Death Note

Lubisz mangę? Zapraszamy ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Death Note

Postautor: Amek » 1 czerwca 07, 12:29

Obrazek
KLIK

Death Note– manga autorstwa Tsugumiego Ōby, ilustrowana przez Takeshiego Obatę. Składa się ze stu ośmiu rozdziałów – liczby symbolicznej dla serii. Od 3 października 2006 roku trwa w Japonii emisja serialu anime opartego na mandze. Powstał także film kinowy, podzielony na dwie części – Death Note i Death Note the Last name.

Oryginalny japoński tytuł to DEATH NOTE, chociaż spotyka się tam również pisownię デスノート. Pierwszej formy używa się w oficjalnych materiałach, takich jak okładki czy plakaty; w mandze, anime i filmach bohaterowie posługują się formą desu nōto zamiast def nołt – w skryptach oraz na kartach mangi pojawia się się zapis デスノート.

Death Note opowiada o młodym geniuszu Lighcie Yagamim, który znajduje upuszczony przez Shinigami`ego (japoński bóg śmierci) Ryuka tajemniczy notes. Notes ten posiada niesamowite właściwości: wpisując do niego imię oraz nazwisko osoby, której twarz znamy, ta umiera w określonych przez nas okolicznościach. Light dostrzega w nim szansę oczyszczenia świata ze wszelkiego zła. Pod pseudonimem Kira (od angielskiego killer), który nadali mu jego zwolennicy, zaczyna wprowadzać swój plan w życie. Na drodze staje mu jednak tajemniczy L – legendarny geniusz, który postrzega działania Kiry jako zwykłe morderstwa.

Fabuła filmów miejscami znacznie odbiega od mangowych wątków, co nie spotkało się z aprobatą wielu miłośników komiksu. Anime jest znacznie wierniejszą adaptacją mangi, niemalże w stu procentach zgodną z papierowym pierwowzorem.

FABUŁA: ( Uwaga! Spoilery :P )

Light Yagami to młody utalentowany i błyskotliwy uczeń. Prowadzi spokojne, żeby nie powiedzieć nudne, życie klasowego prymusa. Sytuacja odmienia się diametralnie w momencie, gdy znajduje dziwny notatnik zatytułowany Death Note. Według reguł w nim zapisanych, posiada on niesamowitą moc – jeśli właściciel, znając twarz i nazwisko osoby, zapisze je w notatniku, ta umrze. Początkowo Light uznaje to za żart, jednak pewnego dnia, nudząc się, wpisuje nazwisko kryminalisty pokazywanego akurat w telewizji, okazuje się, że moc notesu nie jest wymysłem. Dodatkowo należy on do shinigamiego o imieniu Ryuk. Od tej pory Light stara się zrealizować swój cel: oczyścić świat ze złoczyńców i stanąć na jego czele jako bóg. Jednak masowe i tajemnicze zgony przestępców zwracają uwagę policji oraz najlepszego na świecie detektywa, ukrywającego się pod pseudonimem L. Specjalna drużyna – stworzona do rozwiązania tej sprawy – dąży do odkrycia tajemniczego mordercy. Zaczyna się swoista zabawa w kotka i myszkę pomiędzy Lightem i L.

Z pomocą FBI, L obserwuje Lighta (jako jednego z podejrzanych) przy użyciu 64 kamer i mikrofonów potajemnie umieszczonych w jego pokoju. Jednakże Light szybko orientuje się, że jest podglądany. Dalej kontynuuje swoje dzieło, wykorzystując swój intelekt (np. za pomocą miniaturowego telewizorka oraz fragmentu notesu ukrytego w paczce chipsów).

Pomimo że nie znaleziono dowodów na winę Lighta, a kamery w końcu usunięto, L nadal podejrzewając Lighta, dostaje się na ten sam co uniwersytet, ukrywając się pod pseudonimem Hideki Ryūga. Po wyjawieniu Lightowi swojej prawdziwej tożsamości prosi go o dołączenie do grupy dochodzeniowej, mając na celu dalszą jego obserwację.

W międzyczasie okazuje się, że istnieje drugi Kira, który ma możliwość zabijania ofiar nie znając ich nazwisk (w rzeczywistości zna je dzięki mocy oczu shinigami). Okazuje się, że jest nim Misa Amane, która odnajduje Lighta i żąda od niego, aby ten został jej chłopakiem w zamian za pomoc w walce z L. Również L domyśla się, kto jest drugim Kirą i zatrzymuje Misę na obserwację. Aby nie wyjawić sekretu, Misa zrzeka się posiadania notesu na rzecz Lighta i traci tym samym wszystkie wspomnienia związane z Death Note’em.

Pod presją silnych podejrzeń, Light dobrowolnie zgadza się na swoje uwięzienie. Jednocześnie oddaje jeden z notesów innej osobie, by „dzieło Kiry” mogło być kontynuowane (podobnie jak Misa, traci wspomnienia). Drugi notes zakopuje w lesie.

Po miesiącu, zmuszony przez innych członków grupy, L uwalnia Misę i Lighta. Jednakże, nadal podejrzliwy, L przykuwa się do Lighta kajdankami, żeby mieć go cały czas na oku. Z pomocą Misy i innych członków grupy dochodzeniowej, L i Light odkrywają tożsamość Kiry, Kyōsukego Higuchi, i doprowadzają do jego ujęcia.

Gdy Light dotyka notesu Higuchiego, wracają mu wszystkie wspomnienia. Zabija on Higuchiego i przejmuje Death Note. Następnie Light sprowadza podejrzenia z powrotem na Misę, zmuszając tym samym Rem (osobistą shinigami Misy) do zabicia L i Watariego. Po ich śmierci Light dołącza do grupy dochodzeniowej, przejmując tożsamość L i Watariego w celu ukrycia ich zgonu...

Opening 1 KLIK
Opening 2 KLIK
<--- Ten wg mnie jest najlepszy \m/.

Co mogę powiedzieć..

Jestem dopiero po trzecim odcinku..

Anime BARDZO MOCNO wciąga...

Fabuła.. Jedna z lepszych, jakie znam.

Kreska? Miód i orzeszki.

Polecam :P.
Ostatnio zmieniony 4 czerwca 07, 18:02 przez Amek, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
wodorost2
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: wodorost2 » 1 czerwca 07, 17:55

Anime i manga wymiatają, zresztą już kiedyś ci pisałem ;p
Zobacz sobie:
http://www.youtube.com/watch?v=_ihEQlIJOIA
;p
www.onsen.prv.pl <-mangi Zelda po POLSKU

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 1 czerwca 07, 22:01

Oj tak... Jestem na 30 odcinku i na razie czekam na kolejny release. Jedno z najlepszych Anime (Mangi nie czytałem, ale pewnie jeszcze lepsza ;)). W sumie już nic nie mogę dodać do twojego postu Amadis bo całkowicie się z tobą zgadzam co do tego, że Anime wciąga, kreska jest boska, a fabuła też jest niczego sobie, ale szkoda, że Anime względem Mangi zawiera niewielkie aczkolwiek stanowiące ogromną ujmę luki co w takim Anime jak Death Note nie powinno mieć miejsca ponieważ każdy szczegół odgrywa tu ważną rolę.

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 1 czerwca 07, 22:25

wodorost2 pisze:http://www.youtube.com/watch?v=_ihEQlIJOIA

Lol :D.

@up

Ja dopiero na 8ep`ie :P.

Czytałem kilka chapterów, dużej różnicy nie widać. ^.^.

EDIT: omfg, napisałem " i " po " , " :O.

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 1 czerwca 07, 23:10

Taka jedna rzucająca się w oczy luka pojawi się właśnie koło 30 odcinka. Oczywiście żeby ją zauważyć musisz uważnie wszystko oglądać.

Awatar użytkownika
wodorost2
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: wodorost2 » 2 czerwca 07, 09:04

Tu macie link do skanlacji:
http://stoptazmo.com/death_note/
http://mangarun.com/death_note/
Oczywiście nie polecam zwłaszcza, że niedługo dn wyda JPF ^__^.

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 4 czerwca 07, 18:00

Dodałem linki do openingów.. ;p

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 5 czerwca 07, 21:13

Mi się szczerze mówiąc bardziej podobał ten pierwszy opening ;).

Awatar użytkownika
wodorost2
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: wodorost2 » 5 czerwca 07, 21:55

E tam, drugi lepszy, chociaż chętnie bym zobaczył w nim karaoke tak jak w pierwszym i japońca próbującego to śpiewać ^___^

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 5 czerwca 07, 22:19

To wszystko zależy od teamu, który to subuje. Ja akurat mam na dysku odcinki z "zkaraokeowanymi" (rozumiecie XD?) obiema wersjami.

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 6 czerwca 07, 10:39

@up

Ja tak samo ;p.

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 6 czerwca 07, 21:05

Skoro nikt nie podał jeszcze takiej informacji to polecam www.animanda.net - team fansuberski tłumaczący między innymi Death Note.
Ostatnio zmieniony 8 czerwca 07, 02:33 przez Kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wodorost2
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: wodorost2 » 6 czerwca 07, 22:25

No to tylko ja jestem poszkodowany i w drugim opie nie mam karaoke! ;p
@Kaczor:
Tylko żeby ta stronka działała (domenka im wygasła)

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 8 czerwca 07, 02:34

Sory wielkie ;). Pomyliły mi się aliasy, ale już poprawiłem.

Awatar użytkownika
Kaczor
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin
Kontaktowanie:

Postautor: Kaczor » 19 czerwca 07, 21:53

No i skończył się dzień dziecka :P.

Animanda.net pisze:Death note torrents removed from Animanda tracker

As mentioned already, Viz has sent us a C&D and requested we cease distribution of Death note. As of today, all Death note torrents hosted on the Animanda tracker has been removed as requested.

We will no longer be subbing Death Note as one of our projects. Thanks for staying with us up till now and let's all look forward to our new projects we'll be picking up instead ^__^

Hope you'll continue us to support us on our new projects and enjoy them as much as you enjoyed Death note~

Jest jeszcze trochę alternatywnych źródeł, ale to jednak wielka strata.

Wróć do „Manga & Anime”