Zelda RPG & Przygodówka
Moderator: Moderatorzy
- Boryn
- Zastępca redaktora naczelnego
- Kontaktowanie:
Zelda RPG & Przygodówka
No witam, w tym temacie piszczie, czy waszym zdaniem Zelda jes RPG czy grą przygodową, moim zdaniem Zelda jest grą adventure - przygodową i dla mnie ma jedną tylko jednostke RPG - częste rozmowy...
-
- Zora
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Ja uważam Zeldę za Action/Adventure RPG.
Ostatnio zmieniony 1 sierpnia 07, 12:33 przez MasterLink, łącznie zmieniany 3 razy.
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
Ogólnie przyjęło się, że Zelda to przygodówka (action-adventure), co można zaobserwować na wszystkich większych serwisach poświęconych grom. W życiu nie przypisałbym serii do RPG, bo elementy tego gatunku tu nie występują, bądź są w naprawdę minimalnej ilości.
Poza tym w Zeldzie przez większą część gry rozwiązuje się zagadki w dungeonach oraz walczy z przeróżnymi kreaturami, mniejszy nacisk położono zaś na warstwę fabularną, która ma wyłącznie za zadanie w miarę spójnie pchać akcję do przodu.
Idąc waszym tokiem myślenia (odnoszę się do tych, którzy uważają Zeldę za RPG) to do tego gatunku można by było zaszufladkować masę gier action-adventure (God of War, Ico, Shadow of the Colossus, Okami, Metal Gear Solid i wiele innych).
Poza tym w Zeldzie przez większą część gry rozwiązuje się zagadki w dungeonach oraz walczy z przeróżnymi kreaturami, mniejszy nacisk położono zaś na warstwę fabularną, która ma wyłącznie za zadanie w miarę spójnie pchać akcję do przodu.
Idąc waszym tokiem myślenia (odnoszę się do tych, którzy uważają Zeldę za RPG) to do tego gatunku można by było zaszufladkować masę gier action-adventure (God of War, Ico, Shadow of the Colossus, Okami, Metal Gear Solid i wiele innych).
lol... w zeldzie nie występują elementy RPG xD najsmieszniejsze co dzis słyszałem...
Ekwipunek i inwentarz... RPG
Rozwijanie umiejętności... RPG
Głęboko rozwinięta fabuła... RPG
o czymś zapomniałem?
Zelda to troche RPG, troche przygodówka, i wszystko jest pod ACTION
LoL, wziął i porównał do,Zeldy gry, które mają z nią tyle wspólnego co pies z kotem.
Szczególnie mam tutaj na myśli God of War, ta gra nie ma praktycznie nic wspólnego z Zeldą. Poprostu chodzisz i wyżynasz wszystko co żyje w pień.
Zelda nie raz była opisywana przez ludzi, którzy w grach siedzą dłużej niż my, i zawsze mówili że to Action-RPG-Adventure w jednym.
o czymś zapomniałem?
Zelda to troche RPG, troche przygodówka, i wszystko jest pod ACTION
LoL, wziął i porównał do,Zeldy gry, które mają z nią tyle wspólnego co pies z kotem.
Szczególnie mam tutaj na myśli God of War, ta gra nie ma praktycznie nic wspólnego z Zeldą. Poprostu chodzisz i wyżynasz wszystko co żyje w pień.
Zelda nie raz była opisywana przez ludzi, którzy w grach siedzą dłużej niż my, i zawsze mówili że to Action-RPG-Adventure w jednym.
- Boryn
- Zastępca redaktora naczelnego
- Kontaktowanie:
W Zeldzie przeciesz tak samo masz, tylko w inny sposób ich zabijasz, w zeldzie Link chodzi z mieczem, a w God of War nie grałem, ale także zabijasz więc na to samo wychodzipablo1517 pisze:Szczególnie mam tutaj na myśli God of War, ta gra nie ma praktycznie nic wspólnego z Zeldą. Poprostu chodzisz i wyżynasz wszystko co żyje w pień.
-----------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------
Ale jaki Ekwipunek - parę mieczy ( góra 4 ), oraz parę tarcz (góra 4 ) - tak samo jak w MGS masz parę pistoletów...
A jeżeli chodzi chodzi o przedmioty to co bumerang czy coś innego? A jak masz np. MGS jakiś skaner czy coś w tym stylu, bądź nóż? to co? To tak samo jak w Zeldzie bumerang...
Dobra Lecim Dalej
Hmm.. A mam pytanie do Ciebie, czy np. jak w MGS główny bochater się czołga, bądź się turla po ziemi, a później uczy się lepiej dusić, to też zaliczysz to do RPG, jak Zelde?
Wydaję mi się, że w MGS też jest rozwinięta fabuła... i w wielu innych gier przygodowych...
Więc co widać z tego postu? Że porównałem Zelde do MGS i co z tego wynika, Że TWOIMI SŁOWAMI tą grę też powinieneś zaliczyć do RPG, a zaliczysz?
A pod sumując MGS jest grą przygodową - akcją, tak samo jak ...Zelda...
Więc co dalej będziesz się kłucił?
Ostatnio zmieniony 1 sierpnia 07, 09:23 przez Boryn, łącznie zmieniany 2 razy.
- Deedlith_Anthy
- Szlachetny Hylianin
pablo1517 pisze:Ekwipunek i inwentarz... RPG
Jak napisał Boryn, ekwipunek to coś więcej niż trzy miecze na krzyż. W serii Devil May Cry też zdobywasz kilka broni. Kurcze, widać DMC to kolejny RPG, tak samo zresztą jak God of War.
pablo1517 pisze:Rozwijanie umiejętności... RPG
Zarówno Dante (DMC) jak i Kratos (GoW) rozwijają swoje umiejętności. Z twojego rozumowania wychodzi, że to też RPGi
pablo1517 pisze:Głęboko rozwinięta fabuła... RPG
LOL. Grałeś w jakiekolwiek jRPG, że twoim zdaniem Zelda ma głęboko rozwiniętą fabułę? Pograj w cokolwiek, nawet mało wybitny tytuł, a zrozumiesz, że Zeldy pod tym względem są poniżej przeciętnej i jak wspomniałem- seria nie ma wybitnej fabuły, bo ta ma za zadanie tylko ciągnąć akcję do przodu. Identycznie ma się sprawa z God of War i takim Devil May Cry.
pablo1517 pisze:najsmieszniejsze co dzis słyszałem...
Gratuluję ponurego życia pozbawionego humoru, skoro moje wywody są dla Ciebie śmieszne...
Cieszy mnie, że przynajmniej Boryn ma trzeźwe podejście do tematu.
-
- Zora
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Wtrące się - MGS to gra Stealth Action.
PS: Macie, może teraz przestaniecie się kłócić:
http://en.wikipedia.org/wiki/Action-adventure_game
PS: Macie, może teraz przestaniecie się kłócić:
http://en.wikipedia.org/wiki/Action-adventure_game
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟