Chronologia Zeld

Moderator: Moderatorzy

Czy uważasz że ta chronologia jest poprawna?

Tak
11
26%
Nie
14
33%
Nie wiem,możliwe
18
42%

Liczba głosów: 43

Awatar użytkownika
chrno
Hylianin
Hylianin
Kontaktowanie:

Chronologia Zeld

Postautor: chrno » 21 listopada 06, 15:02

Postanowiłem założyć ten temat gdyż sądze że czas najwyższy o tym pospekulować,mianowicie chodzi o chronologie wszystkich Zeld.Na Gametrailers GTTV wypuśćiło sześcio częsciowy filmik o wszystkich Zeldach gdzie w ostatnim omawiana jest chronologia Zeld(chodzi o całą fabułe od której Zeldy się zaczęło a na której kończy czyli tak jak w MGS'ie)

Oto link do filmiku który pokazuje największe prawdopobieństwo całej chronologii:

http://www.gametrailers.com/gamepage.php?id=2631

Filmik nosi nazwe Zelda retrospective 6 i prosze o obejrzenie tego a potem się o wypowiedzenie :)
Wii FC: 7964-7540-9921-2263

MH3 ID: 12K3UQ name: Chrno

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 21 listopada 06, 19:46

Ja na forum ŚŃ :wink: pisze:Jak sami autorzy stwierdzili, nadchodzące tytuły na DS'a i Wii mogą zrujnować ich domysły. Przedstawiona kolej rzeczy wydaje się jednak bardzo wiarygodna. Fajnie by było gdyby w jakiś sposób te linie czasowe się złączyły.

Awatar użytkownika
kat_robert
Goron
Goron

Postautor: kat_robert » 21 listopada 06, 21:15

nie będe zgrywał eksperta, gdyż wszysttkich Zeld nie przeszedłem, ale...
całkiem możliwe, aczkolwiek nie ma na to żadnych dowodów i możliwe, że samo nintendo nie wie jaka jest prawidłowa kolejność i czy wogóle jakaś jest...
jedno ale: gdzieś(chyba na forum gamefaqs.com) czytałem, że Zelda2 jest kontynuacją Zeldy!(oczywiste), MM jest kontynuacją okaryny(tak samo oczywiste), a że w Link's Awakening jest powiedziane, że to ten sam Link co w ALTTP, czyli jest następny w kolejności po Zeldzie 3 a nie tak jak na tym filmiku...
bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie umieszczenie MC na pierwszym miejscu, bo sam nigdzie nie mogłem jej umieścić
ogni homo me guarda come fosse una testa de cazi

...i niekoniecznie sie myl?...

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 21 listopada 06, 21:18

Nintendo wie jaka jest chronologia i przede wszystkim takowa istnieje bo na początku była bodajże wzmianka o tym, że N ma wypuścić jakiś guide na ten temat.

Awatar użytkownika
Lucyffer
Goron
Goron

Postautor: Lucyffer » 21 listopada 06, 21:47

Według mnie to dosyć ciekawa i prawdopodobna teoria... Chociaż na dobrą sprawę można to ułożyć na kilka innych sposobów i też będzie dobrze. Ciekawie załatwili to z dwoma liniami czasu według których potoczyły się losy Hyrule, ale tam chyba zabrakło FS (poprawić jeśli się mylę). Co do tego MC na początku to nie jestem do końca pewien, jak już coś to bardziej pasowałoby OoT, a potem WW i dalej MC, ale ja Einsteinem nie jestem :) W każdym razie Nintendo nie jest chyba zbyt skore do tego żeby wyjawiać swoje sekrety więc możemy się jedynie domyślać.

Awatar użytkownika
chrno
Hylianin
Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: chrno » 22 listopada 06, 07:13

Widać że nie czytacie swoich postów,mianowicie Nintendo ma ujawnić prawdziwą chronologię tylko FS jest w linii A pod sam koniec.Co do MInish Cap to ja uważam że GTTV gdyż sama historia mówi że najpierw pierwszy Link miał Pikori Sword czyli jako pierwsza idzie MC dopiero później OOT.Wystarczy troche pograć we wszystkie a się zajarzy :)

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 22 listopada 06, 14:08

Ja to sam nie wiem, jakieś to pogamtwane, nie rozumiem tego hyrule a i hyrule b... Ale na początku mi się wydawało że to OoT jest pierwsza...
Obrazek

Awatar użytkownika
chrno
Hylianin
Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: chrno » 22 listopada 06, 14:34

Ej ludzie czy tylko ja poprzechodziłem kilka razy trylogię MGS'a i potrafie zajarzyć zawiłą chronologie fabuły z gier,czy kurde to jest tak trudne do zrozumienia?Przecież ta fabuła jest prosta jak nie wiem co(tylko trzeba uważać jak się gra a nie olać fabułe i przeć do przodu jak potłuczony)Błagam i prosze o sensowne wypowiedźi :P

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 22 listopada 06, 15:31

Hyrule A i Hyrule B polega na tym, że Zelda chciała żeby Link miał dzieciństwo i wysłała go do przeszłości do momentu gdy się spotkali. Tak więc czas się rozszczepił. W jednej linii mamy młodego Linka, który ostrzega o złych zamiarach Ganondorfa, a w drugiej mamy Ganondorfa pokonanego, ale bez Linka gdyż ten przeniósł się do przeszłości.

Awatar użytkownika
kat_robert
Goron
Goron

Postautor: kat_robert » 22 listopada 06, 17:38

ja jestem gópi fabułe to tylko w tetrisie zrozumiałem a trylogi MGS nie przeszedłem, ani nawet nie przejechałem więc mam pytanie:
jak po przeniesieniu Linka czas się mógł rozszczepić? Przecież jeśli Zelda go przeniosła do czasu gdy się spotkali, to wszystko powinno się potoczyć tak samo i ona znowu by go odesłała i jeszcze raz i następny i tak w kółko...
nastepna sprawa: może mi ktoś przypomnieć jak się zaczyna Majora Mask?

Awatar użytkownika
Lucyffer
Goron
Goron

Postautor: Lucyffer » 22 listopada 06, 17:49

No ale powstają tak jakby dwie linie czasowe: w jednej z nich ganondorfa nie ma, link opuszcza hyrule, wsystko jest cacy i wogóle. A ta druga linia czasowa to ta w której link budzi mędrców i walczy z ganonem - to ta linia w której istnieje hyrule zniszczone przez ganondorfa. Gdzieś na forum czytałem opinie, że czas w hyrule zatoczył pętle, i to może też być racja. Jedna linia leci dalej, druga kręci się w koło. A Majora Mask zaczyna się w momencie w którym link opuszcza hyrule i wyrusza na poszukiwanie swojej przyjaciółki (prawdopodobnie Navi) i trafia do Terminy. No ale prawdy jaka chronologia jest prawdziwa możemy się tylko domyślać....

Awatar użytkownika
Mirveka
Goron
Goron

Postautor: Mirveka » 22 listopada 06, 17:55

Ja też jestem za teorią jednej linii czasowej. Według mnie, po tym jak Zelda wysłała dorosłego linka z powrotem do dawnego czasu, Mały Link opuścił Hyrule i wyjechał w świat ( i tu jest miejsce na MM). Podczas swej podróży mogło się wydarzyć OoA oraz Link Awaking. Link mógł podróżować po świecie do momentu, gdy Zelda wysłała poprzedniego linka w przeszłość, właśnie po to, by nie spotkać samego siebie i by cała historia mogła się wydarzyć. Potem miał już wolną rękę.
Pragnę zauważyć, że gdy Zelda wysłała dorosłego linka w przeszłość, nie wymazała go tak naprawdę z czasu. Zaś przez krótką chwilę (od skoku Linka o kilka lat do momentu pokonania Ganadorfa) było dwóch bohaterów czasu, jeden walczył z Królem Zła, a drugi podróżował po świecie. Potem tego-który-pokonał-zło wysłała w przeszłość i został już tylko jeden Link.
I wish power to be strong and the wisdom to be wise.

Awatar użytkownika
kat_robert
Goron
Goron

Postautor: kat_robert » 22 listopada 06, 17:59

ale dlaczego nie ma ganona w tej pierwszej lini? bo Link go pokonał? i pokonał go jako dorosły czy jako dziecko? bo wydawało mi się, że jako dorosły... i wydaje mi się, że jak się zaczynała MM to było napisane, że bohater który uratował Hyrule opuścił je czy coś takiego, a przecież w MM sterujemy młodym Linkiem... tego nie rozumiem

gdy to pisałem to ostatnim postem był ten Lucyfera ale to co się pojawiło potem brzmi sensownie

Awatar użytkownika
Lucyffer
Goron
Goron

Postautor: Lucyffer » 22 listopada 06, 18:07

No bo mamy dwie teorie: jedna jest taka, że istnieją dwie linie czasowe, a druga taka, że obie linie są ze sobą połaczone (napisała o niej Miverka). W tej pierwszej lini ganona nie ma, bo został pokonany przez linka zelda zamknęła go w wymiarze czasoprzestrzennym - a to oznacza, że nie było go nigdy i nikt go nie znał. Pewne wspomnienia zostały w Linku, i wyruszył do Terminy szukać Navi. No i to wszystko się ze sobą miesza i mamy jeden wielki chaos :|

Awatar użytkownika
misiokmaster
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy
Kontaktowanie:

Postautor: misiokmaster » 22 listopada 06, 18:13

Ja czytałem gdzieś taką teorię że MM dzieje się pomiędzy częścią OOT jaką przechodzimy jako młody link i częścią OOT jaką przechodzimy jako dorosły.
Co jest kurde?

Wróć do „Legend of Zelda: Twilight Princess”