Komiksy internetowe, zwane także webkomiksami, to według mnie jeden z najciekawszych sposobów spędzania wolnego czasu w internecie. Mówię tu o sytuacjach, kiedy ulewy rozkazują nam siedzieć w domu lub mamy ochotę spędzić noc przed komputerem, a nie ma w co grać.
Jeśli znacie jakieś ciekawe komiksy, które często przeglądacie, piszcie o nich.
Ja wymienię kilka, moim zdaniem, najciekawszych. Zacznę od zagranicznych:
-Better Days
Better Days, jest to komiks opowiadający o samotnej matce, Sheili Black, wychowującej bliźniaki: Lucy i Fiska. Utrzymany jest w stylu "furry", czyli bohaterami są zwierzęta chodzące na dwóch kończynach, noszące ubrania i mówiące. Jak w Star Fox. Z tą różnicą, że akcja rozgrywa się w naszym świecie, a konkretnie w USA, w stanie Georgia. Po prostu ludzie zostali zastąpieni zwierzętami, poza tym wszystko zgadza się z naszą rzeczywistością.
"Futerkowy" styl Better Days może sugerować, że jest to komiks zabawny. Nic z tych rzeczy. Opowiada o rzeczach bardzo poważnych, ba, często tematy, które porusza, są bardzo mocne. Dla niektórych może nawet zbyt mocne. Jest seks, przemoc, problemy związane z dojrzewaniem i samotnością. Fisk i Lucy w bardzo młodym wieku (na początku, zdaje się, mają 8-9 lat, przez cały komiks dorastają) przeżywają rzeczy, których bynajmniej w takim wieku nie powinny przeżywać. Ba, niektórych raczej nie powinni przeżyć w ogóle...
Czasami komiks szokuje. Ja nie przeczytałem jeszcze całego (tego jeszcze nikt nie zrobił, bo jest regularnie aktualizowany), ale jak do tej pory widziałem sporo szokujących tematów. Ciekawe, co jeszcze ma w zanadrzu...
"Better Days" to komiks nie dla każdego. Nie ma w nim mocnych scen erotycznych ani tych krwawych, ale poruszane tematy nie każdemu mogą przypaść do gustu. Czasami szokuje powagą, czasami może rozśmieszyć (mimo całej tej powagi znajduje się miejsce na sporo gagów. Po pierwszym rozdziale można stwierdzić, że komiks na początku miał być lekką, zabawną opowiastką. Jednak kierunek, który autor obrał potem, jest moim zdaniem właściwy). Jeśli chcecie czasem poczytać coś poważniejszego, ale bynajmniej nie pozbawionego humoru i nie nudzącego, to serdecznie polecam.
http://www.jaynaylor.com/betterdays/arc ... ost-2.html
-VG Cats.
Podobnie jak w wyżej wymienionym "Better Days", bohaterami VG Cats są zwierzoludzie. Tu jednak ogranicza się to wyłącznie do dwójki głównych bohaterów - kociaków Aeris i Leo. Tym razem nie ma mowy o jakiejkolwiek powadze. Leo jest przygłupem, a Aeris cyniczna i nieco marudna (jest też fanką yaoi, na szczęście ten temat jest poruszany bardzo rzadko ) VG Cats to szalona "jazda po bandzie", mnóstwo gagów na temat gier video (praktycznie wszelakich, Zelda załapała się dużo razy), filmów czy popkultury. Gagi są na różnym poziomie, czasem bardziej, czasem mniej przyzwoite, jednak komiks jest do przełknięcia dla każdego. Polecam, gdy chcecie się pośmiać
http://vgcats.com/
To teraz czas na nasze rodzime komiksy... Wróć, nie, teraz jestem zbyt zmęczony. Jeszcze jeden rozdział Better Days i idę spać. Innym razem
Jak znacie jakieś fajne webkomiksy, walcie śmiało.
Komiksy Internetowe
Moderator: Moderatorzy
Komiksy Internetowe
~Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me~
Dla mnie dominującym komiksem internetowym jest "Bundz". Opowiada o Mrocznym Pablo który wraz ze swoją ZŁĄ kozą spędzają niesielankowe życie rozwiązując problemy dnia codziennego. Mój opis nie odzwierciedla jednak prawdziwego piękna tego komiksu. Zachęcam do czytania na stronie www.bundz.prv.pl
Jako drugą pozycje polecam klasykę gatunku, niestety już nie rozwijającego się LOSUX'a. Komiks niestety zmienił swojego rysownika i nie był przed swoim ostatecznym zgonem prowadzony przez pomysłodawce. Niestety wiele przez to ucierpiał. Co do fabuły to... LO (liceum ogólnokształcące) SUX (nie trzeba tłumaczyć). Historia zwykłego ucznia który idzie do ogólniaka. Historie można by rzec, z życia wzięte. Komiks w fazie "śpiączki" pod adresem: www.losux.prv.pl
Jako drugą pozycje polecam klasykę gatunku, niestety już nie rozwijającego się LOSUX'a. Komiks niestety zmienił swojego rysownika i nie był przed swoim ostatecznym zgonem prowadzony przez pomysłodawce. Niestety wiele przez to ucierpiał. Co do fabuły to... LO (liceum ogólnokształcące) SUX (nie trzeba tłumaczyć). Historia zwykłego ucznia który idzie do ogólniaka. Historie można by rzec, z życia wzięte. Komiks w fazie "śpiączki" pod adresem: www.losux.prv.pl
Ostatnio zmieniony 16 lipca 08, 10:17 przez Ali, łącznie zmieniany 1 raz.
zysza.nl
Papiez Kosciola Piwnicznego
&
Prezes Fundacji Ratowania Piwnic Powojennych
Papiez Kosciola Piwnicznego
&
Prezes Fundacji Ratowania Piwnic Powojennych
Ciekawym komiksem internetowym jest Skrobak, opowiada on o myszy ktora razem z przyjaciolmi przezywa niecodzienne sytuacje. Jest on zrobiony we flashu i w odcinkach krotkich, ale czyta sie z "chmur" ^^ wiec mozna uznac za komiks i to bardzo fajny, polecam: www.skrobak.pl
- Deedlith_Anthy
- Szlachetny Hylianin
Dodam klasyke: MEGATOKYO <3 - absolutnie kazdy fan mangi/anime powinien sobie wyrobic opinie o tym komiksie.
Bundz jest fajny, ale nudny jak...nie wiem co i powtarzalny. Przeczytalam 10 odcinkow i dalam sobie spokoj. Najfajniejsza jest ta animacja "taki maly taki duzy moze koze czcic...".
LoSUX, mowiac dosadnie, przez 3/4 czasu sux. Humor strasznie nie na poziomie, rowniez powtarzalny, kreska do zachwycania sie raczej nie sluzy...Nie wiem, skad popularnosc tego komiksu. Podobaly mi sie tylko niektore odcinki, nie opierajace sie na zwieraczach i nudach(jeden o okularniku, jeden o wymyslaniu imienia dla kotka: Behemot, Belzebut, itd i pare innych, o ktorych nie pamietam.O, fajny byl szatanski ksiadz, cos dla mnie, jako ze na religie nie chodzac-nie mam z nimi do czynienia).
Bez urazy, oczywiscie, nie pisze, zeby wkurzyc fanow-tylko alternatywne spojrzenie zaserwowac.
VGCats jest czesto zbyt wulgarne dla mnie, pare odcinkow bylo fajnych, ale czesto te zarty sa naprawde...zue.Zreszta, ten komiks nie jest zly, jest po prostu specyficzny..Boski byl odcinek o Aeris bedacej psychologiem i odwiedzinach u niej Linka("Three days, three days...") i Kadaja("Mother says hi" xD). Swoja droga-czy autor lubi Aeris, czy tez lubi Tife-bo miejscami mam watpliwosci xD(to tak na boku).Niby bohaterka ma na imie Aeris, ale w paru komiksach wyraznie daje do zrozumienia, co jest najladniejsze w dziewczynach, a co ma Tifa, a czego brakuje Aeris ;s
Wertyp, nieco mnie zacheciles do BD-komiks zdaje sie byc niezly, szkoda, ze bohaterami sa te nieszczesne furry-nie znosze tego trendu ;s
Bundz jest fajny, ale nudny jak...nie wiem co i powtarzalny. Przeczytalam 10 odcinkow i dalam sobie spokoj. Najfajniejsza jest ta animacja "taki maly taki duzy moze koze czcic...".
LoSUX, mowiac dosadnie, przez 3/4 czasu sux. Humor strasznie nie na poziomie, rowniez powtarzalny, kreska do zachwycania sie raczej nie sluzy...Nie wiem, skad popularnosc tego komiksu. Podobaly mi sie tylko niektore odcinki, nie opierajace sie na zwieraczach i nudach(jeden o okularniku, jeden o wymyslaniu imienia dla kotka: Behemot, Belzebut, itd i pare innych, o ktorych nie pamietam.O, fajny byl szatanski ksiadz, cos dla mnie, jako ze na religie nie chodzac-nie mam z nimi do czynienia).
Bez urazy, oczywiscie, nie pisze, zeby wkurzyc fanow-tylko alternatywne spojrzenie zaserwowac.
VGCats jest czesto zbyt wulgarne dla mnie, pare odcinkow bylo fajnych, ale czesto te zarty sa naprawde...zue.Zreszta, ten komiks nie jest zly, jest po prostu specyficzny..Boski byl odcinek o Aeris bedacej psychologiem i odwiedzinach u niej Linka("Three days, three days...") i Kadaja("Mother says hi" xD). Swoja droga-czy autor lubi Aeris, czy tez lubi Tife-bo miejscami mam watpliwosci xD(to tak na boku).Niby bohaterka ma na imie Aeris, ale w paru komiksach wyraznie daje do zrozumienia, co jest najladniejsze w dziewczynach, a co ma Tifa, a czego brakuje Aeris ;s
Wertyp, nieco mnie zacheciles do BD-komiks zdaje sie byc niezly, szkoda, ze bohaterami sa te nieszczesne furry-nie znosze tego trendu ;s
She's got everything I need, pharmacy keys
-
- Zora
Hmmm......
F@NBOY$
Co tu duzo mówic, komiks o grach. Troje fanów mieszka razem i to zazwyczaj o nich jest komiks, ale czasami nawet się nie ukazują. Lemmy jest fanbojem Nintendo, Sylvia fangirlem Microsoftu (potem zaczyna lubić także Nintendo), a Paul uwielba Sony ;D
http://fanboys-online.com/
Awkward Zombie
Kto jej nie zna?
http://www.awkwardzombie.com/
F@NBOY$
Co tu duzo mówic, komiks o grach. Troje fanów mieszka razem i to zazwyczaj o nich jest komiks, ale czasami nawet się nie ukazują. Lemmy jest fanbojem Nintendo, Sylvia fangirlem Microsoftu (potem zaczyna lubić także Nintendo), a Paul uwielba Sony ;D
http://fanboys-online.com/
Awkward Zombie
Kto jej nie zna?
http://www.awkwardzombie.com/
No to może teraz ja polecę trio (chociaż w zasadzie kwartet...) moich ulubionych, polskich komiksów:
-Kokoart.net
Na tej stronie znajdują się dwa komiksy: Kokoart (znany także jako "Wiśnia") oraz Kwarcowy Paciorek (A Quartz Bead w wersji anglojęzycznej). Obydwa rysuje Konrad "Koko" Okoński, jeden z najbardziej znanych twórców webkomiksów. Nie oznacza to oczywiście, że jest najlepszy. Po prostu ma swój styl, który jednym się podoba, innym nie. Ja zaliczam się do tych pierwszych.
"Wiśnia" prezentuje humor czasem absurdalny, czasem piorunująco realistyczny. Żarty czasem opisują polską rzeczywistość, czasem opierają się na grach, filmach, książkach i komiksach. Okoński jest wielkim fanem Terry'ego Pratchetta, co wyraźnie widać w kilku odcinkach.
Komiks przypomina wspomniane przez Deedlith Megatokyo - ba, Koko przyznaje się bez bicia, że na nim się wzorował. Myślę, że fanom Megatokyo przypadnie do gustu. Pozostałym oczywiście również go polecam
PS. Wiśnia jest aktualnie zawieszony na czas nieokreślony.
Kwarcowy Paciorek to komiks fantasy, ale zawierający również elementy science fiction. Utrzymany jest w kolorystyce sepii.
Fabuła opiera się na starych schematach - bohaterka przybywa do nieznanego miasta, spotyka tajemniczego nieznajomego, bla bla. Mimo to komiks wyróżnia się właśnie główną bohaterką. Raina zaskakuje swoją odmiennością od samego początku. Wszystkie dziwaczne rzeczy, których doświadcza, wydają się wcale ją nie dziwić. Dlaczego tak jest? Cóż, trzeba czytać, żeby się dowiedzieć. Tego nie można odmówić Paciorkowi - potrafi zaskoczyć
-The Movie.
Komiks autorstwa Roberta "Bele" Sienickiego, komiksiarza znanego z tego, że przypomina azjatę Bele jest dobrym kumplem wspominanego wyżej Koko, wspólnie tworzą podcast o nazwie Schwing!, który możecie znaleźć tutaj:
http://schwing-podcast.blogspot.com/
Wracając do The Movie. Komiks opowiada o redakcji magazynu filmowego. Znudzeni swoją pracą, postanawiają zatrudnić kogoś młodszego. I wtedy można rzec "this is madness!" Madness? This is Sparta!!! Ekhm, sorry, poniosło mnie
The Movie pełen jest żartów opierających się na filmach. Trzeba nieco znać się na kinie, żeby zrozumieć sporo gagów. Ale mimo to myślę, że spodoba się i tym nie w temacie.
http://themovie.ovh.org/
-Gamer9
Gamer9 to polski komiks dla graczy. Gagi opierają się prawie wyłącznie na grach, pojawia się mnóstwo postaci z gier, jak Hitman, Książę Persji, Max Payne itd. Gagi trzymają nierówno poziom, czasami Quaz (czyli autor) zdaje się trochę obijać i fabuła schodzi na jakiś dziwny, nudnawy tor. No, ale tylko czasami.
Ogólnie mówiąc, Gamer9 polecam wszystkim graczom. Każdy znajdzie coś dla siebie.
http://www.gamer9.net/index_pl.php
-Kokoart.net
Na tej stronie znajdują się dwa komiksy: Kokoart (znany także jako "Wiśnia") oraz Kwarcowy Paciorek (A Quartz Bead w wersji anglojęzycznej). Obydwa rysuje Konrad "Koko" Okoński, jeden z najbardziej znanych twórców webkomiksów. Nie oznacza to oczywiście, że jest najlepszy. Po prostu ma swój styl, który jednym się podoba, innym nie. Ja zaliczam się do tych pierwszych.
"Wiśnia" prezentuje humor czasem absurdalny, czasem piorunująco realistyczny. Żarty czasem opisują polską rzeczywistość, czasem opierają się na grach, filmach, książkach i komiksach. Okoński jest wielkim fanem Terry'ego Pratchetta, co wyraźnie widać w kilku odcinkach.
Komiks przypomina wspomniane przez Deedlith Megatokyo - ba, Koko przyznaje się bez bicia, że na nim się wzorował. Myślę, że fanom Megatokyo przypadnie do gustu. Pozostałym oczywiście również go polecam
PS. Wiśnia jest aktualnie zawieszony na czas nieokreślony.
Kwarcowy Paciorek to komiks fantasy, ale zawierający również elementy science fiction. Utrzymany jest w kolorystyce sepii.
Fabuła opiera się na starych schematach - bohaterka przybywa do nieznanego miasta, spotyka tajemniczego nieznajomego, bla bla. Mimo to komiks wyróżnia się właśnie główną bohaterką. Raina zaskakuje swoją odmiennością od samego początku. Wszystkie dziwaczne rzeczy, których doświadcza, wydają się wcale ją nie dziwić. Dlaczego tak jest? Cóż, trzeba czytać, żeby się dowiedzieć. Tego nie można odmówić Paciorkowi - potrafi zaskoczyć
-The Movie.
Komiks autorstwa Roberta "Bele" Sienickiego, komiksiarza znanego z tego, że przypomina azjatę Bele jest dobrym kumplem wspominanego wyżej Koko, wspólnie tworzą podcast o nazwie Schwing!, który możecie znaleźć tutaj:
http://schwing-podcast.blogspot.com/
Wracając do The Movie. Komiks opowiada o redakcji magazynu filmowego. Znudzeni swoją pracą, postanawiają zatrudnić kogoś młodszego. I wtedy można rzec "this is madness!" Madness? This is Sparta!!! Ekhm, sorry, poniosło mnie
The Movie pełen jest żartów opierających się na filmach. Trzeba nieco znać się na kinie, żeby zrozumieć sporo gagów. Ale mimo to myślę, że spodoba się i tym nie w temacie.
http://themovie.ovh.org/
-Gamer9
Gamer9 to polski komiks dla graczy. Gagi opierają się prawie wyłącznie na grach, pojawia się mnóstwo postaci z gier, jak Hitman, Książę Persji, Max Payne itd. Gagi trzymają nierówno poziom, czasami Quaz (czyli autor) zdaje się trochę obijać i fabuła schodzi na jakiś dziwny, nudnawy tor. No, ale tylko czasami.
Ogólnie mówiąc, Gamer9 polecam wszystkim graczom. Każdy znajdzie coś dla siebie.
http://www.gamer9.net/index_pl.php
~Burn the land and boil the sea