy. Co do pozostałych części to na pewno są w jakimś miejscu, ale raczej trudno będzie określić na 100% w jakim. Ja dodałbym jeszcze MC nad OoT jako pewniaka - wiele wskazuje na to że MC działo się najwcześniej.
Fin.
W sumie może i tak, ale wtedy po co byłby timeline i oś czasu o której mówił Aonuma? I po co byłyby nawiązania w postaci intra na początku WW i do tego dochodzi jeszcze pomnik Linka z OoT w WW.
Te ostatnie na 100% wskazują że timeline istnieje.
Poniższemu schematowi chyba nikt nie zaprzeczy (chyba że ktoś nigdy nie miał styczności z serią lub ktoś uważa że timeline nie istnieje).
http://img27.imageshack.us/img27/6695/2233434354hs6.png
Ten schemat jest raczej logiczny - bo po prostu nie da się go zmienić. Można najwyżej wpakować jakąś część pomiędzy. Co do pozostałych części to na pewno są w jakimś miejscu, ale raczej trudno będzie określić na 100% w jakim. Ja dodałbym jeszcze MC nad OoT jako pewniaka - wiele wskazuje na to że MC działo się najwcześniej.
Fin.
-
- Zora
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Możliwość 1:
Skoro "Timeline A" jest równoległym światem do "Timeline B" to w obu światach występują podobne osoby lub będą występować tak jak w np. Terminie. Poza tym w Timeline bez ganondorfa/ganona - ganondorf/ganon mógł się dopiero "narodzić/powstać". Jak można zauważyć każdy Ganondorf ma trochę inny wygląd.
Możliwość 2 (chyba bardziej logiczna od tej pierwszej):
http://zelda.wikia.com/wiki/Split_Timeline_Theory
3. Różne interpretacje LoZ.
Ja jak na razie zostaje przy teorii 2 i 3.
Skoro "Timeline A" jest równoległym światem do "Timeline B" to w obu światach występują podobne osoby lub będą występować tak jak w np. Terminie. Poza tym w Timeline bez ganondorfa/ganona - ganondorf/ganon mógł się dopiero "narodzić/powstać". Jak można zauważyć każdy Ganondorf ma trochę inny wygląd.
Możliwość 2 (chyba bardziej logiczna od tej pierwszej):
http://zelda.wikia.com/wiki/Split_Timeline_Theory
3. Różne interpretacje LoZ.
Ja jak na razie zostaje przy teorii 2 i 3.
Wróć do „Legend of Zelda: Twilight Princess”