Nostalgia

O wszystkim. UWAGA! Kultura obowiązuje!

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
starfoch
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Nostalgia

Postautor: starfoch » 15 maja 11, 20:40

Kto z nas nie ma wspomnień? Kto z nas nie wraca myślami do dawnych lat? Ten temat jest poświęcony naszym wspomnieniom. Jak dawniej postrzegaliście świat? Co wtedy was interesowało? Co najlepiej wspominacie? Co działo się wokół was? O wszystkim tym i o wielu innych sprawach, które wywołują w was tęsknotę za dawnymi czasami możecie pisać w tym temacie.

Na początek dam link do kilku seriali jakie doskonale wryły mi się w pamięć. Pewnie dlatego, że były jednymi z pierwszych, które przyciągnęły mnie i moich braci do telewizora.

http://www.youtube.com/watch?v=Lqhof8OvyAI
"Zaginiony Świat"/ "W Krainie Dinozaurów"- Serial, który mnie zafascynował z tego względu, iż w wieku 4-5 lat cholernie interesowałem się dinozaurami. Zwykle mogłem je zobaczyć tylko w czasopiśmie "Dinozaury" wydawnictwa Deagostini z tego samego okresu.

http://www.youtube.com/watch?v=L-aiXjIuihY
"Żar Tropików"- Ten serial również dobrze mi się kojarzy.
Wciągający był xD

http://www.youtube.com/watch?v=x8BKiigB ... re=related
"Grom w Raju"- Pamiętam, że bardzo chciałem mieć taką łódź. Wydawało mi się, że główny bohater miał jedno oko i nosił opaskę, ale jak teraz patrzę po na to intro to ma dwa. Musiało mi się coś pomieszać :)

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 16 maja 11, 13:47

Ja właściwie nie mam jakiś specjalnych wspomnień z dzieciństwa jeśli chodzi o bajki.Ale wiem że od najmłodszych lat gram hardcorowo w gry.Najpierw N64 i Donkey Kong 64 i Super Smash Bros razem z bratem i dwoma kuzynami.W SSB nawalaliśmy całymi dniami i nocami.Jak grałem niebieskim Kirbym(chyba). :D To były czasy.Później dostałem GCN na gwiazdkę z Luigi's Mansion.Z tą grą również mam wiele miłych wspomnień.Później zaczęło się nawalanie w SSBM.Do tych gier i konsol mam największy sentyment. :3
Obrazek
"Nie lubię chodzić utartymi ścieżkami- wolę tworzyć nowe"

Shigeru Miyamoto

Awatar użytkownika
Kruppol
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: Kruppol » 16 maja 11, 14:20

Yu-gi-oh, Pokemony, Bayblade .. Ah, każdy chiał mieć coś z jednej z wymienionych serii. Karty, "spinnery", figurki. Same Bajki również wywoływały wśród moich kolegów jak i mnie furore.
Obrazek
FALCON PAWNCH!

Awatar użytkownika
eviltwin1
Zora
Zora

Postautor: eviltwin1 » 16 maja 11, 17:03

Miś Uszatek, Ed, Edd & Eddy, Muminki <3, Kaczor Donald, Love Hina, GTO, ..., tego jest mnóstwo.
Tak samo z grami. Zbyt wiele pozycji [: )] do wymienienia.

Świat był prawie bez trosk. Polegał na zabawie, zabawie, czynnościach fizjologicznych i zabawie.

Awatar użytkownika
Karn
VIP
VIP

Postautor: Karn » 17 maja 11, 15:07

@up: masz 14 lat, baw się dalej póki możesz :)

ktoś pamięta jeszcze taki serial "Kochanie zmniejszyłem dzieciaki" (nie mylić z filmem o tym samym tytule)? Na razie nie myślę o ponownym jego obejrzeniu, ale pamiętam, że swego czasu mi się podobał.

Poza tym: flipsy, frugo, rower... chciałoby się do tego wrócić :roll:

Awatar użytkownika
Wertyp
Zora
Zora

Postautor: Wertyp » 17 maja 11, 15:27

Gdy myślę "nostalgia", myślę:
- Pegasus - pierwszy kontakt z graniem.
- Dragon Ball i Slayers w RTL 7/TVN 7
- Gwiazdki Milky Way
Karn pisze:frugo

(FRUGO WRACA!)
- magazyn Kaczor Donald i Gigant
- Beyblade - spinnery z chipsów i oryginalne dyski Hasbro (Draciel jeszcze leży gdzieś na strychu)
-
starfoch pisze:"Zaginiony Świat"/ "W Krainie Dinozaurów"- Serial, który mnie zafascynował z tego względu, iż w wieku 4-5 lat cholernie interesowałem się dinozaurami.

Same here! Dlatego tez uwielbiałem Park Jurajski Spielberga, chociaż gdy zobaczyłem go pierwszy raz chowałem się za poduszką ze strachu.
- filmy z Robinem Williamsem (Pani Doubtfire, Jumanji) i Jimem Carreyem (Maska, Kłamca kłamca, Głupi i głupszy) z wypożyczalni wideo. I animowane Mario Bros (z Knapikiem w roli lektora, jeśli dobrze pamiętam).
~Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me~

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 17 maja 11, 20:43

Dacie wiarę, że jakiś czas temu (nie wiem może 2 miesiące temu) chciałem założyć bardzo podobny temat? W sumie ograniczyłem się tylko do jednego fora, na którym ludzie chyba po prostu boją się o takich rzeczach rozmawiać ;p. A tak poza tym...
Karn pisze: masz 14 lat, baw się dalej póki możesz :)

Sam nie jestem jakiś tam nie wiadomo jaki stary, ale ciężko byłoby rozmawiać o wspomnieniach z ludźmi o 5-8 lat młodszymi. No ale teraz to juz nie jest ważne, skoro taki temat istnieje no to... Jestem chętny do rozmów ;D.
Moje wspomnienia to przede wszystkim Dragon Ball, Pokemony i pegasus. A może i przede wszystkim pegasus. Mało tego, wszystkie wspomnienia z nim związane są tymi chyba najmilszymi mimo ciągle rozwalajacych sie dyskietek i padów :D. Nigdy nie zapomnę jak z bratem bawiliśmy się w contrę po jednej z serii \o/. Jako dziecko dużo wakacji spędzałem na wsi z bratem.
Karn pisze:ktoś pamięta jeszcze taki serial "Kochanie zmniejszyłem dzieciaki"

No tego to się chyba nie da nie pamiętać, mam wrażenie, że stosunkowo jeszcze nie tak dawno był w telewizji na dwójce ;p.
A pamiętacie Pełna Chata, albo Alfa? Ten pierwszy tak bardzo przypadł mi do gustu (jako dziecko!), żę zawsze chciałem go ponownie obejrzeć, jednak nigdy nie było okazji już :(. Dobrze, że Alfa puszczali kilka razy :D. Swego czasu, kiedy bardzo lubiłem chomiki, jednego ze swoich nazwałem właśnie tym imieniem, a to ze względu na kolor sierści :D.
Obrazek

Awatar użytkownika
eviltwin1
Zora
Zora

Postautor: eviltwin1 » 17 maja 11, 21:09

Alf był prześwietny. Całą rodziną się go oglądało : )

Awatar użytkownika
Wertyp
Zora
Zora

Postautor: Wertyp » 17 maja 11, 23:33

sEbeQ13 pisze:A pamiętacie Pełna Chata, albo Alfa?

Pełną chatę próbowałem niedawno obejrzeć znowu, po latach i teraz jest tragiczna. Za to Alf wciąż śmieszy tak samo jak w dzieciństwie :)
~Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me~

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 18 maja 11, 00:00

- Głównie bajki na Cartoon Network , FoxKids, Polonii1 oraz seriale i filmy na Polsacie, TVN, rtl7.
- Jeszcze GameBoy kupiony w Makro razem z grą, a następnie Pocket itd..
- Pokemon Tazo - mam ich trochę..
- Stare instrukcje do gier
- Stare reklamy i ulotki z gier

Na przypomnienie najlepiej działają intra, oto niektóre z nich:

Drużyna A:
http://www.youtube.com/watch?v=_MVonyVSQoM
MacGyver:
http://www.youtube.com/watch?v=q5Ydi1NG2YU
Strażnik Teksasu :
http://www.youtube.com/watch?v=LzKutkE-1zo

Ulubione z Polonii1:

Calendarmen (Yattodetaman):
http://www.youtube.com/watch?v=L0An_VSpFxs
Kaiketsu Zorro:
http://www.youtube.com/watch?v=2NBUBqLt_-w
General Daimos:
http://www.youtube.com/watch?v=ch3bhejP-xk

Nie zapominając jeszcze o Yattermanie.

starfoch pisze:"Żar Tropików"

To było dobre ale dopiero teraz przypomniałem sobie o jego istnieniu: ]

Wertyp pisze:magazyn Kaczor Donald

Nawet pamiętam że był kiedyś konkurs w którym można było wygrać jakąś Zelde to chyba był LA lub Oracle..

Na koniec:
http://www.youtube.com/watch?v=Okib94BZdjs
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
starfoch
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: starfoch » 18 maja 11, 07:40

Nie sądziłem, że tak szybko będzie tyle odpowiedzi w tym temacie. :)

Karn pisze:ktoś pamięta jeszcze taki serial "Kochanie zmniejszyłem dzieciaki"

Jasne. To chyba leciało pod szyldem Disneya zaraz po serialu animowanym w soboty czy (czy niedziele).
Dodaję parę rzeczy do naszej listy:

- Moda na segregatory z kolorowymi kartkami :P
Jakieś 14 lat temu wśród polskich (jak i na całym świecie) dzieci panowało szaleństwo na tym punkcie. Kartki w kilku formatach i wielu tematach można było dostać praktycznie wszędzie i każdy dzieciak posiadał swój segregator (ja miałem błękitny z kaczorem donaldem). A co na kartkach? Głównie Disney, bohaterowie anime i zagraniczne zespoły muzyczne.
- Serial "Czy boisz się ciemności". Pseudo straszne opowiadania przy ognisku. Co druga historia była do dupy. Mimo to oglądałem.
- Program "Śmiechu warte":
http://www.youtube.com/watch?v=EmHxBeSS0fw
Z tego co pamiętam to program był emitowany na TVP1 w niedzielę przez kilka ładnych lat. Kiedyś oglądało się go całą rodziną, teraz w dobie internetu stracił rację bytu.
- Czipsy "Rebbels" (wracajcie :( )

Temat gier jeszcze w tym temacie poruszę, ale muszę mieć więcej czasu na powspominanie.

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 18 maja 11, 16:47

I pomyśleć, że tyle nas wszystkich łączy :D. Przy okazji przypomniał mi się serial Lokatorzy. Później podzielili ich, później jeszcze byli sąsiedzi, serial stawał się co raz gorszy. Niestety. Zawsze go miło wspominałem, jednak te 2 najostatnie wyemoitowane serie były po prostu słabe.
Całkiem niedawno, bo chyba w tamtym tygodniu, trafiłem na powtórkę jednego z odcinków owych Sąsiadów. W sumie odniosłem takie same wrażenie jak wertyp przy pełnej chacie :D.
Obrazek

Taro
Kokiri
Kokiri

Postautor: Taro » 19 maja 11, 06:42

Johny Quest! Ha... ostatnio o tym myślałem, gadałem z dziewczyną jakie za młodu bajki się oglądało, u niej i u mnie i nie mogłem sobie przypomnieć tytułu. To do czego dałeś linka.

Jest sporo rzeczy wywołujących nostalgie.

Pegasus i wspólne gry z ojcem w obrony godła polskiego. Mario Bros etc.

Nintendo 64, i Super Mario 64.
Game boy Poket i Pokemon yellow.
Karty Pokemona, nadal je mam w nakładzie z 300.

Wiecie, ja mam takie coś jak skrzynia wspomnień. Stare pudełko po butach w którym przechowuje takie rzeczy. Mam na przykład, nie wiem czy kojarzycie, były na jogurtach wieczka z pokemonami, trzeba było je wylizać, umyć i można było zbierać. Mam ich chyba ze 100. Pamiętam jak męczyłem babcie żeby mi kupowała.

Oczywiście pamiętam też jak weszły nowe pokemony silver i gold oraz Crystal. No i koledzy mieli, a ja miałem Pocketa. Mama mi zrobiła niespodzianke i zabiera mnie do Tęczy, taki sklep, i mówi żebym sobie game boya wybrał i grę. A ja się bałem nowości, bo chciałem takie jak koledzy. Miałem wybór GBA albo GB Color, wziąłem Colora :D bo nie wiedziałem co to GBA, no ale kolekcjonerskiego bo z Pichu żółto niebieski.

Pamiętam jak kupiła mi Babcia Zelde OoS, haha, maniaczyłem w to non stop.

Kurde.. to były czasy... a teraz studia, Chemia, Egzaminy, sesja. Aż się łezka w oku kręci jak się całymi dniami z kumplami siedziało na huśtawkach i krzaczyło w Pokemony. A potem "Odkryłem jak zrobić Umbreona!" mwhahahah.

Powiem Wam, że z sentymentu często wracam do staroci. Może nie bardzo daleko, ale do Zeldy na N64 oraz do Pokemonów tych najstarszych na emulach :)

Prawda jest taka że zawsze będziemy tęsknić za dniem wczorajszym nie potrafiąc cieszyć się z dzisiejszego.

Pozdrawiam,
~Taro

Awatar użytkownika
starfoch
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: starfoch » 19 maja 11, 10:51

Taro pisze:Wiecie, ja mam takie coś jak skrzynia wspomnień.

Ja w takim razie mam takie coś jak strych wspomnień. ;)
Taro pisze:Kurde.. to były czasy... a teraz studia, Chemia, Egzaminy, sesja.

Właśnie po to jest ten temat. Odlatujemy w przeszłość na parę chwil by nabrać sił na teraźniejszość i przyszłość. :).
Pamięta ktoś może taki film animowany na TVP1 lub TVP2, w którym co drugi odcinek był rysowany, a co drugi z plasteliny? To było chyba coś o rycerzach. Pamięta to w ogóle ktoś?
Tytuł mnie interesuje.

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 19 maja 11, 21:41

Taro pisze:były na jogurtach wieczka z pokemonami, trzeba było je wylizać, umyć i można było zbierać

O jezuuu... zabijaliśmy sie o to ;D. W sumie o wszystko co związane było z pokami i db :D.
Obrazek

Wróć do „OFF Topic”