Seria Metroid

W końcu nie samą Zeldą człowiek żyje ;)
PC, GC, PS2, Xbox, PSX, N64, GBA... i co tam jeszcze macie na sumieniu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Seria Metroid

Postautor: sEbeQ13 » 14 lutego 10, 19:37

Jest temat do Corruption, ale dlaczego nie możemy przedyskutować całej serii?
Szczerze powiedziawszy nie lubię strzelanek, przemocy itp. Ale Metroid jest... inny. Jest to pierwszy i zapewne jedyny FPS w jakiego gram i będę grał. Mało tego: uważam, że seria Prime jest must havem jakakolwiek konsola by to nie była. Doskonale wiemy, że tu nie chodzi o takie coś aby tylko pozabijać jak najwięcej obcych kill him 4pointz!!!!!111, tu chodzi chyba o to aby przetrwać, a przynajmniej takie jest moje wrażenie.
Pierwszym Metroidem w którego zagrałem był Prime Hunters. Grafika bardzo dobra, ale co mnie najbardziej przykuło to muzyka. Niesamowity klimacik grozy, ciarki nie raz po mnie przeszły. Niestety tak klimatycznej muzyki nie spotkałem w Prime 1! Levele są co prawda przeogromne, poziom trudności zwiększony o wiele, ale ta muzyka... Moim zdaniem Metroid przenośny i "duży" uzupełniaja się. A szkoda, bo obie gry mogłyby być równie dobre.
Nie wiem jak metroidy 2d bo najnormalniej na świecie nie grałem i zapewne nie bede, więc czekam na wasze opinie.

Nienawidzę Metroida. I za to właśnie go kocham.
Obrazek

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 14 lutego 10, 19:52

IMO to jest przeciętna gra. Grałem jedynie w część z Wii i mnie nie przyciągnęło na dłużej- ba, nawet nie skończyłem całej gry.

Wieje nudą, za mało się dzieje- a tego nie lubię :<.

Awatar użytkownika
lukaszSA
Goron
Goron

Postautor: lukaszSA » 14 lutego 10, 20:11

Klimat, klimat i jeszcze raz klimat. Uczucie totalnej samotności na planetach zupełnie nie przypominających Ziemi. Ale, ale. Poczekajmy na Other M to dowiemy się coś więcej o cywilizowanej stronie tego uniwersum
Obrazek

Awatar użytkownika
Damashi
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Damashi » 14 lutego 10, 20:23

A ja lubię Metroida. Szczerze też nie przepadam na strzelankami, ale gdy dowiedziałem się o serii gier "Metroid" to pokochałem (nie tak bardzo jak Zeldę).
Pierwsze gry które grałem To Metroid Fusion i Metroid Zero Mission na GBA.
Jak kiedyś kupię nintendo Wii to kupię serię gier Metroid Prime. Ostatnio wydali Trylogię na Wii.
Zapraszam też do ogl?dania moich obrazów na
http://damashi6.deviantart.com/

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 14 lutego 10, 21:10

Grałem w Prime'y (Trilogy) i kilka części w 2d. Nie przepadam za serią Metroid 2d bo po prostu mnie nudzi. Trailer z Other M prezentował się ciekawie więc się zobaczy.

Damashi pisze:Ostatnio wydali Trylogię na Wii.

N wycofało już Metroid Prime Trilogy z produkcji, więc jak chcesz kupić to się spiesz puki jeszcze są, jeśli nie chcesz później przepłacać. Jestem pewien, że niedługo będą sobie za nią życzyć koszmarnie dużo na aukcjach.
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 10, 16:29 przez MasterLink, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
starfoch
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: starfoch » 15 lutego 10, 00:42

lukaszSA pisze:Klimat, klimat i jeszcze raz klimat. Uczucie totalnej samotności na planetach zupełnie nie przypominających Ziemi

Zgadzam się z Tobą.
Ja również uwielbiam serię Metroid.
Za klimat, za jakość, za to że jest inna, za muzykę, za scan visor, za długość gry, za projekt świata i przeciwników, za boss'ów, za morph ball itd... :p
Niezależnie czy jest to część w 3D czy w 2D zawsze wciąga mnie tak samo.
Jedyny Prime, którego nazwałbym FPS'em to ten na DSa, a reszta to dla mnie First Person Adventure.Gry z tej serii cenię tak samo jak Zeldy.
Śmierć zabija.

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 15 lutego 10, 10:30

Ja nie grałem w Metroida. :cry: Kuzyn ma Metroid Prime 2 Echoes ale mi się nie chce od niego pożyczać.Pograłem se w SSBB w Super Metroid(jest takie demko kilkuminutowe) i mi się bardzo podobał.Poczekam na Other M i jak na screenach i na video mi się spodoba to kupie a jak nie to nie. :D
Obrazek
"Nie lubię chodzić utartymi ścieżkami- wolę tworzyć nowe"

Shigeru Miyamoto

Awatar użytkownika
Kruppol
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: Kruppol » 15 lutego 10, 10:41

Metroid,...Hm.. On ma w sobie to coś. Piękne szczegóły, oryginalne opcje (Zamiana w kulke !!11), tylko że cóż, co nieco trudny ._.;.. Other M przypominał mi troche już takiego God of war, brutalne sekwencje przycisków, ale może to będzie Atutem ?
Obrazek
FALCON PAWNCH!

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 15 lutego 10, 14:52

A propo Other M... Na zwiastunie jakoś dziwnie się zaprezentował. Na dodatek pierwsza jego połowa bardzo przypominała mi... FF.
Obrazek

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 19 kwietnia 10, 19:39

Część.Mam pytanko.Czy jest Polska strona o Metroidzie coś jak nasze ZC lub jak Mario City?Z góry dzięki za info.

PS:Forum zacichło(ponownie) :cry: Spróbujmy je ożywić :)
Obrazek

"Nie lubię chodzić utartymi ścieżkami- wolę tworzyć nowe"

Shigeru Miyamoto

Awatar użytkownika
Damashi
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Damashi » 20 kwietnia 10, 14:31

Właśnie o to samo chciałem się pytać. A jak chodzi o Metroid Other M.
To mi wygląda jak Final Fantasy połączył się z God of War. Ale kombinacja.
Zapraszam też do ogl?dania moich obrazów na
http://damashi6.deviantart.com/

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 20 kwietnia 10, 17:52

Nie ma.

Tutaj japoński trailer z Other M - jest trochę dłuższy niż ten angielski i zawiera więcej scen:

http://www.youtube.com/watch?v=rhlCtInxUCw
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 8 stycznia 11, 15:07

Swego czasu Bijman miał stronkę o metroidach. Nie wiem czy jeszcze ona istnieje.

[ Dodano: 8 Styczeń 11, 15:04 ]
Ostatnio zagrywam w Metroid Prime 3. Jak dla mnie rewelacja. Każda część jest coraz lepsza. Kocham te metroidowe rozkminki ;d. To co najbardziej mi się spodobało to sterowanie. Ogarunable. No i wydaje mi się, że tutaj mamy trochę wiecej akcji niż w poprzedniczkach.

A grał ktoś w Other M?
Obrazek

Awatar użytkownika
Toon
VIP
VIP

Postautor: Toon » 8 stycznia 11, 20:29

Ja grałem u kumpla w Other M-a i przyznam że zrobił na mnie on spore wrażenie! Muszę go koniecznie sobie w końcu kupić, bo przymierzam się i przymierzam... Najlepsze w OM jest dynamika rozgrywki, i te efektowne combosy! Warto zagrać, warto!

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 21 marca 11, 19:14

No i nareszcie udało mi się ukończyć wszystkie części :D. Teraz mogę pokrótce wszystko po kolei opisać. Całość można podzielić nawet na 2 serie: Prime i ... classic? Jednym spodoba się to, drugim to, a innym w ogóle nic. Niestety nie jest to uniwersum dla każdego... A szkoda. Mi bardzo podpasowały prawie wszystkie części.

Metroid/Zero Mission
O ile oryginalny metroid można o kant dupy obić to już jego remake...
Bardzo klimatyczna i przyjemna, godna polecenia. Mój pierwszy Metroid w 2D, nie żałuję ani jednej chwili spędzonej przy tej grze. Miło jest zobaczyć początki Samus w takiej ładnej oprawie.

Metroid Prime Trilogy
Kiedy pierwszy raz odpaliłem Metroida Prime (1), byłem normalnie we szoku. Nie wiedziałem, że w tamtych czasach istniała taka grafika :). Nawet jak na dzisiejsze możliwości, nic nie odrzuca. Gra jest naprawdę śliczna. I muzyka! Ale to pikuś przy gameplayu. Gra jest niesamowicie wciągająca! ... No tak nie wciąga wszystkich, po prostu trzeba lubić taki... metroidowy klimat. A w dodatku na początku jest ciężkie sterowanie, do którego trzeba po prostu sie przyzwyczaić. No i gra nie należy do najłatwiejszych. A mapa? O boziu co za mapa! W huntersach brała was kurwica? Przygotujcie się na 3 razy więcej zwiedzania :D. Tak, tereny do zwiedzania są przeogromne. Nie raz zdarzało się łapać za głowę, rzucać padem i mało co nie brakowało konsolką. Wszystko to sprawiło, że wsiąkłem na dłuugie godziny, stałem się fanem serii i teraz poluję na niemalże każdego metroida jakiego spotkam na allegro :D. Nie zapomnę ostatniego bossa - tytułowego Metroida Prime. Ile razy ja tam wychodziłem z siebie... bezcenne przeżycia. Kocham tą grę!

Po jedynce przyszedł czas na dwójkę. Nie no ludzie... O mało co bym się nie rozpłynął. WSZYSTKO RAZY DWA! Nie tylko grafika, ale ten klimat, muzyka (znowu), ale co najważniejsze... Teren. Dlaczego razy dwa? A no bo mamy cały świat w wersji dark i light. Wersje nie różnią się od siebie jakoś tak znacząco, ale co chwile trzeba między nimi skakać, żeby pokonać bossa, znaleźć tą jakąś konkretną broń, czy też skaner (czy tam wizjer, jak ja na to mówię ;)). O dwójce krążą słabsze opinie i oceny, moim skromnym zdaniem niesłusznie. Dla mnie ta część jest o wiele lepsza od poprzednich, równie udanych.

Czas na trójkę... No mniodzio. Piękne podsumowanie całej serii. I sterowanie! Dzięki wiilotowi, zostało ono jednocześnie uproszczone i utrudnione :D. W każdej chwili możemy celować gdziekolwiek i kiedykolwiek, ale... Trzeba jeszcze naumieć się trafiać do celu ;). Znowu mamy ogromną ilośc terenu do zwiedzania, znowu ten typowy metroidowy klimat i muzyka, znowu można się zakochać. I jest jedna ważna kwestia dodana... A mianowicie system podpowiedzi. Niby super, już nie trzeba siedzieć 3 godziny nad jakimś korytarzem, przyciskam odpowiedni przycisk i mam podpowiedź co mniej wiecej teraz może mi się przydać... Niby dobrze. Ale z drugiej strony. To strasznie ułatwia rozgrywkę, która i tak już (moim zdaniem) została uproszczona. Przez całą grę zajrzałem do walksru zaledwie 2 razy (w poprzedniczkach walksru leciał cały czas, no prawie), w dodatku na liczniku niecałe 15 godzin(!!) Gdy przy poprzednich siedziało się po 20... To jest poważny minus, ale i tak dla mnie ta część jest jednak najlepsza. Co najważniejsze, jest tutaj o wiele więcej akcji, niż w poprzednich, więc myślę, że nawet sceptycy nie powinni narzekać na nudę, jak to robili przy poprzednich częściach. A ostatni boss jak zwykle mega wkurw :D.
Co najważniejsze przy wszystkich dużych częściach - gra bez dobrych głośników nie ma tak właściwie sensu ;). Zawsze podłączałem do swojego tv głośniki od kompa. Ta klimatyczna muzyka... Ahh ;d.

Metroid II
Ach te staruśne gry... Z całą pewnością nie polecam... I naprawdę dziwię się, że te najstarsze odniosły sukces (bo jakiś sukces musiał być skoro doczekaliśmy się kontynuacji). Nie spodziewałem się czegoś niewiadomo czego ze względu na czasy, ale to co zobaczyłem było znacznie poniżej pewnego mojego... minimum. Gry są strasznie... "niewygodne", przez co strasznie niegrywalne. Brak jakiejkolwiek mapy skutecznie zatruwa życie. Metroid 2 nie jest strasznie jakiś tam trudny, ale to wszystko sprawia, że nie jest grą ani jakoś tak nazbyt fajną ani przyjemną, a jedynie męczącą. Przebrnąłem, ale nie wiem jak. Jeśli nie musisz, nie graj. Szkoda, że tak ważna część w całej serii nie ma żadnego odświeżenia.
Mam nadzieję, że AM2R jest wart czekania.

Super Metroid
No, to jest potężna giera! Mnóstwo terenu do eksploracji, zajebiście klimatyczna muza, no i ten poziom trudności... No imho najtrudniejszy metroid (chociaż prime 2 wcale łatwy też nie jest). Świetna pozycja, snesowy must have.

Metroid Other M
Gra jest dobra. Gra jak gra. Jak na metroida wypada średnio, ale nie znaczy słabo. To jest po prostu... coś innego. - Muzyka nie jest metroidowa, ale jest taka no... zwykła...
- Fabularnie faktycznie niezły skok do przodu. O ile wcześniej znajdowałeś się na jakieś bogu ducha winnej planecie i wybijałeś te metroidy nie wiadomo dla kogo i od kogo, tutaj jest ładne wprowadzenie w ogóle gra jest ładna
- nie mam nic do upgradów, bo tak naprawdę tutaj niewiele się zmieniło. Na początku nie ma nic, z upływem czasu sam sobie odblokowujesz kolejne. pewne rzeczy się nie zmieniająJęzor
- Bardzo nie podoba mi się miejsce akcji. Statek z podziałem na 3 sektory... Blah. Może to przyzwyczajenie ale wolę jednak planety. Więcej zróżnicowania i w ogóle..
- mój boshe to rzyjE! Samus dostała głos i mówi. Podoba mi się te skupienie na jej postaci. W końcu widać jej uczucia, no i możemy bliżej się jej przyjrzeć. Samus jest taka słodka :*
- przełączanie między fpp i tpp jest dobrym i ciekawym pomysłem, ale tutaj jakoś zostało to dziwnie rozwiązane. W fpp jesteś tak właściwie nieruchomy i skazany na wszelkie ataki wrogów. Ech.. tą kwestię można by dopracować.
- dosyć ciekawy motyw regeneracji. I don't mind.

Metroid Fusion

Tak, opisuję części chronologicznie.

Ot prosta giera, całkiem przyjemna. Niestety króciuchna i no tak jak wspomniałem prościuchna. Naprawdę nie podoba mi się ten patent biegania po tych sektorach. W dodatku muzyka jest taka... Nieokreślona... Ni to metroid ni to niewiadomo co... I ten brzydki niebieskożółtosraczkowaty suit ;/. Jak wspomniałem, grało się dosyć fajnie i przyjemnie, ale jednak wciaż za krótko.

Uniwersum Metroidowe jest przeogromne i potężne. Zgłębić te wszystkie tajniki, info co kiedy jak itp itd... Ciężko ciężko. Na szczęście istnieje coś takiego jak wikia.
Obrazek

Wróć do „Gry”