Chronologia Zeld

Moderator: Moderatorzy

Czy uważasz że ta chronologia jest poprawna?

Tak
11
26%
Nie
14
33%
Nie wiem,możliwe
18
42%

Liczba głosów: 43

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 15 marca 09, 20:23

Uncle Mroowa pisze:PS. I przestań rysować te cholerne strzałki, myślisz, że nie wiem która strona jest prawa?

lol to nie oto chodziło z tymi strzałkami. Miały pokazywać w którym kierunku jest w założeniach przyszłość i przeszłość.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

brelok
Kokiri
Kokiri

Postautor: brelok » 15 marca 09, 22:00

Ja tam uważam, że Zeldy to tylko luźne gry, które są pojedynczymi legendami. Jedynie niektóre z nich są "razem"(nie grałem we wszystkie, ale wiem mniej więcej o co „kaman” w każdej z nich), czyli np. OoT i MM, Wind Waker i PH, itd. a żeby wszystko ułożyło się w logiczną całość to musiałoby powstać jeszcze wiele części. No a tak w ogóle, to jeśli wszystko ma swoją chronologię i wszystko to ten sam Link i ta sama Zelda, to chyba kiedyś będzie musiał nastać kres przygodą Zeldy i Lika, a tak nintendo będzie sobie tworzyć, aż wszyscy będą mieli Zeldy po dziurki w nosie(a to nie prędko i pewnie tego nie dożyjemy). :roll:
PS: To tylko MOJE zdanie i nie musicie się zgadzać. :wink:
Until I'll die.

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 16 marca 09, 10:58

brelok pisze:...i wszystko to ten sam Link i ta sama Zelda

Nie we wszystkich częściach serii występuje ten sam Link i Zelda...

brelok pisze:to chyba kiedyś będzie musiał nastać kres przygodą Zeldy i Lika

Seria za dobrze się sprzedaje żeby ją kończyć. Każda kolejna część to kolejne miliony dla nintendo;)
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Armis
Goron
Goron

Postautor: Armis » 19 kwietnia 09, 23:58

brelok pisze:
to chyba kiedyś będzie musiał nastać kres przygodą Zeldy i Lika

MasterLink pisze:Seria za dobrze się sprzedaje żeby ją kończyć. Każda kolejna część to kolejne miliony dla nintendo;)

Jakby to wyrazić słowami (nie, lepiej filmikiem)

http://www.youtube.com/watch?v=q_zCAsSc ... re=related

Co do ustalania chronologii ostatnio wpadła mi do głowy kolejna świetna myśl która może pomóc to ustalić, jednakże wykonanie jej graniczy z cudem. Wcale nie zdziwiłem się że nikt jej nie użył w swoich próbach ustalenia chronologii a nawet o niej nie wspomniał. W prawie każdej Zeldzie jest w trakcie gry jest jakiś przerywnik filmowy lub jakaś przerwa opowiadając co się stało z Hyrule (lub innym miejscu/wymiarze/itd.), dlaczego teraz mamy unieszkodliwić tego bossa i dlaczego teraz się pojawił. Dostajemy też kawałek historii opowiadającej co się stało na początku i jak przebiegała sama historia Hyrule(+fabuła gry i na tym opierają się chronologie). W tym jest cały sęk mianowicie jak ta historia została napisana. Nie chodzi mi tutaj o fabułę ale o zwykłe litery i cyfry. Język ewoluuje z czasem, są ludzie którzy napisali program tłumaczący hyl - eng/eng - hyl (jeśli się nie mylę to o tym był nawet news na ZC). Grając w Zelde też nie zauważamy (lub olewamy) napisy na ścianach w jez. hyl. bo kto z przeciętnych graczy zna Hylianski (a też trochę podpowiadają). Jest ktoś kto się przez chwile tym zajął ale nie dokończył.

http://zeldapower.com/index.php/feature ... _s_sea.php

Awatar użytkownika
Wertyp
Zora
Zora

Postautor: Wertyp » 20 kwietnia 09, 14:30

"Drowned in Heiuso's Sea"

Wow. Mooocne. Pogratulować determinacji poszukiwaczowi :D
~Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me~

Awatar użytkownika
Armis
Goron
Goron

Postautor: Armis » 20 kwietnia 09, 14:58

Takich tekstów jest znacznie wiecej rozsianych w Hyryle (jak zobaczylem ten artykuł zacząłem sie rozgladać) wystarczy się przyjrzeć ścianą. Jednakże wędrójąc dalej po internecie w celu znalezienia więcej na temat języka natknąłem sie na artykuł zminiający całą budowe chronolgii

http://zelda.wikia.com/wiki/Hylian_Language

Pokazuje to nam że chronologia tak naprawde nie zaczyna się od MC, chyba że Ezlo podróżował w czasie (wymyślił czapkę życzeń więc dlaczgo miałby tego nie zrobić :wink: ). Za to można zobaczyć inne zależności np. to że LA dzieje się w okolicach AtTP, jedynie żałuje tego że w OoA i OoS nie (a przynajmniej nie pamiętam czy) występują napisy.

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 20 kwietnia 09, 17:56

Jak tak patrzę na te wszystkie chronologie, dochodzę do wniosku, że każdy robi swoją taką chronologię, taką jaka jemu najbardziej pasuje. Mało tego każda jest bardzo prawdopodobna. Jednak wciąż pozostaje pytanie: jaka jest właściwa chronologia zeld? Ja popieram zdanie breloka ("Zeldy to tylko luźne gry, które są pojedynczymi legendami. Jedynie niektóre z nich są "razem"(nie grałem we wszystkie, ale wiem mniej więcej o co „kaman” w każdej z nich), czyli np. OoT i MM, Wind Waker i PH, itd. a żeby wszystko ułożyło się w logiczną całość to musiałoby powstać jeszcze wiele części."
Ale jest to tylko i wyłącznie moje skromne nic nieznaczące zdanie.
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 20 kwietnia 09, 18:46

Jest to pewien trop, ale są części w których te napisy nie występują (LoZ, AoL - pewnie dlatego, że autorzy jeszcze nie wymyślili tego języka :P). W Oraclach też ich nie ma. Więc jeśli chronologia miałaby się opierać na j. hyliańskim to nadal nie wszystko wyjaśnione.
Obrazek

Awatar użytkownika
Armis
Goron
Goron

Postautor: Armis » 20 kwietnia 09, 19:26

Oczywiście język nie jest ostateczną odpowiedzią, ale jedynie pomocą w ustaleniu co można z czym powiązać. Dzięki temu można na pewno powiedzieć że Link miał kilka reinkarnacji oddalonych w czasie (ewolucja języka trwa setki lat). Na pewno to zaprzecza temu że Link z OoT/MM i TP to ta sama osobą. Jeśli ktoś ma wytrwałość może poszukać i poprzetłumaczać lub poprosić ludzi na innych forach o pomoc (w artykule było napisane że hyliński tłumaczu się na japoński i dopiero wtedy na angielski). Co z tego będzie zobaczymy w przyszłości

Awatar użytkownika
pablo_jar
Goron
Goron

Postautor: pablo_jar » 21 kwietnia 09, 13:42

http://zelda.wikia.com/wiki/Hylian_Language

Phantom Ganon’s sword says Zubora and Gabora, the names of the mountain sword smiths from The Legend of Zelda: Majora's Mask.

I jeszcze tu: http://kaikkonen.deviantart.com/art/the ... r-78981668

Wow, ciekawe!

P.S.
Widzę, że Mada12 coś o tym wiedział już dawno temu:
http://mada12.deviantart.com/art/Phantom-Ganon-44944123
Ostatnio zmieniony 27 kwietnia 09, 18:37 przez pablo_jar, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Toon
VIP
VIP

Postautor: Toon » 22 kwietnia 09, 17:00

Ja na chronologi to się nieznam ale uważam że pierwsza była Oot druga WW trzecia ph a czwarta będzie spirit tracks. Ale to tylko moja wogóle nie sprawdzona niepełna i głópia chronologia. Proszę zgłaszać inne wersje na moje GG. :D

Awatar użytkownika
pablo_jar
Goron
Goron

Postautor: pablo_jar » 22 kwietnia 09, 17:47

toon link pisze:Ja na chronologi to się nieznam ale uważam że pierwsza była Oot druga WW trzecia ph a czwarta będzie spirit tracks.

Majora's Mask musiałbyś wcisnąć po OoT.
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 22 kwietnia 09, 17:58

toon link pisze:Ja na chronologi to się nieznam ale uważam że pierwsza była Oot druga WW trzecia ph a czwarta będzie spirit tracks.

Czemu Spirit Tracks miałby być czwarty? O historii gry na razie nic nie wiadomo.
Jeszcze przed WW wypadałoby umieścić TP. Wszystko fajnie jeśli bierzesz pod uwagę teorię
"jednej linii czasowej". :roll:

Poza tym jak wyżej:

pablo_jar pisze:Majora's Mask musiałbyś wcisnąć po OoT.
Obrazek

Awatar użytkownika
Toon
VIP
VIP

Postautor: Toon » 27 kwietnia 09, 18:36

LOL przecież wiem tylko chciałem sprawdzić czy sie na tym poznacie i napiszecie dobrze. :oops: :D . Ale nie napisze nic o poprawnej kolejności LOL.
Ostatnio zmieniony 28 kwietnia 09, 15:49 przez Toon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kruppol
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: Kruppol » 27 kwietnia 09, 20:34

LOL,LOL.

Lol x2 Combo!

Nie mogłem sie powstrzymać :wink:
Obrazek
FALCON PAWNCH!

Wróć do „Legend of Zelda: Twilight Princess”