GBA czy GBA SP
Moderator: Moderatorzy
GBA czy GBA SP
Mam w planie kupić Game Boy Advance. Wiem, że jest dostępne GBA i GBA SP. Możecie mi powiedzieć czy jest jakaś duża różnica w tych dwóch konsolach? Wielkość ekranika? Albo coś jeszcze innego? Czekam na waszą pomoc.
[img]C:\Documents%20and%20Settings\WAC\Pulpit[/img]
WSZYSTKO w SP jest takie samo jak w zwykłym. GBA SP różni się tym że jest składane, ma wytrzymalsze przyciski, lepszy ekranik (tft - mniej męczy oczy), podświetlany (w każdym momencie można zgasić/zaświecić), akumulatorek (10g grania z podświetleniem i 18g bez). Sam kiedyś myślałem żeby wziąć zwykłego bo tańszy niby. Ktoś mi odradził i dzięki wielkie dla niego. GBA SP miałem 8 miechów a przez ten czas wydając kasę na baterie do zwykłego kupiłbym chyba drugiego SP. No i te sesje w nocy po ciemku w kuchni w Advance Wars2 hehe
P.S. Specjalnie napisałem "wszystko" dużymi. Mam nadzieję że zrozumiesz
P.S. Specjalnie napisałem "wszystko" dużymi. Mam nadzieję że zrozumiesz
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Trzeba jeszcze dodać że są dwie "wersje" GBA SP. Jedna ma zwykłe podświetlenie - obraz jest widoczny w słońcu. Druga zaś ma podświetlenie mocniejsze w którym obraz nie jest widoczny w słońcu - tak samo jak np. w Game Boy Micro. Jednak polecam tą pierwszą wersję GBA SP - bo ten drugi rozmywa tekstury. SP jest znacznie lepszy od zwykłego GBA ponieważ ma podświetlenie, noi można go ładować, nie ma jednak wejścia na słuchawki.
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
Ja dodam coś na temat obudowy a mianowicie...Obudowa w GBA jest plastikowa i trudno jest ją zarysować (jak sie postarasz to zarysujesz) natomiast w SP obudowy sa zrobione z jakiś mixów plastikowych lub stopopodobnych materiałów sztucznych. W SP nawet jezeli nie bedziesz chciał obudowa z biegiem czasu się porysuje na to nie ma bata, chyba że od nowosci bedziesz nosił w jakimś pokrowcu czy silikonie. Dobrym przykładm jest allegro. Zauważ że ok 50% SP-ków na allegro mają strasznie lub tylko porysowane obudowy. To poważny mankament. Ja jednak polecam własnie SP z wiadomych już powodów.
2. Oczywiście
1. Nie jestem pewnien ale raczej nie.
??? Ja mam Brightera i jeszcze nigdy tekstury mi sie nie rozmyły. A do tego Pomyliłeś się z tym słońcem w obu wersjach GBA SP bo odwrotnie raczej powinno być...
1. Nie jestem pewnien ale raczej nie.
MasterLink pisze:Trzeba jeszcze dodać że są dwie "wersje" GBA SP. Jedna ma zwykłe podświetlenie - obraz jest widoczny w słońcu. Druga zaś ma podświetlenie mocniejsze w którym obraz nie jest widoczny w słońcu - tak samo jak np. w Game Boy Micro. Jednak polecam tą pierwszą wersję GBA SP - bo ten drugi rozmywa tekstury. SP jest znacznie lepszy od zwykłego GBA ponieważ ma podświetlenie, noi można go ładować, nie ma jednak wejścia na słuchawki.
??? Ja mam Brightera i jeszcze nigdy tekstury mi sie nie rozmyły. A do tego Pomyliłeś się z tym słońcem w obu wersjach GBA SP bo odwrotnie raczej powinno być...
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
mate pisze:??? Ja mam Brightera i jeszcze nigdy tekstury mi sie nie rozmyły
Lekko rozmywa, tak samo jak DS (fat) z grami na GBA.
http://gbamedia.gamespy.com/gba/image/a ... 243226.jpg
mate pisze:A do tego Pomyliłeś się z tym słońcem w obu wersjach GBA SP bo odwrotnie raczej powinno być...
Wtedy kiedy ekrany są podświetlone to w SP obraz jest widoczny w słońcu, a od wyświetlacza w Bright'cie światło się odbija i nie wiele wydać. Dla porównania DS (fat) i DS Lite - w tym ostatnim obraz również jest nie widoczny w słońcu.
Izune pisze:Czy do zwykłego GBA nie możnaby użyć akumulatorków zamiast baterii?
Są batterypacki do GBA
http://ecx.images-amazon.com/images/I/5 ... AA280_.jpg
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Boryn pisze:Bo właśnie się od dawna zastanawiam co to jest za skrót SP, Super Pocket?
Special Player - źródło Wikipedia