Braki w Zeldzie

W końcu Legend of Zelda to nie tylko gry ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Maco
VIP
VIP

Braki w Zeldzie

Postautor: Maco » 27 kwietnia 07, 19:26

Zauważyłem że po długich latach gry w Zelde są braki. Napiszcie ogólne braki jakie spotkaliście.

Jednym brakiem jest to że jak ktoś gada to tylko pisze co mówi a jeszcze trzeba dać głos mówienia
Maco powraca

WeĽ na luz ziom i obejrzyj kreskówkę
http://www.kreskowka.pl/

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Re: Braki w Zeldzie

Postautor: Amek » 27 kwietnia 07, 21:35

Maco pisze:Jednym brakiem jest to że jak ktoś gada to tylko pisze co mówi a jeszcze trzeba dać głos mówienia

Wg mnie, wielkie N dobrze zrobiło nie nagrywając dubbingu. Nie wyobrażam sobie Linka z głosem. Albo Zeldy.

Awatar użytkownika
Homer
Goron
Goron

Postautor: Homer » 28 kwietnia 07, 10:10

Ja też nie wyobrażam sobie głosu Zeldy, ale ostatnio zwróciłem uwage na to że prawie nigdy nic nie mówi Link to raczej nie jest brak, ale tak mi się przypomniało :D
Obrazek

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: frioniel » 28 kwietnia 07, 10:12

Ja również jestem przeciwny dubbingowi w serii. Jak ktokolwiek podrzuca pomysł umieszczenia takowego w jakiejkolwiek Zeldzie to natychmiast widzę oczyma wyobraźni tego debilnego Linka z kreskówki, jego perfidnie skopany głos oraz ulubioną sentencję- "Oh excuuuusme Princess!"

Chociaż, gdyby postaciom podłożyli głosy Japończycy i w wersjach amerykańskich i europejskich by ich nie zmieniali to kto wie. Zawsze gustowałem w japońskim dubbingu ^^;

Ja też nie wyobrażam sobie głosu Zeldy

A ja wyobrażam- Maaya Sakamoto! Idealnie pasowałaby do roli księżniczki Zeldy! <-3

Awatar użytkownika
Maco
VIP
VIP

Postautor: Maco » 28 kwietnia 07, 16:35

Tylko że głos nie potrzebny jest za bardzo ale czasem może być
Maco powraca

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 28 kwietnia 07, 17:33

Maco pisze:Jednym brakiem jest to że jak ktoś gada to tylko pisze co mówi a jeszcze trzeba dać głos mówienia

Maco pisze:Tylko że głos nie potrzebny jest za bardzo ale czasem może być

Wyczuwam niespójność w twoich wypowiedziach Maco :|. Piszesz zbyt chaotycznie. Jeśli podjąłeś się założenia tematu to postaraj się zawrzeć w pierwszym poście jak najwięcej informacji. Zdefiniuj mi na przykład słowo "brak" w kontekście użytym przez ciebie.

Co to sedna tematu to mi również wydaje się, że brak dubbingu jest jedną z części serii, której nie należy ruszać. Małomówność czy może raczej brak jakichkolwiek słów wydobywających się z ust głównego bohatera także jest jak najbardziej pozytywne. Pozwala to się bardziej wczuć w rolę Linka.

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: frioniel » 28 kwietnia 07, 17:48

To może ja napiszę czego mi brak w Zeldach The Wind Waker i Twilight Princess- muzyki orkiestralnej. Co prawna nie można odmówić uroku muzyce MIDI zastosowanej w tych grach, ale sami przyznacie, że usłyszeć wszystkie zeldowe utwory przy akompaniamencie orkiestry byłoby czymś niezwykłym i dodałoby klimatu i tak genialnej już rozgrywce.

Czasem sobie pogrywam w Soul Calibur 2 (GCN) i uwielbiam przechodzić tryb Arcade Linkiem tylko dlatego, aby wysłuchać tego zeldowego motywu muzycznego granego przez orkiestrę, który przygrywa w przedostatnim starciu- cudo.

Awatar użytkownika
Maco
VIP
VIP

Postautor: Maco » 28 kwietnia 07, 18:26

Lepiej gdy pokazywało kto mówi w Zeldzie aby kapować co się dzieje
Maco powraca

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 7 maja 07, 20:03

W Zeldzie mi czasem brakuję bardziej rozwinietej fabuły.....na szczęście jest coraz lepiej i najnowsze części trzymają poziom.
She's got everything I need, pharmacy keys

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 7 maja 07, 20:08

Deedlith_Anthy, rozumiem, że każdy ma inny gust i wymagania, ale żeby mówić o Zeldzie jako grze pozbawionej rozwiniętej fabuły to lekka przesada. Moim zdaniem 50% świetności tej serii stanowi właśnie fabuła.

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: frioniel » 8 maja 07, 07:07

Kaczor pisze:Moim zdaniem 50% świetności tej serii stanowi właśnie fabuła.

No nie przesadzajmy z tą fabułą. Zazwyczaj staje się ona pretekstem do kolejnego ratowania Hyrule przez odrodzonego bohatera, czasem zaś pojawiają się wątki tak naiwne, że trudno mówić o czymś wybitnym. Fabuła w serii jest, żeby być. IMO w Zeldach liczy się przede wszystkim gameplay i fun płynący z rozgrywki.

Awatar użytkownika
Maco
VIP
VIP

Postautor: Maco » 8 maja 07, 14:48

Ale nie ma powiązania wszystkich Zeld, że to jest dalsza historia Linka, ale np. OoA i OoS są powiązane sekretem :14
Maco powraca

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 8 maja 07, 16:20

Zeldę bardzo lubię, ale...no niestety widzę że fabuła nie zawsze jest genialna. Przydałby się jakiś powiew oryginalności, rozwinięcie, a nie tylko "Link, jesteś legendarnym bohaterem, musisz ocalić Hyrule!". Fabularnie chyba najlepiej w.g mnie wypadają MM, OoT,LA i TP. Jak ma się fabuła w WW-nie wiem, nie grałam i jeszcze nie czytałam spoilerów, ale niedługo to zrobię i ocenię...chociaż zdaję mi się,Tetra chyba czerpię trochę z Sheika.
Zeldy powoli rozwijają się....Mam nadzieję, że doczekam Zeldy z genialną fabuła :D
She's got everything I need, pharmacy keys

Awatar użytkownika
Mirveka
Goron
Goron

Postautor: Mirveka » 5 września 07, 18:59

Fabuła Legend of Zelda jest rozwinięta, ale na sposób Zeldy, rzecz jasna.
Temat: "Jestem odrodzonym bohaterem i wyruszam ratować Hyrule" to nie wada, ale zaleta gry! Cała opowieść zgadza się ze wszystkimi wyznacznikami opowieści heroicznej (bohater walczy o przywrócenie porządku/zapobiegnięciu złu, podczas wędrówki staje się silniejszy, odradza się i pokonuje zło, w nagrodę zaś zdobywa miłość i wieczną pamięć) i tak powinno zostać. Fabuła owszem - jest liniowa, ale nigdy mi to nie przeszkadzało, możliwość wyboru rozwaliłaby cała historię i odebrała jej zaplanowaną heroiczność.

Poza tą główną ideologią wszystkie części Zeldy różnią się od siebie. Nowe zagadki, nowe mapy, nowe przedmioty a w szczególności nowe postacie. Postacie są według mnie najmocniejszą stroną Legend of Zelda. Sheik, Midna i Kafei to był prawdziwy majstersztyk! (a w szczególności Midna)
Zaś kiedy pojawiają sie stare rzeczy i odwołania do poprzednich części - wtedy aż łezka sie w oku kręci. Świat zaś jest wyjątkowy.
No i przedewszystkim KLIMAT. Ostatia walka z Ganondorfem w TP to było cuuuudooo! Rozpływałam się. Wielka Legenda aż wisi w powietrzu. Ale widzę, że zrobiłam offtopa :P

Czego mi brakuje?
Sheika mi brakowało w TP XD
A tak na poważnie w Zeldzie nie podoba mi się słabe rozwinięcie pobocznych wątków. Pewne rzeczy są jedynie napominane i trakowane pobieżnie, ja zaś widzę w nich ogromny, fabularny potencjał. I tu widzę największe braki Zeldy.
I wish power to be strong and the wisdom to be wise.

Awatar użytkownika
master sword
Goron
Goron

Postautor: master sword » 6 września 07, 19:02

Za krótka gra ale tak to jest spoko :wink:

[ Dodano: Czw 06 Wrz, 2007 ]
Dla mnie za krótka bo tp przeszedłrm nie cały tydzien 4 lub 5 dni nie kłamie :D

[ Dodano: Czw 06 Wrz, 2007 ]
Mirveka tez ma racje

Wróć do „O Zeldzie inaczej”