Gry podobne do Legend Of Zelda

W końcu nie samą Zeldą człowiek żyje ;)
PC, GC, PS2, Xbox, PSX, N64, GBA... i co tam jeszcze macie na sumieniu.

Moderator: Moderatorzy

Lynar
Kokiri
Kokiri

Gry podobne do Legend Of Zelda

Postautor: Lynar » 18 marca 06, 10:49

Może niektórzy szukają gier o podobnym gameplayu do Zeldy, dlatego też proponuję wypisać inne warte uwagi gry, które Waszym zdaniem są podobne ogólnie do gier z tej serii. Jak komuś się chce, to może też opisać, gdzie je dostać.
Ja zacznę od tych (od razu mówię, że mogę się pomylić w platformach, na które gry wyszły):

- Beyond Good & Evil (PC, PS2, GCN) - polecam, gra jest świetna, ale bardzo krótka niestety.
- Hype: The Time Quest (PC) - graficznie nie zachwyca no i gra na licencji klocków playmobil, ale mimo wszystko jest fajna, miły klimacik. Wyraźnie wzorowana na Zeldzie, nie grałem ostatnio, ale nawet nietoperki były podobne jak w OOT ^_^
- Evil Twin: Cyprien's Chronicles (PC i chyba PS2) - świetny, ale trudny action adventure. Może nie przypomina Zeldy tak bardzo, ale warto zagrać.
- Little Big Adventure/LBA (PC) 1, 2 - starsza przygodówka, nawet dziś ma wielu fanów.

Co prawda podobne do Zeldy są właściwie przede wszystkim te dwa pierwsze, ale nie zmienia to faktu, że reszta to również warte uwagi action adventure.

Awatar użytkownika
misiokmaster
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy
Kontaktowanie:

Postautor: misiokmaster » 18 marca 06, 14:28

Jezu jak sobie Hype'a przypominam to az mi sie niedobrze robi. Grałem chwile w to kiedys i od razu wylaczylem i odinstalowalem.
Co jest kurde?

Awatar użytkownika
Storms
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Storms » 18 marca 06, 15:48

Mnie wkręcali że Tibia jest jak zelda a jedyne co w tej grze zrobiłem to poszlem walić wino z polakami a potem chodzilismy krzywo i nad nami pojawiał sie napis 'hick' :)
Redaktor www.retroage.net
Solki na nintendo64 www.n64solki.yoyo.pl
Galeria biletowa www.bileterka.yoyo.pl

Awatar użytkownika
eviltwin1
Zora
Zora

Postautor: eviltwin1 » 18 marca 06, 15:58

OOO! EVIL TWIN, to jest to:) Lynar, grałeś w ETwina? Jeżeli tak, to możemy troche pogadać ;) :D :twisted:

Awatar użytkownika
misiokmaster
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy
Kontaktowanie:

Postautor: misiokmaster » 18 marca 06, 18:09

Storms chyba zacheciles mnie do gry w Tibie. :D Bede sobie chlal wino.
Co jest kurde?

Awatar użytkownika
Mr.M
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: Mr.M » 19 marca 06, 12:14

moge powiedzieć tylko to:
  1. Dark Chronicle 2

Osobiście nie grałem, ale zacytuje wypowiedź recenzenta:
Foob4Thought pisze:PeeSowy odpowiednik ZELDY

ja mu ufam, więc dlatego napisałem tego pościka...... :wink:
[center]Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek[/center]

Awatar użytkownika
macio94
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: macio94 » 19 marca 06, 15:06

Hmmm... w chyba każdej recenzji Alundry jest napisane, że to PSX-owy odpowiednik Zeldy.... :D Nawet czasem wydaje mi się że jest lepsza od Zeldy.... przynajmniej od tych OOS i OOA

Awatar użytkownika
Mr.M
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: Mr.M » 19 marca 06, 15:18

:evil: nie lubisz oracli?? :( Dla mnie są to piękne gry :D osobiście uważam, że LoZ jest tylko jedno, a reszta to marne duplikaty (to tak jak z reklamą PLUSA i jej duplikatami np. reklama "Manuel" 'a :x ) :wink: Gry mogą być podobne do LoZ w większym albo mniejszy stopniu, ale....... i tak LoZ jest jedyne w swoim rodzaju :twisted: :D :wink:
[center]Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek[/center]

Awatar użytkownika
misiokmaster
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy
Kontaktowanie:

Postautor: misiokmaster » 19 marca 06, 15:22

No jest jedyne w swoim rodzaju ale od oracli to nie trudno zrobic lepsza gre :P Są to proste i schematyczne gry. Nie za bardzo rozbudowane.
Co jest kurde?

Awatar użytkownika
Gangsta
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: Gangsta » 21 maja 06, 01:01

Alundra 2 najbardziej przypominała Zelde.Taki Psxowy odpowiednik oczywisc byla gorsza to jednak miala swoj urok.Szczegoolnie fajne byly comba,fabula,magia i moje ulubione rzutki rulezzzzzz.Oceniany byl srednio,ale dla mnie ta gra zawsze miala 9 :D
Jeszcze gdzies ja mam znajde i zrzuce se na emu
Untouchable,Incredible,invincible,mysterious

Awatar użytkownika
Squall
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Squall » 17 lutego 07, 09:23

dark chrinicle przypomina Zelde tylko tym że sie wali mieczem ale i tak rozgrywka bardziej przypomina Action RPG a Zeldato specyficzny gatunek którego cięzko okreslić
według mnie to przygodówka z elementami akcji.

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: frioniel » 17 marca 07, 19:51

Crusader of Centy- ta gra to odpowiednik Zeldy: A Link to the Past ze SNESa. Ukazała się na konsolę Sega Genesis. Graficznie bardzo przypomina twór Nintendo, choć muzyka już nie zachwyca. Ogólnie całkiem udana "podróbka" ;)

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 2 stycznia 08, 19:11

Sry, że taki stary temat odkopuję ale.

Powiem tylko jedno słowo Bomberman! A dokładnie to Bomberman Quest na GBC. Jest moim zdaniem bardzo podobny do Zeldy (oczywiście chodzi tu o Zeldy w 2D) pod względem gameplayu, klimatu i różnych innych elementów jak np. zbieranie przedmiotów (jak np. łopata!), zwiedzanie dungeonów itp. W tej grze fabuła prezentuje się następująco: Bomberman przewozi na swoim statku (kosmicznym) różnorakie rodzaje potworów - nagle statek rozbija się na nieznanej planecie, oczywiście potwory korzystają z okazji i uciekają. Teraz Bomberman musi je wszystkie odnaleźć, złapać (Pokemony?)
i wydostać się z planety kolekcjonując części rozbitego statku. Walki z potworami i bossami odbywają się tak jak w Zeldzie w real-time, nie ma tu mowy o żadnych walkach turowych, to prawdziwy action-adventure. :D Przyciski A i B odpowiadają za ekwipunek tak jak w Zeldzie. Gra jest bardzo długa, ciekawa no i posiada klimatyczną jak na niektóre miejsca muzykę. Warto w nią zagrać. To jeden z lepszych Bombermanów i jest nabardziej podobny do Zeldy ze wszystkich gier z BM.

A tutaj screen z gry: :P
http://img473.imageshack.us/img473/3342 ... 202pk0.gif
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
eviltwin1
Zora
Zora

Postautor: eviltwin1 » 3 stycznia 08, 11:47

Jasne, pamietam :)! Swietna gra, a design- jak mowisz - bardzo do Zeldy podobny :D

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 3 stycznia 08, 12:21

Jak ja słyszałem to mówili że Lufia jest podobna do Zeldy
Obrazek
"Nie lubię chodzić utartymi ścieżkami- wolę tworzyć nowe"

Shigeru Miyamoto

Wróć do „Gry”