Pokemon Versions
Moderator: Moderatorzy
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Pokemon Versions
W tym temacie dyskutujemy o grach pokemon na przenośne konsole N. Są to mianowicie:
Ruby/Sapphire/Emerald (GBA), FireRed/LeafGreen (GBA), Diamond/Pearl (NDS).
PS: Zachęcam wszystkich posiadaczy DS do kupna Pokemon Diamond/Pearl Version,
mówię Wam warto mieć ją w swojej kolekcji. Grę możecie dostać w Ultimie - kupujcie póki gorące!
Ruby/Sapphire/Emerald (GBA), FireRed/LeafGreen (GBA), Diamond/Pearl (NDS).
PS: Zachęcam wszystkich posiadaczy DS do kupna Pokemon Diamond/Pearl Version,
mówię Wam warto mieć ją w swojej kolekcji. Grę możecie dostać w Ultimie - kupujcie póki gorące!
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
MasterLink pisze:Zachęcam wszystkich posiadaczy DS do kupna Pokemon Diamond/Pearl Version,
mówię Wam warto mieć ją w swojej kolekcji.
A ja zachęcam do kupna tylko i wyłącznie Pokemaniaków, którzy przez tyle lat nie znudzili się tym samym, oklepanym schematem i koniecznie muszą wydać te 200złociszy, by naoglądać się paskudnej małpy z płonącym ogonem XP Mnie jako posiadaczowi DSa, dużo bardziej podobała się wersja Yellow z GB, a nowe superaśne Poki z DSa uchodzą w moim rankingu za jedne z najgorszych gier na tą platformę...
IMO dużo bardziej udana była gra Pokemon Mysterious Dungeon: Blue Rescue Team, która wprowadziła świeży powiew w gierkach z Pokestworami i dawała więcej możliwości, jak np. dużo bardziej taktyczną walkę.
Pokemon Mysterious Dungeon: Blue Rescue Team to była jakby odskocznia od głównych wersji. Nie samymi nowymi pokemonami człowiek żyje: grafa, fabuła, możliwości (chlebek stylusem itp.). Ja z chęcią importowałbym moje poki z emeralda bo tam mam niezłą pake
aha i niech napisze każdy jakie wersje posiada.
Ja posiadam: Emerald.
aha i niech napisze każdy jakie wersje posiada.
Ja posiadam: Emerald.
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Nic nie będzie lepsze niż stara dobra formuła pokemonów - ich trening, poznawanie ataków, pokonywanie kolejnych trenerów itp. Pokemon Mysterious Dungeon: Blue Rescue Team to po prostu dodatkowa gra - nie na to wszyscy czekali!!!
Fakt może D/P nie wprowadza wielu innowacji, ale moim zdaniem jest to najlepsza wersja pokemonów - pod względem graficznym, audio oraz grywalnością. Noi nowe poki!
Ja posiadam:
Ruby, Sapphire, Emerald, FireRed, Diamond.
A jeszcze: Yellow, Silver, Crystal
Fakt może D/P nie wprowadza wielu innowacji, ale moim zdaniem jest to najlepsza wersja pokemonów - pod względem graficznym, audio oraz grywalnością. Noi nowe poki!
Ja posiadam:
Ruby, Sapphire, Emerald, FireRed, Diamond.
A jeszcze: Yellow, Silver, Crystal
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 07, 21:36 przez MasterLink, łącznie zmieniany 1 raz.
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
frioniel pisze:MasterLink pisze:
A ja zachęcam do kupna [D/P] tylko i wyłącznie Pokemaniaków, którzy przez tyle lat nie znudzili się tym samym, oklepanym schematem
Wiesz, za tą wypowiedź chciałbym cię udusić ^^ Grałeś? Jeśli tak, to ciebie nie rozumiem, extra walki z użyciem stylusa (aż chce się walczyć ) , wreszcie w E4 nie ma szablonowych championów , są pomieszane poki, gadżet w postaci "zegarka" z 20 (coś około tego) funkcjami, cudowne pory dnia, extra pomysłowość, np. zęby Chingling wyewoluował w jego lepszą formę trzeba, oprócz dojścia do jakiegoś wyznaczonego progu na koniec zdobyć mu level w nocy, albo inny pok (już nie kojarze jaki, chyba Magneton) - żebysię przemienił trzeba zdobyć mu level (też jakaś poprzeczka) w pewnym miejscu (nie będę zdradzał ). Dodam jeszcze świetny tryb gry po sieci, wreszcie koniec z kabelkami, można wymieniać się z kumplem z drugiego końca Polski,albo nawet świata... takich plusów jest wiele, są też nawiązania do świetnej pierwszej generacji Mimo, że mam już na koncie przegranych już ok. 40 godzin (dopiero zaczynam, w czasie roku szkolnego nie było kiedy grać ) to i tak chcę mi się w nią grać, mam motywacje (wreszcie ) do szkoleniapoków, że np. będę mógł zawalczyć z jakimś dajmy na to Japończykiem Jest taka cudna, że mam w planach kupno bratu drugiej konsoli razem z Pokemon Pearl , a to chyba mówi samo za siebie, nie? Ta gra jest cudowna, powala innowacyjnością, bo np. kto mógłby wpaść na to, żeby odznaki się brudziły i można by je było czyścić stylusem? Niby taki bajer, ale cieszy
To właśnie w te poki chce mi się grać, a z bratem będzie odjazd
A no i jest jeszcze robienie chlebków, ale w to jeszcze się nie bawiłem (widać, ile cudów zostało do odkrycia ), więc się nie wypowiem.
No i prawie bym zapomniał, genialnym rozwiązaniem są exclusives pkmns , czyli specjalne poki uaktywniane po wsadzeniu odpowiedniej gry z gba w slot-2 Albo migracja poków ze starszych wersji do nowszych, a mimo że akurat na gba nie mam żadnej (wstyd się przyznać, grałem na emu... ;/ ) to uważam to za strzał w dziesiątkę
Mówię wam, ta gra jest extra, a żeby wymieniać jej wszystkie plusy musiałbym siedzieć na forum jeszcze z godzinę
PS. Jako podsumowanie: Przepłaciłem za tą grę 50 zł (długa historia...), ale i tak nie żałuję wsadzonych w to pieniędzy, bo po prostu warto
Aha, dodam, że na grę czekałem ok. 2 miesiące ;/ Ale jak mówiłem... warto było czekać ^^
Pozdrawiam,
Mr.M
Auć... Skleroza xD
Gry z pokami w mojej kolekcji:
-Pokemon Blue (pierwsza gra na GBC, miód )
-Pokemon Yellow (ciekawy pomysł z pikaczem ^^ )
-Pokemon Pinnball (extra gra, ale po dłuższym czasie robi się monotonna i brakuje opcji restartu gry ;> )
-Pokemon Silver (tego chyba nie musze przedstawiać, gra extra, a dodam, że (problemy z kasą...) muszę ją sprzedać, tak więc gra jest na sprzedaż! ;D Może ktoś się skuci? Warto, polecam ^^
-Pokemon Crystal (też extra gra, ale niestety już sprzedana... Aż się łezka w oku kręci
to chyba wszystko xD
Mr.M pisze:Grałeś?
Grałem.
Mr.M pisze:extra walki z użyciem stylusa
Polemizowałbym czy takie extra. Producenci nawet nie pofatygowali się o jakąkolwiek animację tych pokemonów. Wszystko przypomina prostą gierkę z lat 90.
Jak wspomniałem- Pearl wcale mnie nie wciągnął i nie zafascynował. Dużo bardziej cenię sobie Pokemon Mysterious Dungeon. No, ale "żaden szanujący się fan Pokemonów nie powie, że to dobra gra". Ja nie jestem pokemaniakiem- jestem graczem i preferuję bardziej złożoną rozgrywkę Mysterious Dungeona niż oklepany schemat z D/P, gdzie z braku pomysłów na konkretne wykorzystanie ekranu dotykowego, wcisnęli pucowanie odznak... EoT z mojej strony.
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Co ty chciałbyś żeby w każdej grze ekran dotykowy był konkretnie wykorzystywany, na co to komu w pokach? Teraz o mechanice: Zobacz np New Super Mario Bros (NDS) względem Super Mario Bros. (NES) mechanika nie wiele się zmieniła prawda? Nadal przedzieramy się przez kolejne plansze (ciągłe prucie do przodu), zbieramy monety i inne rzeczy, na końcu planszy zamek, potem boss itp. Można tu wymienić kilka jak nie kilkanaście gier o podobnym schemacie w których mechanika nie zmieniła się przez lata a ludzie nadal je kupują na całym świecie.
Nawet to pucowanie odznak to już jest coś nowego, niby mała rzecz a cieszy.
Nawet to pucowanie odznak to już jest coś nowego, niby mała rzecz a cieszy.
Ostatnio zmieniony 1 lipca 07, 11:30 przez MasterLink, łącznie zmieniany 1 raz.
MasterLink pisze:Zabacz np New Super Mario Bros (NDS) względem Super Mario Bros. (NES) mechanika nie wiele się zmieniła prawda?
Grałeś w ogóle w NSMB? Mechanika się zmieniła i to bardzo, głównie dzięki masie świeżych power-upów oraz szeregu nowych ruchów Mariana, których nie miał w wersji na NESa. Ci którzy nie widzieli wielkiego grzybka w akcji niech się nie wypowiadają
Poza tym zauważ, że oprawa graficzna przeszła ogromny skok jakościowy- wszystko jest bardziej kolorowe, dokładniejsze, a postacie i wrogowie przeszli w trzeci wymiar (i wyglądają przy tym prześlicznie). Do tego dochodzi wspaniała animacja.
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
frioniel pisze:Grałeś w ogóle w NSMB?
Grałem, mam tę grę już od roku.
Tytuł NSMB jest oparty na tym samym schemacie zawierającym szereg nowatorskich rozwiązań i wykorzystuje możliwości DS, mechanika gry została żywcem wyjęta z SMB (bohater porusza się z lekką bezwładnością) oczywiście N dopieściło ten tytuł graficznie, dając nowe power-up'y, sekrety, animację postaci-otoczenia, ale to ciągle jest ten sam schemat co 20 lat temu.
- sEbeQ13
- VIP
- Kontaktowanie:
Myślę, że można odkopać temat ze względu na nadchodzące remaki części z GBC - Heart Gold & Soul Silver. Na pewno sporo osób o tym już wie, ale podyskutować jeszcze można.
Podsumujmy co już wiemy:
- są na NDS a premiera już 12 września
- główne legendy będą na 45 lvlu
- każdy z 493 Pokémonów będze mógł chodzić za postacią
- pojawi się Eusine - badacz legend znany nam z Crystala
- rozmawiając z podążającym za bohaterem Pokémonem, będzie można sprawdzić, jak bardzo szczęśliwy jest pupil
- zamieszczona mapa niejako potwierdza, że w grze znowu będziemy mogli podróżować do drugiego regionu, Kanto, który znacznie wydłuży grę!
- do gier będzie dołączany taki bajer jak PokeWalker - przesyłamy tam poka z gry, chodzimy po mieście z takim bajerem i nasz pupil zdobywa expa oraz wzrastać ma poziom szczęścia
- możliwe będzie zdobycie Kyorga i Groudona (jeden pok w jednej części), jeśli zdobędziemy obydwa w jednej grze, zostanie odblokowany event do Rayquazy
- mając Arceusa przy sobie w Ruins of Alph, otworzy się tajemnicze miejsce zwane Shinto Ruins. Będziemy mogli tam wybrać Dialgę, Palkię lub Giratinę na 1 lvlu.
Bardzo fajna mapa Johto
Filmiki:
http://www.youtube.com/watch?v=yNFjf1VK ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=Men1Wsz8 ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=YO4DFxlQ ... r_embedded
Ja osobiście mam mieszane uczucia... Nareszcie będzie remake najlepszych poków, ale... troszke przedobrzyli tym razem. Wolałbym stare ale za to jare 251 poków niż wszystkie 500, na dodatek, żeby zdobyć te 300 z nowszych generacji trzeba bedzie sie ciut i troche wymieniać :/. Ale co zrobić? Biznes is biznes.
Podsumujmy co już wiemy:
- są na NDS a premiera już 12 września
- główne legendy będą na 45 lvlu
- każdy z 493 Pokémonów będze mógł chodzić za postacią
- pojawi się Eusine - badacz legend znany nam z Crystala
- rozmawiając z podążającym za bohaterem Pokémonem, będzie można sprawdzić, jak bardzo szczęśliwy jest pupil
- zamieszczona mapa niejako potwierdza, że w grze znowu będziemy mogli podróżować do drugiego regionu, Kanto, który znacznie wydłuży grę!
- do gier będzie dołączany taki bajer jak PokeWalker - przesyłamy tam poka z gry, chodzimy po mieście z takim bajerem i nasz pupil zdobywa expa oraz wzrastać ma poziom szczęścia
- możliwe będzie zdobycie Kyorga i Groudona (jeden pok w jednej części), jeśli zdobędziemy obydwa w jednej grze, zostanie odblokowany event do Rayquazy
- mając Arceusa przy sobie w Ruins of Alph, otworzy się tajemnicze miejsce zwane Shinto Ruins. Będziemy mogli tam wybrać Dialgę, Palkię lub Giratinę na 1 lvlu.
Bardzo fajna mapa Johto
Filmiki:
http://www.youtube.com/watch?v=yNFjf1VK ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=Men1Wsz8 ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=YO4DFxlQ ... r_embedded
Ja osobiście mam mieszane uczucia... Nareszcie będzie remake najlepszych poków, ale... troszke przedobrzyli tym razem. Wolałbym stare ale za to jare 251 poków niż wszystkie 500, na dodatek, żeby zdobyć te 300 z nowszych generacji trzeba bedzie sie ciut i troche wymieniać :/. Ale co zrobić? Biznes is biznes.
Te gry to kolejne które na 100% znajdą się w mojej kolekcji tak jak TLOZ:PH Pokemon Platinum czy wiele wiele innych.
O tym to nawet nie wiedziałem.Bardzo ciekawe.
A tak na marginesie.SILVER TO NAJLEPSZA GRA POKEMON!!!
sEbeQ13 pisze:możliwe będzie zdobycie Kyorga i Groudona (jeden pok w jednej części), jeśli zdobędziemy obydwa w jednej grze, zostanie odblokowany event do Rayquazy
O tym to nawet nie wiedziałem.Bardzo ciekawe.
A tak na marginesie.SILVER TO NAJLEPSZA GRA POKEMON!!!
"Nie lubię chodzić utartymi ścieżkami- wolę tworzyć nowe"
Shigeru Miyamoto
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
ganon pisze:SILVER TO NAJLEPSZA GRA POKEMON!!!
Jakby ci to powiedzieć - Crystal, Ruby i Silver
Chociaż Diamond też nie był zły.
sEbeQ13 pisze:możliwe będzie zdobycie Kyorga i Groudona (jeden pok w jednej części), jeśli zdobędziemy obydwa w jednej grze, zostanie odblokowany event do Rayquazy
Wow - po - co? Te poki były do złapania w R/S/E i 'przesyłało' się je do Diamond/Pear/Platinum za pomocą 2 - slotu.