Religia.

O wszystkim. UWAGA! Kultura obowiązuje!

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
lukaszSA
Goron
Goron

Postautor: lukaszSA » 20 kwietnia 10, 17:30

Wertyp pisze:
lukaszSA pisze:Śmieszy mnie to gadanie że Bóg jest zły, bo zabił więcej osób niż Lucyper. Bądźmy poważni. Bóg jakby chciał to by zniszczył cały wszechświat i zrobił nowy. On tu ustala zasady.

To brzmi jak poddawanie się woli tyrana a nie religia.

(Nikogo nie obrażam i nie chcę wszczynać kłótni, ten temat miał tylko służyć wyrażaniu własnego zdania)

Brzmieć tak może, ale trzeba pamiętać, że Bóg jest wszechmogący, a my nie możemy niczego od niego żądać. Na szczęście nie zapowiada się jakiś koniec wszystkiego.
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 20 kwietnia 10, 17:35

Przecież Bóg w religii chrześcijańskiej nie ingeruje w życie - dał wolną wolę.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
lukaszSA
Goron
Goron

Postautor: lukaszSA » 20 kwietnia 10, 17:55

MasterLink pisze:Przecież Bóg w religii chrześcijańskiej nie ingeruje w życie - dał wolną wolę.

No tak. Dlatego nie trzeba się bać, że nagle się wszystko skończy. Równocześnie jednak nie można zapominać, że to On wszystko stworzył i ma do tego stworzenia wszelkie prawa
Obrazek

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 20 kwietnia 10, 18:15

MasterLink pisze:Przecież Bóg w religii chrześcijańskiej nie ingeruje w życie - dał wolną wolę.

Tak, ale też nie do końca. Wg Starego Testamentu Pisma Świętego, Bóg ingerował (chociaż i tak nie znacznie) i był też nieco... zły. Nie w takim sensie jak myślicie, ale okazywał mało miłosierdzia. Wszystko zmienia się z narodzinami Jezusa Chrystusa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kruppol
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: Kruppol » 21 kwietnia 10, 12:52

No tak. Dlatego nie trzeba się bać, że nagle się wszystko skończy.

Hm? Dziś na religi, mówiono że koniec świata nadzejdzie, i stanie się to tak szybko, że nawet nie zdążymy się spowiadać. Sam już nie ogarniam tego wszystkiego.
Obrazek
FALCON PAWNCH!

Awatar użytkownika
lukaszSA
Goron
Goron

Postautor: lukaszSA » 21 kwietnia 10, 14:12

To że nadejdzie jest pewne. Księżyc cały czas oddala się od Ziemi, i w końcu oddali się tak, że nie będzie mógł utrzymać stałego kąta nachylenia naszej planety (będzie on się stale zmieniał), co spowoduje drastyczne zmiany klimatu (ostatnia zmiana kąta nachylenia spowodowała epokę lodowcową).

sEbeQ13 pisze:Nie w takim sensie jak myślicie, ale okazywał mało miłosierdzia. Wszystko zmienia się z narodzinami Jezusa Chrystusa.

No bo po to ten Jezus przyszedł :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Julia
Kokiri
Kokiri

Postautor: Julia » 13 sierpnia 10, 15:59

1. Koniec świata nadejdzie i dlatego powinniśmy żyć jak najlepiej , byśmy mogli mieć życie wieczne, które Bóg chce nam dać z całego serca.
2. Bóg wystawiał ludzi na próby, żeby sprawdzić, czy są mu oddani. Powinniśmy słuchać Go, bo jest dobry, a jeśli "olejemy" jego wole, to nas ukarze, bo robimy złe rzeczy.
3. Bóg trochę ingeruje w nasze życie. Gdyby nie On, to szatan już dawno omamiłby świat i wszyscy byliby źli. Bóg nam trochę pomaga, ale ostatecznie, to my wybieramy swoją drogę.
Ja jestem katoliczką. Mieszkam obok zaprzyjaźnionej parafii, moi bracia są organistami, a ja śpiewam w scholi. Nie mam nic przeciwko innym religiom, jeśli nie ich wyznawcy nie robią głupot. Ja sama w klasie mam muzułmankę, która niczym szczególnym się nie wyróżnia. Normalna dziewczyna :)

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 13 sierpnia 10, 17:49

Koniec świata będzie.I to nie długo.W 2012 roku. :) A tak szczerze to ja jestem...ministrantem w mojej parafii.Od 4 lat.A co do końca świata to na pewno nadejdzie.Tylko nikt nie wie kiedy.
Obrazek
"Nie lubię chodzić utartymi ścieżkami- wolę tworzyć nowe"

Shigeru Miyamoto

Awatar użytkownika
Masiwy
Zora
Zora

Postautor: Masiwy » 14 sierpnia 10, 09:30

Ganon ja byłem Lektorem :] jeszcze rok temu ;p eheh Eeee tam 2012.... bujda nikt nie wie kiedy to nastąpi...

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 14 sierpnia 10, 09:56

Koniec świata już był i to przez kilka dni przed pałacem prezydenckim.
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
lukaszSA
Goron
Goron

Postautor: lukaszSA » 14 sierpnia 10, 14:02

Ja jako Katolik, mam nadzieję, że w ciągu mojego życia my czyli ludzkość nawiąże kontakt z obcymi cywilizacjami. Takie wydarzenie miało by wielki wpływ na religie świata, i te które nie potrafiły by go wytłumaczyć straciły by wyznawców.

Cholera za dużo Mass Effecta :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Kruppol
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: Kruppol » 14 sierpnia 10, 15:33

Sam nie wiem już czy jestem ateistą czy Katolikiem.. Ja mam takową teze - Bóg nas stworzył, miał wpływ na nasze życie za życia jezusa, a później na zasadzie "Mam was gdzieś, róbta co checta".
Obrazek
FALCON PAWNCH!

Awatar użytkownika
Zelda Links
Kokiri
Kokiri

Postautor: Zelda Links » 10 kwietnia 11, 18:55

Kruppol, ja też mam takową teze jak Twoja ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Toon
VIP
VIP

Postautor: Toon » 2 maja 11, 01:10

A może tak?:
Śmierć to nie stan duszy, a umysłu. Gdy umrzesz będziesz miał to w co wierzyłeś. Taki jakby sen...

Awatar użytkownika
nokash
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: nokash » 2 maja 11, 10:11

Toon pisze:Gdy umrzesz będziesz miał to w co wierzyłeś

Trochę przedstawia to film "Między piekłem a niebem" Polecam.
www.karolinaszczesna.pl
Obrazek
voice tree boat gate flash house [you] child bell sky blood rock snow fish

Wróć do „OFF Topic”