Chronologia Zeld
Moderator: Moderatorzy
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
"Nie wiemy jaki jest timeline LoZ, więc napiszmy że go nie ma"
*want to beLIEve*
Skoro np. w WW w jest nawiązanie do OoT to jakiś timeline musi być. Przynajmniej w częściach LoZ w 3D - części w 2D można ostatecznie pominąć.
Nawet sam autor mówił o linii czasu (Aonuma również):
np: http://zelda.wikia.com/wiki/Miyamoto_Order
Samo Nintendo najwyraźniej temat chronologii sobie olało
*want to beLIEve*
Skoro np. w WW w jest nawiązanie do OoT to jakiś timeline musi być. Przynajmniej w częściach LoZ w 3D - części w 2D można ostatecznie pominąć.
Nawet sam autor mówił o linii czasu (Aonuma również):
np: http://zelda.wikia.com/wiki/Miyamoto_Order
Samo Nintendo najwyraźniej temat chronologii sobie olało
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
sEbeQ13 pisze:olejcie to w końcu.
Gdyby tak było fani nie pisali by teraz petycji do nintendo dot. chronologii
Poza tym WW nie jest kontynuacją, a dzieje się po OoT (intro, mowa o hero of time itd. to wszystko jest w WW) <-- więc siłą rzeczy jakaś chronologia jest - nintendo samo sobie przeczy. Zresztą jakiej odpowiedzi można się spodziewać od Nintendo of America? Czego tego info nie ma jeszcze w Nintendo Power ...
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
- Mary1517
- Zora
- Kontaktowanie:
Myślę, że Zelda Wii może wiele namieszać we WSZYSTKICH teoriach o chronologii a już na pewno w tej od GT z którą się nie zgadzam, między innymi dla tego, że nie jestem zwolennikiem teorii o dwóch liniach czasowych (Hyrule A i B); a może namieszać bo tak jakoś mam przeczucie, że ta gra będzie miała bardzo zawiłą i rozbudowaną fabułę i będzie dużo mieszała i łączyła się ze starszymi Zeldami.
Ja mam pewną swoją teorię chronologii, jest dość skomplikowana, pewnie musiałabym wam to rozrysować, żebyście mnie zrozumieli, ale szczerze mówiąc nie mam teraz do tego głowy, może innym razem xD To jest takie... hybrydowe połączenie teorii "hyrule A i hyrule B" z chronologią liniową, ale za to pasują do niej wszystkie Zeldy łącznie z mapami geograficznymi ^^.
Ja mam pewną swoją teorię chronologii, jest dość skomplikowana, pewnie musiałabym wam to rozrysować, żebyście mnie zrozumieli, ale szczerze mówiąc nie mam teraz do tego głowy, może innym razem xD To jest takie... hybrydowe połączenie teorii "hyrule A i hyrule B" z chronologią liniową, ale za to pasują do niej wszystkie Zeldy łącznie z mapami geograficznymi ^^.
- Mada12
- Demon King Malladus
- Kontaktowanie:
przez chwile pomyslalem, ze jestes chlopakiem Mary xDMary1517 pisze:jestem zwolennikiem
ale co do sprawy, bylo setki razy prawione, nawet przez tworcow, ze po OoT mamy Hyrule A i B, nie powinno to podlegac dyskusji juz.
Zauwazyliscie, ile razy Link sie wybieral do rownoleglego swiata? Majoras Mask - Termina, Phantom Hourglass (w rzeczywistosci ich minelo 5 min jak Link i Tetra weszli na poklad Ghost Shipa a w rownoleglym swiecie cala historia, Phantom Sword po powrocie Linka stracil moc), LotP - w sumie to byl Sacred realm/Golden World, TP - jedna swiatynia to w sumie bylo cofniecie sie w czasie jak to zrozumialem. a OoS/OoA pod koniec sie lacza, znaczy mozna kabelkiem polaczyc i nowy bosik, ale na koniu wracaja tak samo...
No w sumie to 2 razy, chyba ze cos przeoczylem...
Patrzac na swiat ST z mapy trailera wiele znanych nam gier jest podobnych do niej, np LoZ, MC, troche LotP
Moja galeryja --> http://mada12.deviantart.com
http://purenintendo.com/2...f-zelda-series/
Na takie coś przypadkiem wpadłem.
Nie wiem czy to coś wniesie do tematu.
Autor tego filmu dał trochę do myślenia, ale na koniec popełnił błąd napisał do Nintendo of America która zapewne mam już gotowy formularz który rozsyła fanom. Jeśli chciał usłyszeć coś bardziej twórczego mógł napisać do N of Japan, chodziarz efekt byłby ten sam. N w swoim czasie wyda chronologie, pewnie w formie książki by trochę zarobić. W końcu kiedy skończy im się pomysł na kolejne części gry (nic wiecznie nie trwa - PH, SS) to napiszą jakąś błyskotliwą historie która rozwiąże wszystko.
- Mada12
- Demon King Malladus
- Kontaktowanie:
Glupia mysl mnie trafila ostatnio, czemu Link ma co gre wlosy w inna strone? Moze czesciowo sam Link pokazuje po ktorej czesci linii jest dana gra? O co chodzi? o WLOSY XD a raczej ich ulozenie na ktora strone. Znaczy sie przedzialke.
Oczywiscie wszystko okaryna namieszala i tworcy przed oot nie mysleli o jakims timeline (czyli trudno cokolwiek z loz, aol, lttp, la). Wg oficjalnych artkow, ktore gdzies sobie ogldalem, mozna by napisac tak...
Tak jeszcze przed, ciekawie sie ukazuje wszystko z Master Swordem
LoZ przedzialka po prawej (ale moze sie nie liczyc) Magical Sword
AoL przedzialka po prawej (ale moze sie nie liczyc) kontynuuje podruz z Magical Sword "Then, with a magical sword in his left hand (...)" (The Adventure of Link manual, pg. 12)
LttP przedzialka po lewej (ale moze sie nie liczyc) Master Sword
LA czesc ma po lewej, jest taki z wyskokiem co po prawej (ale moze sie nie liczyc) Seashell Sword (bardzo podobny do MS), w instrukci LA mowa jest, ze jest sqelem LttP
OoT przedzialka po SRODKU, jako punkt zapalny problemu, Master Sword
MM ten sam Link co w OoT czyli po srodku
OoA po lewej, Master Sword
OoS po prawej, Master Sword
4S jak wszystkie toon linki po prawej, Four Sword
WW jak wszystkie toon linki po prawej, Master Sword i zostaje utopiony
4SA jak wszystkie toon linki po prawej, Four Sword
MC jak wszystkie toon linki po prawej, Withe Sword (jak w LoZ miecz lv2) -> Four Sword
TP po lewej jako 100 lat pozniej po MM, Master Sword
PH jak wszystkie toon linki po prawej, Phantom Sword
ST jak wszystkie toon linki po prawej, Lokomo Sword
Zwii wydaje sie miec na srodku lub po prawej http://www.zeldawiki.org/File:Wiiart.jpg , Master Sword
Mozna zauwazyc, ze nowe miecze wystepuja glownie z linkami o przedzialce po prawej (nie liczac WW, OoS).
Moglo tez sie zdarzyc, ze siedza sobie tworcy w pracowni i "Kto jest za tym, by mial wlosy takie a nie odwrotnie?/ablo jakas inna sprawa a my dalismy sie wrolowac" Ja, jestem za, bee nie ja, agree itd xD
Na podsawie mojego glupiego pomyslu, (nudzilo mi sie i sobie wymyslilem i o dziwo jak sie wdrazyc to pare faktow rzeczywiscie mozna powiazac, np MS z gier OoT, TP, LttP i WW sa wyjmowane z pedestalu czasu) mozna by cos takiego wyciac, co niektore sie potwierdzaja z innymi timelineami. Nie wiem czy moj pomysl juz kiedys ktos to wymyslil...
LEGENDA: tam gdzie > to wiadoma bezposrednia kontynuacja, poznana z wywiadow lub instrukcji lub gier (ten SAM Link)
tam gdzie ->to kontynuacja ale minol jakis czas (zawsze 100 z/bez hakiem, czyli rozne Linki)
tam gdzie - to zawsze mija 100 lat, moga sie pojawic inne gry w przyszlosci
tam gdzie pogrubienia to Master Sword
TimeLine Linka cofnietego przez Zelde w czasie i przedzialki po lewej stronie xD
OoT>MM-TP-LttP>LA-?
Mozna by sie zastanawiac, czemu LttP i potem od razu LA? Z powodu Nightmare, gdzie w ktorejs fazie walki walczymy z czarnym Agahnimem i Ganonem swinia z tridentem.
Czemu TP przed LttP?
Primo, byl wywiad, gdzie tworcy mowili, ze TP jest 100lat z hakiem po OoT po cofniecu czasu przez Zelde.
Secudno slaby argument. Ganon umiera w TP, moze sie cofnol do Sacred Realm i potrzabowal Zeldy by wrocic do swiata swiatla. I w OoT i TP i LttP padaja slowa Sacred Realm. Moze to je laczy...
TimeLine swiata, gdzie hero of time zostal odebrany a sluch zaginol, przedzialka po prawej
OoT->WW>PH->ST-1 i 2 LUB 2 i 1 -?
1. -LoZ>AoL- (taka kolejnosc padla kiedys od tworcow, moze tez chodzic o Magical Sword)
2. -MC->4S->4SA-
Czemu 1. i 2.? Sa dwie kwestie
-Mozna by powiedziec ze White sword z LoZ moze byc tym samym co w MC albo pasuje tylko z nazwy :<
-W WW Ganondorf umiera/zamienia sie w skale (wazna rzecz ogolna dla tej czesci chrono: Master Sword przepada a za WW pojawia sie mnogosc roznych mieczy, na poczatku Phantom, potem Lokomo Sword). Natomiast w 4SA mamy do czynienia z reinkarnacja Ganondorf'a, ktora przemienia sie w GANONA swinie z tridentem i straszy w LoZ i AoL co wydaje sie bardziej logiczne, a argument powyzej ma kruche nogi.
Dzieki MasterLinkowi wiem, ze musze jednak zagrac w OoA/OoS by moc lognicznie je gdzies wstawic, jesli obie posiadaja MS to byl je dal do timeline, gdzie Zelda cofnela Linka w czasie, moze przed LA. Informacja w instrukcji mowila o stanie poczatkowym i moze rzeczywiscie po wyjsciu tych 2och gier instrucka LA jest juz nieaktualna. Dzieki ML
Oczywiscie wszystko okaryna namieszala i tworcy przed oot nie mysleli o jakims timeline (czyli trudno cokolwiek z loz, aol, lttp, la). Wg oficjalnych artkow, ktore gdzies sobie ogldalem, mozna by napisac tak...
Tak jeszcze przed, ciekawie sie ukazuje wszystko z Master Swordem
LoZ przedzialka po prawej (ale moze sie nie liczyc) Magical Sword
AoL przedzialka po prawej (ale moze sie nie liczyc) kontynuuje podruz z Magical Sword "Then, with a magical sword in his left hand (...)" (The Adventure of Link manual, pg. 12)
LttP przedzialka po lewej (ale moze sie nie liczyc) Master Sword
LA czesc ma po lewej, jest taki z wyskokiem co po prawej (ale moze sie nie liczyc) Seashell Sword (bardzo podobny do MS), w instrukci LA mowa jest, ze jest sqelem LttP
OoT przedzialka po SRODKU, jako punkt zapalny problemu, Master Sword
MM ten sam Link co w OoT czyli po srodku
OoA po lewej, Master Sword
OoS po prawej, Master Sword
4S jak wszystkie toon linki po prawej, Four Sword
WW jak wszystkie toon linki po prawej, Master Sword i zostaje utopiony
4SA jak wszystkie toon linki po prawej, Four Sword
MC jak wszystkie toon linki po prawej, Withe Sword (jak w LoZ miecz lv2) -> Four Sword
TP po lewej jako 100 lat pozniej po MM, Master Sword
PH jak wszystkie toon linki po prawej, Phantom Sword
ST jak wszystkie toon linki po prawej, Lokomo Sword
Zwii wydaje sie miec na srodku lub po prawej http://www.zeldawiki.org/File:Wiiart.jpg , Master Sword
Mozna zauwazyc, ze nowe miecze wystepuja glownie z linkami o przedzialce po prawej (nie liczac WW, OoS).
Moglo tez sie zdarzyc, ze siedza sobie tworcy w pracowni i "Kto jest za tym, by mial wlosy takie a nie odwrotnie?/ablo jakas inna sprawa a my dalismy sie wrolowac" Ja, jestem za, bee nie ja, agree itd xD
Na podsawie mojego glupiego pomyslu, (nudzilo mi sie i sobie wymyslilem i o dziwo jak sie wdrazyc to pare faktow rzeczywiscie mozna powiazac, np MS z gier OoT, TP, LttP i WW sa wyjmowane z pedestalu czasu) mozna by cos takiego wyciac, co niektore sie potwierdzaja z innymi timelineami. Nie wiem czy moj pomysl juz kiedys ktos to wymyslil...
LEGENDA: tam gdzie > to wiadoma bezposrednia kontynuacja, poznana z wywiadow lub instrukcji lub gier (ten SAM Link)
tam gdzie ->to kontynuacja ale minol jakis czas (zawsze 100 z/bez hakiem, czyli rozne Linki)
tam gdzie - to zawsze mija 100 lat, moga sie pojawic inne gry w przyszlosci
tam gdzie pogrubienia to Master Sword
TimeLine Linka cofnietego przez Zelde w czasie i przedzialki po lewej stronie xD
OoT>MM-TP-LttP>LA-?
Mozna by sie zastanawiac, czemu LttP i potem od razu LA? Z powodu Nightmare, gdzie w ktorejs fazie walki walczymy z czarnym Agahnimem i Ganonem swinia z tridentem.
Czemu TP przed LttP?
Primo, byl wywiad, gdzie tworcy mowili, ze TP jest 100lat z hakiem po OoT po cofniecu czasu przez Zelde.
Secudno slaby argument. Ganon umiera w TP, moze sie cofnol do Sacred Realm i potrzabowal Zeldy by wrocic do swiata swiatla. I w OoT i TP i LttP padaja slowa Sacred Realm. Moze to je laczy...
TimeLine swiata, gdzie hero of time zostal odebrany a sluch zaginol, przedzialka po prawej
OoT->WW>PH->ST-1 i 2 LUB 2 i 1 -?
1. -LoZ>AoL- (taka kolejnosc padla kiedys od tworcow, moze tez chodzic o Magical Sword)
2. -MC->4S->4SA-
Czemu 1. i 2.? Sa dwie kwestie
-Mozna by powiedziec ze White sword z LoZ moze byc tym samym co w MC albo pasuje tylko z nazwy :<
-W WW Ganondorf umiera/zamienia sie w skale (wazna rzecz ogolna dla tej czesci chrono: Master Sword przepada a za WW pojawia sie mnogosc roznych mieczy, na poczatku Phantom, potem Lokomo Sword). Natomiast w 4SA mamy do czynienia z reinkarnacja Ganondorf'a, ktora przemienia sie w GANONA swinie z tridentem i straszy w LoZ i AoL co wydaje sie bardziej logiczne, a argument powyzej ma kruche nogi.
Dzieki MasterLinkowi wiem, ze musze jednak zagrac w OoA/OoS by moc lognicznie je gdzies wstawic, jesli obie posiadaja MS to byl je dal do timeline, gdzie Zelda cofnela Linka w czasie, moze przed LA. Informacja w instrukcji mowila o stanie poczatkowym i moze rzeczywiscie po wyjsciu tych 2och gier instrucka LA jest juz nieaktualna. Dzieki ML
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 09, 18:08 przez Mada12, łącznie zmieniany 1 raz.
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Mada12 pisze:OoA po lewej, Master Sword
OoS po prawej (czyli nie te same Linki)
Jeśli przejdziemy jedną grę (np OoA) i będziemy ją kontynuować na kodzie w drugiej części (OoS) to wszystkie postacie z Holodrum wiedzą o zasługach Linka, że uratował krainę Labrynna itd - i na odwrót (zależnie od części w którą najpierw przeszliśmy). Dodatkowo w pełnym zakończeniu Link wypływa łodzią i na grafice (nie zależnie czy to OoS/OoA) włosy zaczesane ma na prawo (tak jak w OoS) - jest tak również w intro gry. Za to na grafikach w obu grach np. w "niepełnych zakończeniach" włosy Linka zaczesane są w różne strony niezależnie czy to OoS/OoA. To nie może być inny Link. Po prostu włosy układają się w stronę w którą skierowana jest głowa Linka - żeby bardziej pasowało do rysunku.
@Mada co do włosów to już chyba o tym wspomniałeś. Również na innych forach były podobne 'teorie'.
- Mada12
- Demon King Malladus
- Kontaktowanie:
A to kicha. Nie gralem w OoS i OoA wiec pod tym katem rzeczywiscie to co myslalem odpada... Musze nadrobic :>
Nie pamietam ze bym wysnuwal ta teorie, ale moze... nie chce mi sie szukac.
Tak myslalem, ze juz wczesniej zauwazyli te wlosy, oczywiste bylo, ze nie bede pierwszy
Dzieki MasterLink
Sam musialem w koncu napisac, zeby sobie poukladac. Choc moze i Zeldy chronologii nie maja, ale co tam
Nie pamietam ze bym wysnuwal ta teorie, ale moze... nie chce mi sie szukac.
Tak myslalem, ze juz wczesniej zauwazyli te wlosy, oczywiste bylo, ze nie bede pierwszy
Dzieki MasterLink
Sam musialem w koncu napisac, zeby sobie poukladac. Choc moze i Zeldy chronologii nie maja, ale co tam
Faktem i tak pozostają dwie rzeczy:
2-3 Zeldy w różnych odstępach czasowych są jednak ze sobą połączone jak przecież OoT-MM / WW - PH - ST czy LoZ - LoZII itp.
Jest na pewno pierwotny bohater gdzie twierdze że na bank jest on właśnie w Minish Cup opisany, reszta to jego reinkarnacje w różnych przedziałach czasowych. W zasadzie to tylko 2 reinkarnacje: Hero of Time oraz Hero of Wind.
W każdym razie na pewno nie mogą zarzucić właśnie że Minish Cup, Ocarina of Time i Wind Waker są ze sobą powiązane, czyli istniał kiedyś pierwotny bohater a Link z Ocariny i z WW są jego reinkarnacjami w postaci Hero of Time i Hero of Wind. A reszta z innych części Zeld to reinkarnacje tych właśnie dwóch bohaterów, dlatego też własnie nie występuje u nich Master Sword.
No i na pewno istnieje rozbieżna linia czasowa rozpoczęta w ocarinie
No i dalej twierdze że zalane Hyrule w WW to nie Hyrule z ocariny tylko Twilight Princess, można to zauważyć po tym w jakim miejscu ułożony jest zamek i jak rzeka płynie, ta jest właśnie identyczna w Twilight Princess, czyli na pewno TP jest przed WW
2-3 Zeldy w różnych odstępach czasowych są jednak ze sobą połączone jak przecież OoT-MM / WW - PH - ST czy LoZ - LoZII itp.
Jest na pewno pierwotny bohater gdzie twierdze że na bank jest on właśnie w Minish Cup opisany, reszta to jego reinkarnacje w różnych przedziałach czasowych. W zasadzie to tylko 2 reinkarnacje: Hero of Time oraz Hero of Wind.
W każdym razie na pewno nie mogą zarzucić właśnie że Minish Cup, Ocarina of Time i Wind Waker są ze sobą powiązane, czyli istniał kiedyś pierwotny bohater a Link z Ocariny i z WW są jego reinkarnacjami w postaci Hero of Time i Hero of Wind. A reszta z innych części Zeld to reinkarnacje tych właśnie dwóch bohaterów, dlatego też własnie nie występuje u nich Master Sword.
No i na pewno istnieje rozbieżna linia czasowa rozpoczęta w ocarinie
No i dalej twierdze że zalane Hyrule w WW to nie Hyrule z ocariny tylko Twilight Princess, można to zauważyć po tym w jakim miejscu ułożony jest zamek i jak rzeka płynie, ta jest właśnie identyczna w Twilight Princess, czyli na pewno TP jest przed WW
- Mada12
- Demon King Malladus
- Kontaktowanie:
chrno pisze:No i dalej twierdze że zalane Hyrule w WW to nie Hyrule z ocariny tylko Twilight Princess, można to zauważyć po tym w jakim miejscu ułożony jest zamek i jak rzeka płynie, ta jest właśnie identyczna w Twilight Princess, czyli na pewno TP jest przed WW
Jesli chodzi o ulozenie zamku w WW to warto przypomniec sobie zamek Hyrule przejety przez ganona z czasow doroslego Linka w OoT. W OoT zamek stal na wysepce wsrod lawy, w WW zamek stoi na wysepce wsord wody.
Co do okreslenia czy TP bylo przed WW czy sa rownolegle to prosze http://www.zeldawiki.org/Timeline_Quotes
PS zamierzeniem tworcow bylo to, ze tytulowa TP miala byc Zelda a sama gra rozgrywac sie przed WW i ukazywac najazd Twilight i zalanie Hyrule ale przez to, ze Linka nie bylo, bo Zelda oddala mu mlodosc no to zmienili koncepcje. Czyli WW i TP sa czasowo od OoT rownolegle.
Wróć do „Legend of Zelda: Twilight Princess”