ostatnio siedzę i rozmyślam sobie co zrobić z serwisami których jestem założycielem, aby mogły rozwijać się dalej tak jak dawniej.
No i pojawiła się kwestia Zelda Central, strony do której mam największy sentyment

Jak wiecie, serwis stoi na serwerze gry-online.pl. Co było dla mnie fajne ładnych kilka lat temu, bo nie musiałem się martwić o miejsce na serwerze i wszelkie limity. W zamian za to całą powierzchnią reklamową zarządza gry-online.pl (co jest dość ważne także dla Was, zaraz to tego dojdę).
Od tamtej pory sporo się zmieniło, raz że mam do dyspozycji własny serwer, dwa że z chęcią wykupię jakąś fajną domenę dla Zelda Central (kiedyś myślałem o tym jak o sporym wydatku

Co z tego będzie miała Zelda Central?
- nie zależność od gry-online.pl
- ja będę miał większą kontrolę nad serwisem, tu np. nie mam dostępu do żadnego systemu zarządzania bazą danych, co mi bardzo przeszkadza.
- łatwiejszy do zapamiętania adres
- sami będziemy decydować o powierzchni reklamowej. Np. ostatnio miałem propozycję zamieszczenia reklamy na ZC (na z góry określony, nie długi czas) w zamian za nagrody rzeczowe dla użytkowników w postaci np. Zeldy OoT w wersji na 3DS. Fajnie, prawda? My admini byśmy wymyślili tylko jakiś konkurs, a nagrody byłby od sponsora.
Jakie jest ryzyko zmian?
- adres zelda.com.pl jest już bardzo rozpowszechniony. Więc istnieje ryzyko, że będzie trzeba od nowa rozreklamować serwis. Wszystko jednak zależy od administracji serwisu gry-online.pl bo jeżeli udałoby mi się z nimi porozumieć, to stary adres mógłby (chociaż przez jakiś czas) przekierowywać na nowy adres, a google by dostało informację, że strona zelda.gry-online została na stałe przeniesiona pod nowy adres, i za ok miesiąc byśmy byli z powrotem na starym miejscu

- krótka przerwa w działaniu serwisu podczas przenoszenia. Teoretycznie całe przenosiny powinny przejść bezboleśnie, ale wiadomo jak to w życiu bywa, więc trzeba się nastawić że strona znowu mogłaby dwa czy trzy dni nie działać.
Podsumowując, chciałbym przenieść całą Zelda Central, na swój prywatny serwer, aby uzyskać niezależność naszego serwisu oraz wykupić jej jakąś nową fajną domenę.
Na zakończenie dodam tylko, że hosting na serwerach gry-online.pl to było naprawdę najlepsze co mogło nam się wtedy trafić, i jesteśmy im wdzięczni za przygarnięcie nas pod skrzydła, ale przyszła pora na to aby "iść dalej".
Co o tym wszystkim myślicie?
Jaki adres waszym zdaniem byłby najlepszy? Moje propozycje to:
- zelda.com.pl
- zeldacentral.pl
- zelda-central.pl