Co ostatnio czytaliście/oglądaliście i polecacie?

Oglądałeś jakiś dobry film? Podziel się z nami wrażeniami.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 9 marca 09, 14:53

Czytalam Koraline! Dawno, dawno temu....boska ksiazka, troche niepokojaca, ale wogole nie straszna.
Mam nadzieje, ze nie spartolili tej animacji, choc sadzac po plakatach- chyba tak.
Nie zebym miala zamiar ogladac, ale po co dzieci maja zle kojarzyc ta swietna ksiazke XD
She's got everything I need, pharmacy keys

Awatar użytkownika
Wertyp
Zora
Zora

Postautor: Wertyp » 9 marca 09, 15:30

Deedlith_Anthy pisze:boska ksiazka, troche niepokojaca, ale wogole nie straszna.

Najbardziej pasuje mi określenie "creepy" ;)
Mnie do obejrzenia Koraliny przekonują dwie rzeczy - fakt, że jest to animacja poklatkowa (uwielbiam takie rzeczy, Miasteczko Halloween po prostu kocham) i ogólny design filmu - zwłaszcza bohaterka wygląda bardzo sympatycznie. Plakaty są bardzo pomysłowe - alfabet :)
http://www.filmweb.pl/f184151/Koralina+ ... 09/plakaty
Jedyne, czego się obawiam, to że film będzie zbyt dziecinny. Ale cóż, trzymam kciuki że się uda :)

Tylko po kiego grzyba ten podtytuł?
~Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me~

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 9 marca 09, 17:02

Ja widzialam plakaty w Warszawie reklamujace i jakies takie...takie dziecinne mi sie wydaly wlasnie. W pierwszej chwili pomyslalam nawet Koraline z Karolcia ;)
Motyw guzikow byl przewspanialy...

Awatar użytkownika
Wertyp
Zora
Zora

Postautor: Wertyp » 11 kwietnia 09, 14:53

Udało mi się wreszcie wybrać do kina na Koralinę. I nie zawiodłem się, film był naprawdę dobry. I wcale nie został bardzo udziecinniony - było parę momentów, na których dzieci mogłyby raczej podskoczyć ze strachu :) Nawet nieźle trzymał się książki, chociaż dodano pewną nową postać, i fragment z piwnicą (chyba najbardziej mroczny z całej książki) zmieniono na coś innego, ale bynajmniej nie są to wady. Ekranizacji bardzo udana, polecam ;)

Z innej beczki, właśnie skończyłem oglądać Death Note. Duuuude....
Anime jest po prostu ekstra. Wciąga jak czarna dziura, niesamowicie trzyma w napięciu, po prostu nie można przestać oglądać. Jest mnóstwo zaskakujących, niespodziewanych zwrotów akcji. Co prawda wolałem pierwsze 20 odcinków, gdzie całość była pojedynkiem umysłów - Raito i L, później przeniosło się to na nieco inne tory, ale i tak było ok. Anime naprawdę godne polecenia :)

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 11 kwietnia 09, 15:38

Death Note ta... jedne z moich ulubionych anime. Niektóre sceny ostro dają po psychice. :P
Ogółem cała fabuła jest oryginalna i trzyma w napięciu. No i zakończenie... Również polecam.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Karn
VIP
VIP

Postautor: Karn » 11 kwietnia 09, 17:32

"Death Note" to KLASYKA przez duże "K"

a tak z innej beczki - Co myślicie o filmie na podstawie "Dragon Ball" (dla tych, którzy są zainteresowani tematyką, oczywiście)? Premiera już 17 kwietnia, a ztego co widziałem na trailerach to niektóre motywy mogą być mocno spieprzone (daliby Bulmie te niebieskie włosy chociaż...)

Awatar użytkownika
Wertyp
Zora
Zora

Postautor: Wertyp » 11 kwietnia 09, 17:50

Karn pisze:Co myślicie o filmie na podstawie "Dragon Ball" (dla tych, którzy są zainteresowani tematyką, oczywiście)? Premiera już 17 kwietnia, a ztego co widziałem na trailerach to niektóre motywy mogą być mocno spieprzone (daliby Bulmie te niebieskie włosy chociaż...)

Heh... Ten film to jakaś pomyłka. Zero jakiegokolwiek podobieństwa do pierwowzoru. Wygląda to jak dziwaczne połączenie Matrixa i Szybkich i Wściekłych. Dragon Balla jednak się tam nie dopatrzyłem...
Kiedyś byłem wielkim fanem DB, dzisiaj raczej mi przeszło, ale z sentymentu do przygód niezbyt mądrego chłopca z małpim ogonem raczej daruję sobie oglądanie tego czegoś.

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 11 kwietnia 09, 17:57

Karn pisze:Co myślicie o filmie na podstawie "Dragon Ball"

Epic Fail - bo tylko tak można to nazwać. Już Uwe zrobiłby to lepiej. W ogóle nie czuć klimatu DB.
Widać tam tylko sceny ala Mortal Kombat.
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 11 kwietnia 09, 18:58

A oglądaliście że już tak zjechaliście ten film? Ja najpierw planuję go obejrzeć właśnie a potem zjechać (bo tak to zapewne będzie wyglądać :P). Ale czytałem, że jest on bardziej podobny do anime niż się wszystkim wydaje. Fakt, że postacie wyglądają beznadziejnie, ale jak zobaczyłem, że Goku przemieni się w Oozaru, zmieniłem lekko zdanie o tym szicie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 11 kwietnia 09, 21:00

sEbeQ13 pisze:A oglądaliście że już tak zjechaliście ten film?

Ja tak. Nie polecam, chyba, że ktoś lubi te.. "Amerykańskie hollywoodzkie filmy", jak to nazywam ;d.

Awatar użytkownika
starfoch
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: starfoch » 11 kwietnia 09, 21:55

Ja również nie polecam.
Moim zdaniem prędzej taki amatorski film byłby lepszym rozwiązaniem dla fana Dragon Ball.
A budżet zdecydowanie mniejszy :)
http://www.youtube.com/watch?v=m-r4B0Fa_-s
Śmierć zabija.

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 11 kwietnia 09, 22:31

Wracając do tematu.. Ostatnio oglądałem Code Geass. W sam raz dla fanów Death Note :D.

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 12 kwietnia 09, 21:29

starfoch pisze:Ja również nie polecam.
Moim zdaniem prędzej taki amatorski film byłby lepszym rozwiązaniem dla fana Dragon Ball.
A budżet zdecydowanie mniejszy :)
http://www.youtube.com/watch?v=m-r4B0Fa_-s

Lubię takie filmiki :D. Są bardzo fajne i przyjemne a na dodatek bardzo związane z oryginałem :D :P. Ten tutaj baardzo mi się spodobał :P.
Obrazek

Awatar użytkownika
Toon
VIP
VIP

Postautor: Toon » 13 kwietnia 09, 20:27

Ja teraz czytam książke dzielny despero świetna książka polecam. Wydaje sie że to dziecinna książka ale gazeta wyborcz oceniła ja 6 na 6 a więc widzicie TEJ KSIĄŻKI SIĘ NIE CZYTA TE KSIĄŻKE SIĘ POCHŁANIA

Awatar użytkownika
Karn
VIP
VIP

Postautor: Karn » 30 czerwca 09, 14:08

fanom inteligentnej fantastyki i gatunku urban fantasy gorąco polecam serię rosyjskiego autora Siergieja Łukjanienki Nocny/Dzienny/Zmierzchu/Ostatni Patrol. Opowiada ona historie starć dwóch przeciwstawnych organizacji Innych-ludzi obdarzonych nadprzyrodzonymi zdolnościami. Poza wartką akcją i głębokimi portretami psychologicznymi bohaterów książki obfitują w sprytne zwroty akcji, genialną fabułę i mroczny, lekko nostalgiczny klimat.
Seria wciągnęła mnie do tego stopnia, że w kilka dni łyknąłem ją w całości i zainteresowałem się innymi dziełami tego autora, które także są niezwykle fascynujące (np. "brudnopis" - już pierwsze strony wciągają niemołosiernie :D )

Wróć do „Kinomaniak”