Religia.
Moderator: Moderatorzy
Religia.
Czas na mały drama topic!
Wierzycie? Jeśli tak, to która z istniejących religii jest wam najbliższa?
Osobiście, uważam siebie za.. Satanistę. Teraz proszę, abyście nie mylili satanizmu z sektami propagującymi gwałty/pedofilie/morderstwa, ludźmi palącymi krzyże, czy inne symbole religijne. Prawdziwy satanizm jest bardziej mentalnością danej osoby, lub 'ruchem filozoficznym'. Polega to na tym, że człowiek powinien zdawać sobie sprawę ze swojego pochodzenia: faktu, iż wywodzi się od zwierząt. Satanizm zakłada również to, że człowiek powinien postępować według swoich własnych pragnień, dążyć 'po trupach' do wyznaczonych przez siebie celów, jednocześnie nie szkodząc innym ludziom.
Zapraszam do dyskusji i jednocześnie przypominam, że wg polskiego prawa obraza przekonań religijnych innych ludzi jest przestępstwem.
PS: długo zbierałem się do napisania tego posta, bo jest to bardzo kontrowersyjny temat. Ale, ze względu na niską aktywność w ostatnim czasie, postanowiłem jakoś ruszyć to wszystko, choćby w 'Off topicu'.
Wierzycie? Jeśli tak, to która z istniejących religii jest wam najbliższa?
Osobiście, uważam siebie za.. Satanistę. Teraz proszę, abyście nie mylili satanizmu z sektami propagującymi gwałty/pedofilie/morderstwa, ludźmi palącymi krzyże, czy inne symbole religijne. Prawdziwy satanizm jest bardziej mentalnością danej osoby, lub 'ruchem filozoficznym'. Polega to na tym, że człowiek powinien zdawać sobie sprawę ze swojego pochodzenia: faktu, iż wywodzi się od zwierząt. Satanizm zakłada również to, że człowiek powinien postępować według swoich własnych pragnień, dążyć 'po trupach' do wyznaczonych przez siebie celów, jednocześnie nie szkodząc innym ludziom.
Zapraszam do dyskusji i jednocześnie przypominam, że wg polskiego prawa obraza przekonań religijnych innych ludzi jest przestępstwem.
PS: długo zbierałem się do napisania tego posta, bo jest to bardzo kontrowersyjny temat. Ale, ze względu na niską aktywność w ostatnim czasie, postanowiłem jakoś ruszyć to wszystko, choćby w 'Off topicu'.
Uff, już sądziłem że jesteś takim Metal Satanem pożerający Koty.. Ja osobiście przez jakiś czas byłem Ateistą, teraz nawróciłem się, ale sam nie dokońca jestem pewien czy jestem chrześcijaninem bo mam wątpliwości co do tego...chrześcijaństwa. Co do innych bóstw, typu Allach, muzumanizm czy jak to się nazywa, to nie mam nic przeciwko.
FALCON PAWNCH!
- Deedlith_Anthy
- Szlachetny Hylianin
(Jeśli cie niechcący uraże - nie miałam niczego takiego na myśli. Naprawde)
Mów, że jesteś satanistą, a "dobrze" na tym wyjdziesz.
Błagam cie.. jak chcesz, to stawiaj na swoje, ale nie podpinaj się pod coś tak chorego, jak satanizm- stworzony po to chyba, żeby usprawiedliwiać gwałty, morderstwa i inne wynaturzenia.
Mówisz, że kiedyś było inaczej - okej, ale swastyka też nie zawsze była symbolem Hitlera i jego rzezi.
Teraz to co innego.
Zresztą nie uwierzę, że satanizm od początku nie wiązał się z pewnymi rzeczami - a "Biblia Szatana" to co?
Coś, nad czym patronuje rogaty, nie może być dobre.
Sama jestem ateistką od zawsze, ale nie przeszkadzają mi religie innych , dopóki nie czynią niczego złego innym i trzymają się jej pozytywnych zasad( kocham chlających chrześcijan, którzy co tydzień idą do kościółka, a wychodząc z niego kopną psa), no i mają otwarty światopogląd mimo wszystko i umieją myśleć samemu.
Mów, że jesteś satanistą, a "dobrze" na tym wyjdziesz.
Błagam cie.. jak chcesz, to stawiaj na swoje, ale nie podpinaj się pod coś tak chorego, jak satanizm- stworzony po to chyba, żeby usprawiedliwiać gwałty, morderstwa i inne wynaturzenia.
Mówisz, że kiedyś było inaczej - okej, ale swastyka też nie zawsze była symbolem Hitlera i jego rzezi.
Teraz to co innego.
Zresztą nie uwierzę, że satanizm od początku nie wiązał się z pewnymi rzeczami - a "Biblia Szatana" to co?
Coś, nad czym patronuje rogaty, nie może być dobre.
Sama jestem ateistką od zawsze, ale nie przeszkadzają mi religie innych , dopóki nie czynią niczego złego innym i trzymają się jej pozytywnych zasad( kocham chlających chrześcijan, którzy co tydzień idą do kościółka, a wychodząc z niego kopną psa), no i mają otwarty światopogląd mimo wszystko i umieją myśleć samemu.
She's got everything I need, pharmacy keys
Mylicie satanizm teistyczny z laveyańskim :>.
Ci pierwsi to pozerzy, którzy udają uber mrocznych złych ludzi i robią różne dziwne rzeczy. W tej drugiej odmianie, Szatan się przyjął tylko i wyłącznie jako ikona- w religii chrześcijańskiej odrzucił on narzuconą władzę Boga i poszedł swoimi śladami.
Gwałty, morderstwa i inne wynaturzenia są niezgodne z zasadami satanizmu.
PS: nie, nie 'praktykuję' tej 'wiary'. Tzn nie chodzę do żadnych podejrzanych kościołów, nie należę do żadnej sekty. Staram się tylko kierować zasadami tego nurtu. Możemy podyskutować na ten temat, po to jest ten topic. :>
Ci pierwsi to pozerzy, którzy udają uber mrocznych złych ludzi i robią różne dziwne rzeczy. W tej drugiej odmianie, Szatan się przyjął tylko i wyłącznie jako ikona- w religii chrześcijańskiej odrzucił on narzuconą władzę Boga i poszedł swoimi śladami.
Deedlith_Anthy pisze:, ale nie podpinaj się pod coś tak chorego, jak satanizm- stworzony po to chyba, żeby usprawiedliwiać gwałty, morderstwa i inne wynaturzenia.
Gwałty, morderstwa i inne wynaturzenia są niezgodne z zasadami satanizmu.
PS: nie, nie 'praktykuję' tej 'wiary'. Tzn nie chodzę do żadnych podejrzanych kościołów, nie należę do żadnej sekty. Staram się tylko kierować zasadami tego nurtu. Możemy podyskutować na ten temat, po to jest ten topic. :>
Amek pisze:Ci pierwsi to pozerzy, którzy udają uber mrocznych złych ludzi i robią różne dziwne rzeczy. W tej drugiej odmianie, Szatan się przyjął tylko i wyłącznie jako ikona- w religii chrześcijańskiej odrzucił on narzuconą władzę Boga i poszedł swoimi śladami.
Amek pisze:Gwałty, morderstwa i inne wynaturzenia są niezgodne z zasadami satanizmu.
Jednakże te jego "własne ślady" są odpowiedzialne za zło na całym świecie. Nie zapominajmy że to Szatan odpowiedzialny jest za same narodziny grzechu, a także takie rzeczy jak np. wyrżnięcie w pień całej rodziny Hioba, jego sługów, zwierzęta i pratkycznie zniszczenie wszystkiego co miał (na co, ciekawe, sam Bóg Szatanowi pozwolił).
Można olać Boga i iść własną drogą. Ale podpinanie tego pod satanizm to moim zdaniem kiepski pomysł.
Deedlith_Anthy pisze:Coś, nad czym patronuje rogaty, nie może być dobre.
A Rock i Metal? : D
To oczywiście żart. Katolicy podpięli pod Szatana nawet Beatlesów. W każdym razie lubię żartobliwy image rogatego taki jak w Tenacious D - The Pick of Destiny
Deedlith_Anthy pisze:Sama jestem ateistką od zawsze, ale nie przeszkadzają mi religie innych , dopóki nie czynią niczego złego innym i trzymają się jej pozytywnych zasad( kocham chlających chrześcijan, którzy co tydzień idą do kościółka, a wychodząc z niego kopną psa), no i mają otwarty światopogląd mimo wszystko i umieją myśleć samemu.
Mam identyczne poglądy. Większość religii wydaje mi się śmieszna i naprawdę ciężko mi zrozumieć, jak w XXI wieku jeszcze można wierzyć w takie rzeczy, ale szanuję wiarę ludzi, którzy również szanują innych. Za to homofobów, seksistów i rasistów opierających swoje poglądy na wierze... Bez komentarza.
~Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me~
Dobra, żeby nie było, że jestem kimś poniekąd spaczonym- napiszę po co tak naprawdę powstał ten temat.
Pierwszym postem chciałem wprowadzić was w błąd i zobaczyć reakcję udzielających się tu osób. Jest mi to potrzebne do projektu na rozszerzenie z WOS'u. Temat to ofc tolerancja i akceptacja. Żadna z osób wyrażających swoje zdanie na temat mojego pierwszego postu nie zamieściła pozytywnej opini, kierując się samymi stereotypami. Cóż.. Tak bywa. :>. Jeżeli kogoś tym uraziłem- to przepraszam. Stawiam piwo/colę/sok każdemu kto napisał tu posta.
A co do tematu.. Teraz szczerze. Osobiście jestem przeciwny działaniom KK. Wierzę również w Boga, ale nie w takiego wykreowanego przez Kościół, czy jakąkolwiek inną instytucję lub wiarę. Mam swoje własne wyobrażenia na ten temat i właśnie tego będę sie trzymał.
Zawsze możesz napisać dlaczego tak, czy praktykujesz swoją wiarę, czy nie.
Niestety, KK ze swoją postawą już od dawien dawna prezentuje niezbyt pochlebną postawę. Po życiu, okaże się kto tak naprawdę jest tym dobrym, a kto tym złym.
PS: jeżeli natknęliście się na identyczny temat na jakimkolwiek innym forum- to byłem ja.
Pierwszym postem chciałem wprowadzić was w błąd i zobaczyć reakcję udzielających się tu osób. Jest mi to potrzebne do projektu na rozszerzenie z WOS'u. Temat to ofc tolerancja i akceptacja. Żadna z osób wyrażających swoje zdanie na temat mojego pierwszego postu nie zamieściła pozytywnej opini, kierując się samymi stereotypami. Cóż.. Tak bywa. :>. Jeżeli kogoś tym uraziłem- to przepraszam. Stawiam piwo/colę/sok każdemu kto napisał tu posta.
A co do tematu.. Teraz szczerze. Osobiście jestem przeciwny działaniom KK. Wierzę również w Boga, ale nie w takiego wykreowanego przez Kościół, czy jakąkolwiek inną instytucję lub wiarę. Mam swoje własne wyobrażenia na ten temat i właśnie tego będę sie trzymał.
ganon pisze:Jestem Chrześcijaninem a dokładnie Katolikiem.Nie wiem co mam dalej na ten temat napisać.
Zawsze możesz napisać dlaczego tak, czy praktykujesz swoją wiarę, czy nie.
piotrek94 pisze:Wierzę w boga ale dużo rzeczy koli mnie mocno w kościele rzymskokatolickim
Niestety, KK ze swoją postawą już od dawien dawna prezentuje niezbyt pochlebną postawę. Po życiu, okaże się kto tak naprawdę jest tym dobrym, a kto tym złym.
PS: jeżeli natknęliście się na identyczny temat na jakimkolwiek innym forum- to byłem ja.
Amek, you... YOU BASTARD!!!!!
A tak na serio - jak dla mnie w twoich przekonaniach o których w owych prowokacyjnych postach pisałeś nie było nic złego, gdyby nie to nieszczęsne podpinanie się pod satanizm. To się po prostu źle kojarzy, a jak dla mnie to nawet kupy średnio trzyma
Małego piwa nie odmówię : )
A tak na serio - jak dla mnie w twoich przekonaniach o których w owych prowokacyjnych postach pisałeś nie było nic złego, gdyby nie to nieszczęsne podpinanie się pod satanizm. To się po prostu źle kojarzy, a jak dla mnie to nawet kupy średnio trzyma
Małego piwa nie odmówię : )
~Burn the land and boil the sea
Amek pisze:Stawiam piwo/colę/sok każdemu kto napisał tu posta.
Kur*a, miałem coś napisać, ale mi się nie chciało =<
A jeśli kogoś by ciekawiły moje przekonania 'religijne' to właściwie żadnych sprecyzowanych nie posiadam.
Bezsensowne kłótnie ateistów i wierzących zaczynają mnie nudzić. No bo po co próbować przekonać innych do swoich racji, jak nie ma na to najmniejszych dowodów, ani jedni nie udowodnią drugim, że jakiś bóg, bogini etc. istnieje, ani Ci drudzy pierwszym, że siły wyższe nie istnieją. Osobiście jednak bardziej skłaniałbym ku poglądom 'drugich', nawet jeśli nad powstaniem tego całego syfu, który nazywamy Wszechświatem czuwał jakiś świadomy byt szanse na to, że przypomina jakiegoś z bogów, o których głoszą wszelkie religie, wynoszą tyle, co 1 do nieskończoności, czyli mówiąc prościej, to co niektórzy z Was nazywają Bogiem może być równie dobrze dryfującą gdzieś w kosmosie trzygłową gumową kaczką.
Jeśli kogoś uraziłem, to trudno
Ostatnio zmieniony 30 marca 10, 19:38 przez Zero, łącznie zmieniany 1 raz.
8=============D
- Deedlith_Anthy
- Szlachetny Hylianin
A ja jestem reinkarnacją Hitlera.
Tylko dobrą, bo nie chce robić nikomu krzywdy ani nic w tym stylu.
Chodzi o to,że podobnie jak Hitler też jestem wrażliwym skrzywdzonym artystą, którego nie doceniają ;((((
Hitler nie zawsze był zły,a ja nie jestem, więc nie oceniajcie mnie stereotypowo!!!!
Poprosze cole, btw.
W sumie pepsi cytrynową.
Tylko dobrą, bo nie chce robić nikomu krzywdy ani nic w tym stylu.
Chodzi o to,że podobnie jak Hitler też jestem wrażliwym skrzywdzonym artystą, którego nie doceniają ;((((
Hitler nie zawsze był zły,a ja nie jestem, więc nie oceniajcie mnie stereotypowo!!!!
Poprosze cole, btw.
W sumie pepsi cytrynową.
She's got everything I need, pharmacy keys