Zelda RPG & Przygodówka

W końcu Legend of Zelda to nie tylko gry ;)

Moderator: Moderatorzy

Zelda RPG & Przygodówka

RPG
4
29%
Przygodówka
9
64%
Nie mam zdania
1
7%

Liczba głosów: 14

Awatar użytkownika
Boryn
Zastępca redaktora naczelnego
Kontaktowanie:

Zelda RPG & Przygodówka

Postautor: Boryn » 31 lipca 07, 23:27

No witam, w tym temacie piszczie, czy waszym zdaniem Zelda jes RPG czy grą przygodową, moim zdaniem Zelda jest grą adventure - przygodową i dla mnie ma jedną tylko jednostke RPG - częste rozmowy...
Obrazek[center]Zapunktuj.pl. Zdobywaj różne nagrody: Przelewy PayPal w wysoko?ci 5 -200 zł, konsole PS3, PSP, doładowania telefonów w wysoko?ci 5 - 100 zł i wiele innych. Kliknij w logo, zarejestruj się i bierz udział w loteriach i zdobywaj masę punktów, które możesz wymienić na wiele nagród.[/center]

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 31 lipca 07, 23:30

Nie zapominajmy o tym, ze w Adventure of Link mozna bylo zdobyc exp. ^^;

Tak w ogole, to uwazam Zelde za RPG. Action/Adventure RPG tak dokladniej.

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 31 lipca 07, 23:41

Ja uważam Zeldę za Action/Adventure RPG.
Ostatnio zmieniony 1 sierpnia 07, 12:33 przez MasterLink, łącznie zmieniany 3 razy.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
mate
Goron
Goron

Postautor: mate » 31 lipca 07, 23:56

Ja oddaje głos na RPG. Bo bardziej jest i pasuje RPG niż Przygodówka

Awatar użytkownika
Link.
Goron
Goron

Postautor: Link. » 1 sierpnia 07, 00:06

Przygodówka najlepsza bo fajnie wtedy jest jak w OoT i TP fajne są przygodówki.
Zostanę kiedy? największym Hokage, kumalski!
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: frioniel » 1 sierpnia 07, 00:20

Ogólnie przyjęło się, że Zelda to przygodówka (action-adventure), co można zaobserwować na wszystkich większych serwisach poświęconych grom. W życiu nie przypisałbym serii do RPG, bo elementy tego gatunku tu nie występują, bądź są w naprawdę minimalnej ilości.

Poza tym w Zeldzie przez większą część gry rozwiązuje się zagadki w dungeonach oraz walczy z przeróżnymi kreaturami, mniejszy nacisk położono zaś na warstwę fabularną, która ma wyłącznie za zadanie w miarę spójnie pchać akcję do przodu.

Idąc waszym tokiem myślenia (odnoszę się do tych, którzy uważają Zeldę za RPG) to do tego gatunku można by było zaszufladkować masę gier action-adventure (God of War, Ico, Shadow of the Colossus, Okami, Metal Gear Solid i wiele innych).

Awatar użytkownika
pablo1517
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: pablo1517 » 1 sierpnia 07, 00:42

lol... w zeldzie nie występują elementy RPG xD najsmieszniejsze co dzis słyszałem...
Ekwipunek i inwentarz... RPG
Rozwijanie umiejętności... RPG
Głęboko rozwinięta fabuła... RPG
o czymś zapomniałem?

Zelda to troche RPG, troche przygodówka, i wszystko jest pod ACTION :P

Idąc waszym tokiem myślenia (odnoszę się do tych, którzy uważają Zeldę za RPG) to do tego gatunku można by było zaszufladkować masę gier action-adventure (God of War, Ico, Shadow of the Colossus, Okami, Metal Gear Solid i wiele innych).

LoL, wziął i porównał do,Zeldy gry, które mają z nią tyle wspólnego co pies z kotem.
Szczególnie mam tutaj na myśli God of War, ta gra nie ma praktycznie nic wspólnego z Zeldą. Poprostu chodzisz i wyżynasz wszystko co żyje w pień.
Zelda nie raz była opisywana przez ludzi, którzy w grach siedzą dłużej niż my, i zawsze mówili że to Action-RPG-Adventure w jednym.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jackie
Kokiri
Kokiri

Postautor: Jackie » 1 sierpnia 07, 08:57

Zręcznościowa przygodówka imo. w rpg musi być xp i lv!
Obrazek

Awatar użytkownika
Boryn
Kontaktowanie:

Postautor: Boryn » 1 sierpnia 07, 09:14

pablo1517 pisze:Szczególnie mam tutaj na myśli God of War, ta gra nie ma praktycznie nic wspólnego z Zeldą. Poprostu chodzisz i wyżynasz wszystko co żyje w pień.
W Zeldzie przeciesz tak samo masz, tylko w inny sposób ich zabijasz, w zeldzie Link chodzi z mieczem, a w God of War nie grałem, ale także zabijasz więc na to samo wychodzi
-----------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------

Ale jaki Ekwipunek - parę mieczy ( góra 4 ), oraz parę tarcz (góra 4 ) - tak samo jak w MGS masz parę pistoletów...

A jeżeli chodzi chodzi o przedmioty to co bumerang czy coś innego? A jak masz np. MGS jakiś skaner czy coś w tym stylu, bądź nóż? to co? To tak samo jak w Zeldzie bumerang...

Dobra Lecim Dalej :wink: :)

Hmm.. A mam pytanie do Ciebie, czy np. jak w MGS główny bochater się czołga, bądź się turla po ziemi, a później uczy się lepiej dusić, to też zaliczysz to do RPG, jak Zelde?

Wydaję mi się, że w MGS też jest rozwinięta fabuła... i w wielu innych gier przygodowych...

Więc co widać z tego postu? Że porównałem Zelde do MGS i co z tego wynika, Że TWOIMI SŁOWAMI tą grę też powinieneś zaliczyć do RPG, a zaliczysz?

A pod sumując MGS jest grą przygodową - akcją, tak samo jak ...Zelda...

Więc co dalej będziesz się kłucił? :wink:
Ostatnio zmieniony 1 sierpnia 07, 09:23 przez Boryn, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek[center]Zapunktuj.pl. Zdobywaj różne nagrody: Przelewy PayPal w wysoko?ci 5 -200 zł, konsole PS3, PSP, doładowania telefonów w wysoko?ci 5 - 100 zł i wiele innych. Kliknij w logo, zarejestruj się i bierz udział w loteriach i zdobywaj masę punktów, które możesz wymienić na wiele nagród.[/center]

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 1 sierpnia 07, 09:19

Mi już bardziej pasuję RPG, niż przygodówka..Niemniej żadne z tych, Zelda to takie 10 w jednym. Ciężko określić czym TO dokładnie jest szufladkując do prostych gatunków.
She's got everything I need, pharmacy keys

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: frioniel » 1 sierpnia 07, 10:32

pablo1517 pisze:Ekwipunek i inwentarz... RPG

Jak napisał Boryn, ekwipunek to coś więcej niż trzy miecze na krzyż. W serii Devil May Cry też zdobywasz kilka broni. Kurcze, widać DMC to kolejny RPG, tak samo zresztą jak God of War.

pablo1517 pisze:Rozwijanie umiejętności... RPG

Zarówno Dante (DMC) jak i Kratos (GoW) rozwijają swoje umiejętności. Z twojego rozumowania wychodzi, że to też RPGi

pablo1517 pisze:Głęboko rozwinięta fabuła... RPG

LOL. Grałeś w jakiekolwiek jRPG, że twoim zdaniem Zelda ma głęboko rozwiniętą fabułę? Pograj w cokolwiek, nawet mało wybitny tytuł, a zrozumiesz, że Zeldy pod tym względem są poniżej przeciętnej i jak wspomniałem- seria nie ma wybitnej fabuły, bo ta ma za zadanie tylko ciągnąć akcję do przodu. Identycznie ma się sprawa z God of War i takim Devil May Cry.

pablo1517 pisze:najsmieszniejsze co dzis słyszałem...

Gratuluję ponurego życia pozbawionego humoru, skoro moje wywody są dla Ciebie śmieszne...

Cieszy mnie, że przynajmniej Boryn ma trzeźwe podejście do tematu.

Awatar użytkownika
Boryn
Kontaktowanie:

Postautor: Boryn » 1 sierpnia 07, 10:39

Frionel, widocznie Pablo się na grach nie zna... jeżeli chodzi o RPG, to najcześciej walki są odbywane na osobnym ekranie - Final fantasy, oraz wiele jRPG, Zelda jest grą przygodową... i nie wiem czemu tak dużo osób mówi przeciwnie :(

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 1 sierpnia 07, 12:23

Widze, ze to tez dobry temat do klotni...
Kazdy bedzie uwazal Zelde za jakis inny gatunek. W sumie, ta seria powinna miec swoj wlasny oddzielny gatunek, bo pod nic nie mozna jej tak naprawde podpiac. Laczy elementy roznych typow gier. Wiec nie ma co sie upierac, kazdy zawsze bedzie myslal inaczej.

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 1 sierpnia 07, 12:36

Wtrące się - MGS to gra Stealth Action.

PS: Macie, może teraz przestaniecie się kłócić:
http://en.wikipedia.org/wiki/Action-adventure_game
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 1 sierpnia 07, 15:40

Przygodowa jak najbardziej.
ps. Masterlink bardzo ciekawy art. Moim zdaniem chyba nieczego na dobrą sprawę nie wyjasnia. Zdania będą dalej podzielone
www.karolinaszczesna.pl
Obrazek
voice tree boat gate flash house [you] child bell sky blood rock snow fish

Wróć do „O Zeldzie inaczej”